maanantai 25. helmikuuta 2019

Kirjablogeissa ihastuttiin yönaisiin (Blogistanian Tieto 2018 -tulokset)


Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin (Otava, 2018) on ylivoimaisella äänten enemmistöllä kirjabloggarien valinta vuoden 2018 tietokirjaksi. Teos on sekoitus matkapäiväkirjaa ja tietoteosta. Kankimäki esittelee teoksessaan joukon kiehtovia historiallisia seikkailijoita ja taiteilijoita, jotka uskalsivat seurata omaa intohimoaan. Näitä naisia kutsutaan teoksessa yönaisiksi, jotka johdattavat eteenpäin unettomina öinä.

Teosta äänestäneet luonnehtivat sitä esimerkiksi näin:

”Löytöretki näiden erikoislaatuisten naisten maailmaan on jatkuvaa ihmetystä ja hengen haukkomista. Historiatieto, omakohtainen tutkimusmatka ja kaunokirjallinen kerronta sulautuvat vastustamattomaksi kokonaisuudeksi.” – Kirjaluotsi-blogi

”Täysi, upea ja riemastuttava kirja, joka tuskastuttaa, hämmästyttää, ihailuttaa ja kiihdyttää. Ja ennen kaikkea herättää voimaannuttavan tunteen siitä, että nainen voi tehdä ihan mitä tahansa. Siis aivan mitä tahansa. Valinta on oma.” – Kulttuuri kukoistaa -blogi

Toiselle sijalle äänestyksessä sijoittui Michelle Obaman omaelämäkerta Minun tarinani (Becoming, suom. Ilkka Rekiaro, Otava, 2018), ja kolmanneksi ylsi Maggie Nelsonin Argonautit (The Argonauts, suom. Kaijamari Sivill, S&S, 2018), jossa yhdistyvät omaelämäkerrallinen kerronta ja sukupuolisuutta käsittelevä tieto.

Voittajasta äänestettiin kirjablogeissa sunnuntaina. Ehdolle sai asettaa tietokirjallisuuden lisäksi elämäkertoja, esseekirjallisuutta ja erilaisia oppaita. Tietokirjaäänestykseen otti osaa kaikkiaan 26 kirjabloggaria, joiden äänet jakautuivat 40 eri kirjalle. Yksi bloggari sai nimetä enintään kolme ehdokasta ja antaa niille pisteet yhdestä kolmeen. Kaikki äänestyspostaukset on linkitetty tämän ääntenkeräyspostauksen kommentteihin.

Kärjen saamat pisteet:

Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin (Otava, 2018) - 27 pistettä

Michelle Obama: Minun tarinani (Becoming, suom. Ilkka Rekiaro, Otava, 2018) - 12 pistettä


Minun tarinani on paitsi mukaansatempaava ja samaistuttava tarina, myös yksi inspiroivimmista teoksista, joita olen vähään aikaan lukenut. Michelle Obama on roolimalli, jonka kokemuksiin työn ja perhe-elämän yhteensovittamisesta on helppo samaistua. Toisaalta hänen pyrkimyksensä olla paitsi hyvä äiti ja puoliso myös tehdä asioita, jotka aidosti edistävät yhteistä hyvää, ovat ihailtavia ja rohkaisevia.” – Amman lukuhetki

Maggie Nelson: Argonautit (The Argonauts, suom. Kaijamari Sivill, S&S, 2018) – 8 pistettä


"Maggie Nelsonin Argonautit on herättelevää luettavaa tavallisesta elämästä, jossa normit on pakko murtaa. Nelson yhdistää tietoa ja tutkimusta oman elämänsä kanssa saumattomaksi dialogiksi. Syntyy oivalluksia, joiden valossa lukija joutuu tarkastelemaan omaakin elämäänsä uudenlaisesta vinkkelistä." – Luettua elämää -blogi

Kolmen kärkeä yhdistävät siis vähintäänkin jonkinasteinen omaelämäkerrallisuus sekä se, että kaikki teokset ovat naiskirjailijoiden tuotoksia. Naiset jyräävät kaiken kaikkiaan Blogistanian Tieto-äänestyksessä, sillä äänestys järjestettiin nyt kuudetta kertaa ja kaikki edellisetkin voittajat ovat olleet naisten kirjoittamia. Aiemmin on palkittu Koko Hubaran Ruskeat tytöt – tunne-esseitä (Like 2017), Mari Mannisen Yhden lapsen kansa - Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret (Atena 2016), Bea Uusman Naparetki – Minun rakkaustarinani (Like 2015, suom. Petri Stenman) Minna Maijalan Herkkä, hellä, hehkuvainen – Minna Canth (Otava 2014) sekä Tuula Karjalaisen Tove Jansson – Tee työtä ja rakasta (Tammi 2013).

Muut tänä vuonna ääniä saaneet tietokirjat ensimmäisen tekijän mukaan aakkosjärjestyksessä (linkki vie jonkun äänestäjän bloggaukseen ko. teoksesta):

Svetlana Aleksijevitš: Neuvostoihmisen loppu
Antti Aro, Antti Tuisku ja Anton Vanha-Majamaa: Antti Tapani  
Airin Bahmani & Bruno Jäntti: Syyrian sota  
Rutger Bregman: Ilmaista rahaa kaikille
Rafael Donner: Ihminen on herkkä eläin
Hannimari Heino & Kristiina Wallin: Puutarhakirjeitä
Jenni Holma, Veera Järvenpää & Kaisu Tervonen: Näkymätön sukupuoli - ei-binäärisiä ihmisiä
Silvia Hosseini: Pölyn ylistys
Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen
Anne Lene Johnsen & Elin Natås: Ymmärrä matematiikkaa: 23-metodilla menestykseen
Teemu Keskisarja: Saapasnahka-torni 
Juho Kuorikoski: Pelitaiteen manifesti 
Petri Leppänen & Lari Salomaa: Kahvivallankumous
Herman Lindqvist: Villit Vaasat 
David Lynch & Kristine McKenna: Tilaa unelmoida  
Nefertiti Malaty: Ei äitimateriaalia  
Mari Manninen: Kiinalainen juttu
Henna Mäkelin: Kuolema
Hans Rosling: Faktojen maailma
Helena Ruuska: Hugo Simberg
Eeva Sallinen Simard & Essi Kivitie: Suominaiset maailmalla
Ville Similä ja Mervi Vuorela: Ultra Bra - Sokeana hetkenä
Morten A. Strøksnes: Merikirja
Maria Veitola: Veitola
Sinikka Vuola & Tommi Melender - Maailmojen loput 
Tara Westover: Educated (Opintiellä)
Hannu Ylönen: Myyrän salainen elämäKiitos kaikille äänestykseen osaa ottaneille!

Muiden äänestyskategorioiden voittajat:
  • Blogistanian Finlandian vie Olli Jalosen Taivaanpallo (lisää tietoa Tuntematon lukija -blogista)
  • Blogistanian Globalian eli parhaan käännöskirjan palkinnon saa Elizabeth Stroutin Nimeni on Lucy Barton (lisää tietoa Kirjamies-blogista)
  • Blogistanian Kuopuksen eli parhaan lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinnon saavat Magdalena Hain Kolmas sisar sekä Maria Turtschaninoffin Maresin voima (lisää tietoa Yöpöydän kirjat -blogista).
Kaikkien sarjojen voittajat. Kuopus-palkinto jaetaan kahdelle kirjalle, koska äänet ja sijoitukset menivät täysin tasan.

Kunkin äänestyksen voittaja on siis teos, joka sai eniten pisteitä kyseisessä kategoriassa. Mikäli kaksi tai useampi kirja oli kärjessä samoilla pisteillä, voittaja on ratkaistu vertaamalla bloggareiden kirjoille antamia sijoituksia. Tasatilanteessa Finlandian voitti näin ollen kirja, jolla oli eniten ykkössijoituksia. Tarvittaessa verrattiin myös kakkossijoituksia, mutta Kuopuksen kärkikaksikolle ei saatu eroa tälläkään tavalla, joten päädyttiin palkitsemaan kaksi kirjaa.

Järjestelyt ja palkitseminen

Blogistanian kirjallisuuspalkintoja organisoivat kotimaiset kirjabloggaajat. Äänestys on epäkaupallinen ja järjestetään vapaaehtoisvoimin. Kirjallisuuspalkinnon voittajille myönnetään tunnustuksena kunniakirja, ja voittajat kukitetaan. 

Yleisölle avoin palkitsemistilaisuus järjestetään Helsingin keskustakirjasto Oodissa Kirjataivas-tilassa keskiviikkona 13.3. klo 18. 

Palkinnon järjestely- ja tiedotustoiminnasta tai ensi vuoden ääntenlaskuvastuusta kiinnostuneet kirjabloggaajat voivat ilmaista osallistumishalukkuutensa lähettämällä viestin Facebookin Kotimaiset kirjablogit -ryhmän postilaatikkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!