sunnuntai 14. tammikuuta 2018

5 + 1 lukusuunnitelmaa vuodelle 2018

On suurellisten lukusuunnitelmien tekemisen aika! Onpahan sitten vuoden lopussa vertailtavaa, mitä loppujen lopuksi tulikaan luettua...

1. Osallistun vuoden 2018 Helmet-haasteeseen


Vuonna 2018 ajattelin kokeilla Helmet-haasteen suorittamista ensimmäistä kertaa. 50 kohdan lista vaikuttaa innostavalta mutta samalla riittävästi vapauksia antavalta. Haasteeseen liittyy myös aktiivinen Facebook-ryhmä, josta saa varmasti vinkkejä, jos jokin kohta tuottaa vaikeuksia. Haasteeni etenemistä voi seurata blogini yläpalkista löytyvällä sivulla ja toki blogipostauksissani. Aiemmin olen vuosina 2015 ja 2016 kokeillut vastaavantyyppistä Kirkkonummen kirjaston lukuhaastetta. Viime vuoden pidin taukoa näin laajoista lukuhaasteista, enkä aio tästäkään ottaa stressiä, jos lista ei täytykään kaikilta osin.

Etukäteen haastavalta tuntuvat ainakin nämä kohdat: 13, kirjassa on vain yksi tai kaksi hahmoa, 29, kirjassa on lohikäärme (en lue fantasiaa, mutta ehkä joku Japani- tai Kiina-aiheinen tietokirja voisi kuitata tämän?) ja 44, kirja liittyy johonkin peliin.

2. Luen (ehkä) näitä kevään uutuuskirjojaEniten odotan Elena Ferranten Napoli-sarjan kolmatta suomennettua osaa, joka itse asiassa nyt tätä postausta viimeistellessä onkin jo ilmestynyt (WSOY). Haluan varata sille rauhallisen lukuhetken, eli ihan lähiviikkoina en siihen pysty tarttumaan, mutta mahdollisimman pian kuitenkin.


Gummerus julkaisee Pauliina Rauhalan toisen romaanin nimeltään Synninkantajat maaliskuussa. Taivaslaulu (2013) oli vaikuttava niin kirjana kuin teatteriesityksenäkin Oulun kaupunginteatterissa, joten odotukset ovat korkealla.En juurikaan lue dekkareita, mutta olen tykästynyt Kati Hiekkapellon tyyliin ja hänen serbianunkarilaistaustaiseen päähenkilöönsä Anna Feketeen. Sarjan neljäs osa Hiillos ilmestyy maaliskuussa (Otava).

Näiden lisäksi laitoin kirjastovaraukseen esim. Sara Stridsbergiltä nyt käännettävän teoksen Unelmien tiedekunta (Tammi), koska pidin paljon Niin raskas on rakkaus -kirjasta. Käännöskirjoista kiinnostavilta vaikuttavat myös esimerkiksi nigerialaissyntyisen Ayobami Adebayon romaanin Älä mene pois (Atena) ja iranilaissyntyisen Golnaz Hashemzadeh Bonden Olimme kerran (Otava).

Kotimaisista kirjoista voisi olla kiinnostavaa lukea esimerkiksi Turo Kuninkaan (tähän pieni tauko, jossa ihmettelen, onko kirjailijan nimi oikeasti tuo vai onko kyseessä taiteilijanimi?) teos nimeltä Välityö (WSOY), jossa käsitellään esimerkiksi työtä ja työttömyyttä ja muita ajankohtaisia teemoja. Muitakin itselleni uusia nimiä laitoin varaukseen - näistä lisää kevään mittaan.

3. Luen kirjoja omasta hyllystä

Viimevuotiselle hyllynlämmittäjä-haastepinolleni ei käynyt kovin kummoisesti - sain luettua neljä kirjaa kahdestatoista. Nielin tappioni, siirsin loppupinon takaisin hyllyyn ja valikoin sieltä tilalle 12 uutta kirjaa, jotka oikeasti aion lukea vuoden aikana. (Ainoastaan Minna Canthin elämäkerta sai jatkaa pinossani.) En kutsu tätä hyllynlämmittäjäpinoksi, koska monikaan näistä kirjoista ei ole vielä kauaa vanhennut hyllyssäni. Sanottakoon näitä oman hyllyn himotuimmiksi - tämän termin on lanseerannut Pieni kirjasto -blogin Katri.


4. Luen ainakin viisi runokirjaa tänä vuonna

...ja yritän jotenkin blogata niistä. Tämä ei tunnu helpolta tavoitteelta, mutta joskushan täytyy mennä myös omalle epämukavuusalueelleen. Ensimmäistä kirjaa olen jo lukemassa.

5. Luen jonkin kirjan englanniksi

Minulla on ollut sellainen ajatus, että lukisin ainakin kerran vuodessa jotain englanniksi. Tämän blogin olemassaolon aikana eli neljässä vuodessa olen blogannut yhdestä englanniksi luetusta kirjasta (sitäkään en lukenut vapaaehtoisesti vaan kirjallisuuden syventävien opintojen seminaaria varten). Minulla on nyt varauksessa yksi englanninkielinen elämäkertakirja, eli tämä tavoite saattaa jopa täyttyä.

+ Tietenkin se tärkein: nautin lukuharrastuksesta ja kirjakeskusteluista sekä blogeissa että elävässä elämässä.

12 kommenttia:

 1. Viimeinen plussakohta on ehdottomasti tavoitteiden parasta antia! :) Mutta runokirjojen kanssa minun pitäisi itsekin aktivoitua, ehkäpä nyt ainakin yksi tulee luettua, kun jo Helmet-haaste sitä "edellyttää"! Ja hyvä kun edellyttää, taidan tarvita pientä patistelua, että saisin omaa mukavuusaluettani laajennettua myös runojen puolelle.

  Oman hyllyn himotuimmistasi suosittelen kyllä ihan ehdottomasti Kekkosen Suojatonta, se oli hieno lukukokemus! :) Pidin myös hurjasti Sinisalon Enkelten verestä sekä Ahavan Eksyneen muistikirjasta, hienoja lukukokemuksia sinullekin siis takuulla on tulossa useammankin kirjan kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Näiden pariin oikeasti kyllä himottaa päästä :). Ahavalta ja Kekkoselta olen lukenut blogiaikanani kummaltakin yhden teoksen, ja uskon kyllä, että nämä vanhemmat ovat vähintäänkin yhtä hyviä. Sinisalon teoksiin on ollut tarkoitus palata jo pitkän aikaa - siitä taitaa olla kymmenen vuotta, kun olen hänen kirjojaan lukenut (Finlandia-voittajan Ennen päivänlaskua ei voi ja Kalevala-mukaelma Sankarit).

   Poista
 2. Minäkin osallistun tänä vuonna ekaa kertaa Helmet-lukuhaasteeseen, saa nähdä miten siinä käy. :D Kohta 13 kuulostaa kaikkein vaikeimmalta kyl.

  Chris Cleaven Sodassa ja rakkaudessa on hyvä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vuoden aikana ei tule vaivattomasti vastaan mitään kohtaan 13 sopivaa kirjaa, varasuunnitelmani on joku Viivi ja Wagner -sarjakuvakokoelma.

   Cleaven kirja sai paljon kehuja ilmestyessäänkin ja ostin sen suurin toivein itselleni lahjaksi - en tiedä, mitä sitten tapahtui, että se jäikin lukematta.

   Poista
 3. Plussakohta on paras kohta :) Mukavia lukuhetkiä!

  VastaaPoista
 4. Ilmeisesti Turo Kuningas on henkilön ihka oikea nimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomaisen hieno nimi ihmisellä ja kirjailijatyöhön sopiva!

   Poista
 5. Odotan kovasti sekä Hiekkapellon että Rauhalan uutuuksia! Aloitin myös Helmetin haasteen joka on hieman haastavampi kuin viimevuotinen, mutta rennolla otteella mennään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emme ole ainoita, jotka näitä odottavat - molempiin oli jo aikamoinen varausjono Outi-kirjastoissa, eli voi olla, että päädyn ostamaan molemmat :)

   Poista
 6. Hyviä suunnitelmia olet tehnyt tälle vuodelle. Minäkin odotan kovasti tuota Rauhalan kirjaa. Hiekkapellon aiemmat kirjat olen lukenut, joten kyllä tämänkin haluan lukea. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 7. Hienoja suunnitelmia. :) Minäkin koetan lisätä englanniksi lukemista, siis muutakin kuin sarjakuvia. Luettavaa löytyy ihan omasta hyllystä, kun olen ostellut englanninkielisiä pokkareita lukukannustimeksi mutta harvoin niihin tulee koskettua... ja muitakin oman hyllyn kirjoja pitäisi tietysti lukea, mutta mitään määrällistä tavoitetta en ole asettanut.

  VastaaPoista

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!