lauantai 22. huhtikuuta 2017

Lukuviikon lastenkirjavinkkejä

Tällä viikolla on vietetty Lukukeskuksen järjestämää Lukuviikkoa. Meillä lukuviikko on joka viikko: luemme 5-vuotiaan kanssa vähintään iltasadun joka ilta, usein toki enemmänkin. Nyt hänet itsensäkin voi laskea jo lukevien kirjoihin, mutta tästä tavasta emme ole toki luopumassa.

Bloggaan hyvin harvoin lastenkirjoista, mutta Lukuviikon kunniaksi ajattelin nostaa esiin muutaman viimeaikaisen kiinnostavan lastenkirjabongauksemme.

Minna Lindeberg & Linda Bondestam: Aimo ja Unto
Suom. Tittamari Marttinen
Schildts & Söderström, 2011

Lastenkirja eläkeläispariskunnasta? Mikä ettei. Minna Lindbergin kirjoittama ja Linda Bondestamin herkullisesti kuvittama Aimo ja Unto nauratti ja kiinnosti viisivuotiasta ja myös aikuista. Kirjassa eläkkeelle jäänyt Unto kokee elämänsä tyhjäksi, ja Aimo lohduttaa häntä. Unto näkee unta, jossa hän ensin hylkää Aimon, mutta joutuu vaikeuksiin, joista Aimo sitten pelastaa hänet. Unto ymmärtää Aimon tärkeyden itselleen. Ihmisen on hyvä olla kaksin. Kun toinen selittää, voi toinen ymmärtää, miksi pimeys pohjaton, miksi tähdet pieniä on.

Sanna Karlström & Marika Maijala: Siilin laulu
S & S, 2016
37 s.
Kaikki lapset miettivät jossain vaiheessa kuolemaan liittyviä kysymyksiä, joko lähipiirin, kuulemiensa uutisten vuoksi tai yksinkertaisesti siksi, että se on osa elämää ja ajattelun kehitystä. MLL:n  mukaan lapsi alkaa ymmärtää kuoleman lopullisuutta 6 - 7-vuotiaana, ja siksi kuolemaan liittyvät kysymykset, pohdinnat ja pelotkin ovat tyypillisiä tuonikäisille. Kaunokirjallisuus on yksi tapa käsitellä asiaa. Siilin laulussa Arvin isoäiti on kuollut. Arvi ja äiti käyvät isoäidin talossa, ja Arvi ottaa lohduttajan roolin: Sinä saat itkeä, äiti. Pihalla Arvi menee tavalliseen tapaansa ruokkimaan siiliä, mutta siili onkin sairas. Siiliä hoitaessaan Arvi käy läpi muistojaan isoäidistä. Kirjassa tulevat hyvin esiin suruun liittyvät monenlaiset tunteet, pelko ja vihakin, mutta kirja ei silti ole synkkä, vaan muistoihin ja siilin hoitamiseen ja toipumiseen liittyy paljon iloa. Marika Maijalan vesivärikuvitus tukee tarinaa hienosti.

Ninka Reittu: Sinä olet superrakas
Otava, 2017
32 s.
Tyttäreni pitää kovasti Ninka Reitun Messi ja Mysteeri -kirjoista. Olimmekin iloisia, kun huomasimme lastenosastolla Reitun uuden kirjan, Sinä olet superrakas. Kirja kertoo Isosta ja Pienestä, jotka osaavat lentää. Kirjassa he muiden toimien lomassa keskustelevat rakkaudesta. Rakastaako vanhempi lastaan silloinkin, kun komentaa tätä kovalla äänellä? Entäpä silloin, kun iso uppoutuu puhelimeensa? Kirja antaa keskustelunaihetta ja välineitä tunteiden käsittelyyn.


Kaikki nämä kirjat siis kirjastosta. Kirjasto on paras lukemaan kannustaja: sieltä löytyy aina jotain lasta kiinnostavaa. Me teemme kirjastoretken parin viikon välein pieneen lähikirjastoomme, ja toisinaan käymme myös isommassa kaupunginkirjastossa. Lähikirjastomme aukioloajat laajenivat vastikään, kun kirjastoon tuli käyttöön omatoimiaika, jolloin sinne pääsee kirjastokortilla. Voisin itse asiassa blogata vaikkapa seuraavasta kirjastoretkestämme - kuviakin kehtaisi ottaa, jos paikalla ei satu olemaan ketään muuta.

4 kommenttia:

 1. Kirjastoretket ovat kivoja lasten kanssa. Lapset oppivat samalla käsittelemään kirjoja siten, että ne voi palauttaa samassa kunnossa takaisin.
  Lapset ovat kiinnostuneita kaikesta ja kuolema on yleinen kysymys. Minun kaksospojat ahdistuivat kuolemasta jossakin iässä, ehkä 5-6-vuotiaina ja kysyivät joka päivä, että ethän sinä äiti kuole ja lopulta sanoin, että kuolen kun olen 95-vuotias ja tekin olette sitten yli 70-vuotiaita papparaisia. Se helpotti poikia :)
  Ihania kirjoja ja kuvitukset ovat mainioita. Tottakai lastenkirjoissa pitää olla kaikenikäisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, että lastenkirjoissa on hyvä olla kaikenikäisiä. Luulen, että silti vähemmistössä ovat kirjat, joissa ei ole ollenkaan lapsia henkilöinä.

   Meilläkin nämä kuolemakysymykset ovat olleet ajankohtaisia jo nyt viisivuotiaalla, mutta asia lienee yksilöllistä. Kiitos kommentista!

   Poista
 2. Kirjasto on kyllä hyvä palvelu, eli sieltä löytää samaa kirjasarjaa kaikki osat ja paljon muuta uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Kirjastot ovat oikea aarre ja tasa-arvoinen palvelu :)

   Poista

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!