sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Asko Sahlberg: Amandan maailmat

Hän oli luullut, että hänen maailmansa oli pysyvä ja vakaa ja toiset maailmat pysyisivät siitä kaukana, mutta nyt vieras maailma oli tullut uhkaavana ja julmana hänen kotikaupunkiinsa ja saanut sen sekaisin.
Asko Sahlberg: Amandan maailmat
Like, 2017
136 s.
(Kirjastolaina)

85-vuotias Amanda elää kaupungin laidalla omassa rauhassaan, pienessä talossaan, ilman sähköä tai puhelinta. Seurana on naapurin Jansson, jonka kanssa Amandalla on hiukan erikoinenkin suhde.

Kaupungin elämä on kuitenkin muuttunut, kun sinne on majoitettu tai majoittunut suuri joukko pakolaisia. Mitä yksittäinen ihminen voi lopulta tehdä toisen tai toisten auttamiseksi? Amanda kohtaa pakolaispojan, jonka auttaminen tuntuu olevan hänelle itsestäänselvyys, mutta onko siitä lopulta mitään hyötyä?

Amandan maailmat on sivumääräänsä suurempi kirja. Sitä lukiessaan voi jäädä pohtimaan isoja kysymyksiä moraalista ja ihmisyydestä.

Sahlberg kirjoittaa huikean hienoa kieltä. Pitää hillitä itseään, että malttaa pysähtyä lauseisiin ja virkkeisiin. Öisin Amandan pientä taloa hamuili tumma tuuli. Sen tiesi tummaksi, jos sitä kuunteli. Sen levottomuus toi Amandan mieleen ihmiset, jotka olivat kerran joutuneet johonkin paikkaan ja sitten huomanneet, että he seisoivat aina väärän oven takana. Joko paikka oli heille liian vanha, kauan sitten unohtuneen ajan varjo, tai he olivat huomaamattaan itse varjoja.

Laitan kirjan Helmet-haasteen kohtaan "surullinen kirja", vaikka on Amandan maailmoissa hyvyyttä ja lämpöäkin. Amandan näkökulma maailmaan on silti enimmäkseen raadollinen.

Talot olivat arkkuja, joihin ihmisten elämä oli piilotettu, vaikka he eivät olleet vielä kuolleet. Jylhään yksinäisyyteen kohottautuva kirkontorni oli jumalan varoittava sormi. Etäämpänä paksua savua sylkevät tehtaanpiiput muistuttivat ihmisen taipumuksesta liata omat lakanansa ja kaduilla ja teillä erottuvat autot hänen tarpeestaan yrittää unohtaa liikkumalla itsensä. 
--
Jos Amanda olisi tohtinut neuvoa toisia ihmisiä, hän olisi kehottanut heitä järjestämään jokapäiväisen elämänsä niin, että heidän ei tarvinnut paeta sitä.

Amandan maailmat on ensimmäinen kosketukseni Asko Sahlbergin tuotantoon, mutta toivottavasti ei viimeinen. Teos on voittanut Savonia-kirjallisuuspalkinnon ja oli myös Runeberg-palkintoehdokkaana. Sahlberg asuu Ruotsissa, ja Amandan maailmat voisi sinänsä sijoittua sekä Ruotsiin että Suomeen - paikkaa ei kirjassa sen tarkemmin nimetä. Kiinnostuin kirjasta ennen muuta muiden kirjablogien perusteella. Kirjan ovat esitelleet esimerkiksi Kirsin book clubAmman lukuhetkiKirjan pauloissaKirja hyllyssäEniten minua kiinnostaa tieJärjellä ja tunteellaKannesta kanteen, Kosminen K ja KirjaluotsiKulttuuri kukoistaa -blogin Arjan postauksesta on linkit hänen esittelyihinsä myös muista Sahlbergin kirjoista. Lukulistani kasvaa taas nopeammin kuin sitä ehtii toisesta päästä lyhentää... Arjan postauksen kanssa yhtä aikaa ovat ilmestyneet Tuijata-blogin kirjoitus sekä Reader, why did I marry him -blogin kokeellinen postaus, jossa Omppu asettuu Amandan nahkoihin. 

10 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Tämä on taas myös yksi niistä kirjoista, jotka olisin tullut ohittaneeksi, jollei tämä olisi sattunut toistuvasti muiden blogeissa vastaan.

   Sinun bloggauksesi tästä on myös hieno, suosittelen kaikkia lukemaan! Tuollaista idea voisi itsekin joskus testata - ideoitahan saa varastaa :D

   Poista
 2. Kertakaikkisen upea kirja. Tekisi mieli lukea toisenkin kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Itse asiassa bloggausta kirjoittaessa ja lainauksia valitessa luinkin kirjan miltei kokonaan uudelleen. Niin paljon jäi silti blogitekstistä pois, mitä olisi vielä voinut sanoa.

   Poista
 3. Ihan samaa ajattelin kuin Anneli, että tämä kannattaisi lukea toisenkin kerran. Tekstistä löytyy tasoja, jotka voisivat avautua uudella lukukerralla vielä paremmin. Tosiaankin kokoaan suurempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Bloggauksesta jäi tosiaan paljon pois sellaista, mitä olisi voinut vielä pohtia, kuten Amandan junamatka ja naapurisuhde ja unet jne.

   Poista
 4. Olen lukenut kolme kirjailijan teosta ja tämäkin on lukulistalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä käydä kurkkimassa, jos olet blogannut vanhemmista kirjoista!

   Poista
 5. Olen jostain syystä arastellut tarttua Sahlbergin kirjoihin, mutta selvästi pitäisi jos kieli on noin upeaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ollut ihan sama fiilis, olen arastellut ja luullut jotenkin vaikeaksi. Tämän perusteella voin kyllä suositella!

   Poista

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!