torstai 14. heinäkuuta 2016

Lena Dunham: Sellainen tyttö - Nuoren naisen "opetuksia"


Lena Dunham: Sellainen tyttö - Nuoren naisen "opetuksia"
Alkuteos Not That Kind of Girl. A Young Woman Tells You What She's "Learned", 2014
Suom. Lotta Sonninen
Otava, 2014

Girls-tv-sarjan luojan Lena Dunhamin Sellainen tyttö - Nuoren naisen opetuksia on virkistävä ja sujuvasti kirjoitettu kirja. Dunham kertoo suorasanaisella tyylillään havaintojaan elämän eri osa-alueilta: rakkaudesta, seksistä, vartalosta, ystävyydestä, työstä ja monesta muusta asiasta.

Samalla tavalla kuin tv-sarjassaan, myös kirjassaan Dunham laittaa itsensä alttiiksi. Kun sain tilaisuuden tehdä tv-sarjan, tein samoin kuin olin jo melkein viiden vuoden ajan tehnyt indie-tuotannoissani: heitin vaatteet pois ja ryhdyin töihin. -- Kun on ilman vaatteita, kannattaa ohjat pitää omissa käsissä. Kirjassa Dunham kertoo esimerkiksi aseman saamisesta nuorena naisena miesvaltaisella tv-alalla, terapioistaan, laihdutuksestaan, ensimmäisistä seksikokemuksistaan - useimpiin näistä liittyy noloja hetkiä, joita Dunham käsittelee taitavasti. Hän osaa ottaa kokemuksistaan etäisyyttä ja käyttää ironiaa, muttei liiaksi, eikä rakenna siitä suojamuuria itsensä ja lukijan väliin.

Loppuun vielä lainaus, jossa Dunham kertoo naistyypistä, jota kadehtii: Ne joka paikkaan ehtivät, joilla on kalenteri täynnä aamusta iltaan ja jotka rakastavat yhteislounaita, spontaaneja lomareissuja Cartagenaan tyttöporukalla ja toisten ihmisten vauvakutsujen suunnittelua. Turhat eksistentiaaliset kysymykset eivät tunnu heitä vaivaavan, ja heiltä näyttää onnistuvan uunin peseminen ilman että he alkavat miettiä, mitä järkeä siinä oikeastaan on kun se likaantuu kuitenkin taas ja pian me kaikki jo kuolemmekin, mitä jos vain työntäisin pääni... Minulta tuollaisena naisena eläminen ei onnistu - jos olen joskus yrittänyt, väsyn melko pian. Ehkä siksi Dunhamin teksti vetoaa; ei tarvitse olla kuvatun kaltainen nainen menestyäkseen.

Minä pidin tästä (parikymppisenä olisin pitänyt vielä ehkä enemmän). Lukekaa itse, laitan tämän kohta arvottavaksi.

Kesäkirjabingossa ympyröin kohdan "kannessa nainen".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!