lauantai 27. elokuuta 2016

Margaret Atwood: Yli vedenMargaret Atwood: Yli veden
Alkuteos Surfacing, 1972
Suom. Matti Kannosto
Kirjayhtymä, 1986
241 s.
Mistä: kirjastolaina

Margaret Atwood on yksi tunnetuimpia kanadalaisia kirjailijoita. Yli veden on toinen romaani hänen laajassa tuotannossaan. Itse olen aiemmin (ennen blogiaikaani) lukenut Atwoodilta vain Sokean surmaajan, mutta aikomus on ollut tutustua hänen tuotantoonsa tarkemmin. Lukulistalla on ainakin Orjattaresi.

Yli veden -romaanissa päähenkilö, nimetön minäkertoja, matkaa takaisin kotiseudulleen Kanadan Quebeciin, koska hänen syrjäisellä saarella asuva isänsä on kadonnut. Kertojan mukana ovat hänen miesystävänsä Joe sekä tuttavapariskunta Anna ja David. Muita seurueen jäseniä isän etsintä ei juuri tunnu kiinnostavan; he ovat tulleet lomailemaan ja kalastamaan. Joe ja David myös kuvaavat kotikutoista elokuvaa. Toki on huomattava, että kaikki mitä muista matkalaisista kerrotaan, välittyy minäkertojan näkemysten kautta.

Minäkertojalla ei tunnu olevan ongelmaton suhde vanhempiinsa, joista äiti on kuollut aiemmin ja isä nyt siis kateissa. Minä kadehdin niitä ihmisiä jotka menettävät vanhempansa jo varhain, silloin heitä on helpompi muistella, he pysyvät muuttumattomina. 

Mitä pidemmälle teos etenee, sitä selvempää on, että kertoja ei ole ihan sinut minuutensa ja muistojensa kanssa. Jo alussa hän puhuu omasta perheestään he-muodossa, ikään kuin muistot eivät koskisi häntä itseään. Hän hakee yhteyttä itseensä ja samaan aikaan yhteyttä luontoon, lopussa varsin äärimmäisesti.

Aloitin tämän kirjan lukemisen jo yli kuukausi sitten. Sitten edelle kiilasivat klassikkohaastekirja, lukupiirikirja ja pari kirjastolainaa, joissa eräpäivä lähestyi. Yli veden jäi siis odottelemaan vuoroaan välillä pitkäksi aikaa. Luulen, että lukukokemus olisi ollut parempi, jos kirjan tunnelmaan olisi uppoutunut yhtäjaksoisesti. Sinänsä teoksen teemat - parisuhteet, perhesuhteet, muistot, luonnon ja ihmisen yhteys - olivat kiinnostavia, mutta jotenkin en oikein saanut otetta tästä kirjasta. Tarkemmin kirjasta ovat kirjoittaneet esimerkiksi Ulla ja Asko

4 kommenttia:

 1. Tämän ajattelin lukea seuraavana Atwoodilta ja jos ei iske, niin jätän kirjailijan kokonaan rauhaan. Orjattaresi on ollut ainoa, josta olen oikeasti tykännyt:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en päässyt tämän kirjan kanssa oikein sinuiksi, mutta siihen tosiaan vaikutti suuresti tuo lukemisen katkonaisuus. Orjattaresi aion lukea jossain vaiheessa, ja hiukan kiinnostaa myös se dystopiatrilogia.

   Poista
 2. Olen lukenut Atwoodilta vain kaksi kirjaa. Niistä toinen on juuri Yli veden, enkä minäkään ihastunut siihen. Pitäisi varmaan kokeilla jotakin kehutumpaa Atwoodin teosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vierailusta! Atwood vaikuttaa olevan monipuolinen ja arvostettu kirjailija, joten varmasti hänen kirjoistaan löytyy parempiakin kuin tämä.

   Poista

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!