sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Vuoden 2017 ensimmäisen puoliskon käsitöitä

Blogini alaotsikossa luvataan satunnaisia käsitöitä. Olen blogannut käsitöistä viimeksi tammikuussa, joten tässäpä koontia, mitä olen vuoden 2017 aikana tähän mennessä tehnyt. Linkkaan ohjeet mahdollisuuksien mukaan.

Hypistelymuhveja muistisairaille 

Muhvit on tehty hyväntekeväisyyteen vanhusten psykiatriselle osastolle. Mallia olen ottanut näkemistäni muhveista Facebookin Muhvimimmit-ryhmässä. Sen kummempaa ohjetta ei ole.

Pöllöjen silmät on pujotettu lankaan neuloessa ja napit on kiinnitetty äärimmäisen huolellisesti.

Muhveissa on hypisteltävää myös sisäpuolella. Hauskaa, että nämä käsityökorissa pyörineet virkkauskokeilutkin tuli käytettyä johonkin.

Vauvanpeitto


Tästä peitosta ei tullut otettua kuvaa, mutta onneksi sain vauvan äidiltä tämän otoksen. Tein peiton lahjaksi joulukuussa syntyneelle vauvalle. Lankana Gjestal Janne ja Viking Ville (ei mitään parhaita vauvalankoja, tiedän, mutta tämä peitto syntyi jämälankaprojektina, ja ovat nämä kuitenkin pehmeämpiä kuin vaikkapa 7 veljestä -lanka).

Peitto on tehty todella helpolla, ilmaisella ohjeella, joka löytyy Ravelrysta: Chevron baby blanket. Ohje on englanniksi, mutta siinä on vain kaksi kerrosta, jotka toistuvat. Englanninkieliset lyhenteet voi helposti selvittää esim. Ullaneuleen sanaston avulla.

Lisää vauvaneuleita...


En käsitä, miten tämän vuoden syntyvyys voi olla ennätysalhainen, kun omaan tuttavapiiriin näitä vauvoja nyt vain putkahtelee! Yllä olevat tennaritossut annoin alkuvuodesta toisen ystäväni vauvalle. Tossut on virkattu merinovillalangasta Puikkojen polut -blogin ohjeella. 

Alla olevat sukat olen tehnyt Novitan ohjeella, mutta uskoakseni sama vauvan ryppyvarsisukkien ohje on Yhteishyvän sivulla. Lankana on Gjestal Maija (Novitan Nallen vahvuista).


Suomi 100 vuotta -vauvansukkiaKäsityöihmisten tavoitteena oli neuloa sinivalkoiset sukat kaikille Suomi 100 -juhlavuoden vauvoille. Tavoite täyttyi jo alkuvuodesta. Sitä ennen ehdin itse neuloa kaikkiaan kahdeksat sukat keräykseen. Alimmassa kuvassa olevat sukat luovutin eräälle erityisen tärkeälle juhlavuosivauvalle: minusta tuli vastikään täti ensimmäistä kertaa!

Tätiydestä höpsähtäneen tuotoksia


(Ohje tennareihin. Lankana Hjertegarn extrafine merino 120.)


Kypärämyssyn ohje Novitan sivulta. Malli on hyväksi havaittu - olen tehnyt näitä vauvoille varmaan jo viitisentoista vuotta. Villatakki on tehty Novitan Muksu extra -lehden ohjeella (lehti vuodelta 2008). Lankana näissäkin Hjertegarn Extrafine Merino 120, kuten myös alla olevissa tumpuissa. Tumput on tehty junasukan mallia mukaillen, ilman kantapäitä tietysti.Tähtipipo on tehty Novitan ohjeella. Vaihdoin langan ohueen puuvillalankaan (Cotton soft bio, 50 g = 180 m) ja vähensin hiukan välikerroksia, mutta olisi pitänyt vähentää myös silmukoita, koska pipo on kuitenkin vastasyntyneelle hiukan iso. (Yritin kyllä mitata, että ympärysmitta olisi ollut 32 cm.)


Vielä viimeisenä vauvaneuleprojektina: vaunulelu! Googlailin erinäisiä vaunuleluja, ja niistä siskoani eniten miellyttivät norsuaiheiset. Ihan omasta päästä tai kuvien pohjalta en tällaista osaisi tehdä, ja olin jo epätoivoinen ohjeen löytymisen suhteen, koska esimerkiksi The one little birdie -blogissa oli satakunta pyyntöä saada suomenkielinen ohje. Onneksi kuitenkin löysin Kirsten Villan blogissa lyhyesti selitetyn ohjeen ja virkkauskaavion, ja johan alkoi norsuja syntyä. Alla kuvat valmiista lelusta - viimeistelyn eli norsujen ja helmien kiinnittämisen kuminauhaan teki tuore äiti itse, jotta lelusta tuli varmasti juuri heidän vaunuihinsa passeli.
Jotain omiinkin jalkoihin... Tuntuuko joskus siltä, että on pakko nostaa jalat ylös? No, ainakin silloin, kun yritän saada järkevää kuvaa polvisukista. Olen haaveillut pitkistä, maltillisen värikkäistä polvisukista pitkän aikaa, ja nyt vihdoin sain ne tehtyä. Eiväthän ne täydelliset, mutta tyytyväinen olen, yhtä kaikki. Sovelsin näissä sukissa Kalajoki-sukkien ohjeen polvisukaksi. Lankana on Viking Aurora.

Ja lopuksi vielä jotain omalle muksulle

Tyttäreni (kuvassa kaksi vuotta, nykyisin kuusi vuotta) käy Oulussa Valveen sanataidekoulua. Valveella on jo vuosien ajan järjestetty Lumotut sanat -sanataideviikot, joihin liittyy lastenkirja-aiheinen näyttely ja monenlaista muuta ohjelmaa. Sanataideviikoilla oli jo aiemmin esillä Karoliina Pertamon piirtämä Riimikissa, ja tänä vuonna se oli näyttelytilan eteisessä. Tyttäreni - ja varmaan aika monen muunkin mielestä - tämä jättikissa oli kertakaikkisen hurmaava. Hän pohti, miksei Riimikissa-pehmoleluja ole myynnissä, ja tämähän johti sitten siihen, että minun oli sellainen tehtävä.


Sovelsin kissan virkkaamiseen Novitan virkatun nuken ohjetta (julkaistu Novitan kevät 2012 -lehdessä, löytyy linkistä Novitan arkistosta). Vähensin vain kerroksia jonkin verran. Lankana on Lankamaailmasta ostettu tarjouslanka nimeltä Carolina (50 % puuvillaa ja 50 % akryylia, 50 g = 140 m). Anna Anttoselle ja ja Kati Inkalalle kiitos ihanan hahmon keksimisestä ja Karoliina Pertamolle taitavasta kuvittajantyöstä!


10 kommenttia:

 1. Oletpa ollut tuottelias! :)

  Tykkään tosi paljon tuosta Kalajoki-mallista. Hyvä idea toteuttaa malli polvisukkina! Aivan yli-ihana tuo vaunulelu! Meillä ei tuollaiselle ole tarvetta, mutta onneksi minulla on ihan pieni kummityttö, jolle voisin tehdä vaikka yksittäisen norsun. :)

  Minäkin osallistuin Suomi 100 -sukkaprojektiin. Meidän synnärin sukat saatiin kasaan tosi nopeasti, enkä laiskana jaksanut ruveta postituspuuhiin, niin sukkasaldoni jäi aika vaatimattomaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea tehdä myös yksittäinen norsu! Tuostakin lelusta nuo norsut voi aikanaan irrottaa, jos haluaa leikkitarkoitukseen.

   Sukkakeräys eteni kyllä vauhdilla. Vuodenvaihteen jälkeen oli koossa 8000 sukat ja sitten yhtäkkiä parissa kuukaudessa tavoite täyttyi joka puolella.

   Poista
 2. Hypistelymuhvit ovat minulle ihan uusi juttu. Suomi aiheiset sukat sekä postauksen lopun kissa ovat erityisen ihastuttavia. Tein joitain vuosia sitten koristeleluja kuten nukkeja. Se oli hauskaa puuhaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hypistelymuhvit tulivat minulle tutuksi jonkin lehtijutun myötä muutama vuosi sitten, ja tein silloin omalle mummolleni kaksi muhvia. Loppuvuodesta huomasin, että muhveja kaivattiin hyväntekeväisyystarkoitukseen, ja käytin kaikkia mahdollisia lankakorin jämälankoja noihin. Pienten juttujen virkkaus on kyllä mukavaa, kun valmista tulee nopeasti!

   Poista
 3. Olet tosi taitava, nämä ovat ihania. :) Erityisesti nuo norsut ovat hurmaavia. Tuli nyt ihan semmoinen olo, että pitäisi ottaa syksyn projektiksi verestää omia sukankutomistaitoja... joskus olen semmoiset osannut neuloa, ja olisi ihan kiva vetäistä vaikka jouluna itse tehdyt sukat jalkaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sukkien kutomiseen on muuten nykyisin hyviä ohjevideoitakin esim. Youtubessa, jos tulee tenkkapoo vaikkapa kantapäässä. Kutoessa voi kuunnella vaikka äänikirjaa :)

   Poista
 4. Ovatpa hienoja! Pidän erityisesti tuosta vauvan raitavillatakista. Tein itsekin paljon käsitöitä kauan sitten (esim. virkkasin sängynpeiton), mutta olen lopettanut, koska käsityöt ja tietokonetyöt yhdessä rasittivat hartioita liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en jaksa tehdä kovin isoja ja monivaiheisia projekteja - vauvaneuleet ovat sopivan pieniä ja niitä on kiva tehdä. Harmi, että olet joutunut luopumaan harrastuksesta!

   Poista

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!