lauantai 2. heinäkuuta 2016

Kaisa Haatanen: Meikkipussin pohjalta + testissä BookBeat-sovellus


Kaisa Haatanen: Meikkipussin pohjalta
Johnny Kniga, 2015
Kuunneltu äänikirjana BookBeat-sovelluksen kautta
Kesto 3 h 47 min.
Lukijana Krista Putkonen-Örn

Olen lukenut tässä kesän aikana aika erikoisia ja vähän absurdejakin kirjoja, ja viimeisimpinä tosiaan tuon aika ahdistavan Illallisen. Kaipasin siis jotain kevyempää lukemista.

Meikkipussin pohjalta -kirjan minäkertoja ja päähenkilö, liki viisikymppinen Tytti on elämässään taitekohdassa. Työ kirja-alalla tuntuu leipäännyttävältä, ja hän päättää ottaa virkavapaata ja tarkastella elämäänsä kirjoittamisen kautta: En ole koskaan ehtinyt pysähtyä miettimään, kuka minä olen ja mistä tulen ja miksi olen tällainen. Hän päätyy listaamaan ajatuksiaan erilaisista elämäänsä kuuluvista asioista ja järjestää lopuksi ajatukset aakkosjärjestykseen. Niinpä vaikkapa R:n kohdalla käsitellään rahaa, rakkautta, ruukkukasveja ja ruusufinniä.

Kirja sisältää siis lyhyitä episodeja keski-ikäisen, itsellisen naisen elämästä. Teoksessa on huumoria ja (itse)ironiaa. Esimerkiksi suomalainen vapunvietto on kertojan mielestä hengenvaarallista perseilyä, ja muutenkin hän viettää juhlat muutenkin yksin ennemmin kuin taipuu juhlimaan niitä sillä ainoalla oikealla hyväksytyllä tavalla. Tätä hän kommentoi sanomalla olevansa sielultaan pieni ihminen. Kuitenkaan hän ei mielestään ole katkera, vaan miedosti marttyyri. Kertoja on lopulta suhteellisen tyytyväinen siihen, miten asiat ovat - silloin tällöin tulee jännittävä pilkahduksenomainen tunne siitä, että kaikki on hyvin tässä ja nyt. 

Tämän kirjan äärelle minut johdatti pari sattumaa: Ensinnäkin eräs siskoni kaveri kertoi BookBeat-sovelluksesta, jossa on äänikirjoja ja e-kirjoja, ja vinkkasi, että sen saa kuukaudeksi ilmaiseksi kokeiluun Isyyspakkaus-blogista löytyvällä koodilla. Päätin kokeilla. Toiseksi huomasin Instagramista Kujerruksia-nimimerkin suosittelevan tätä kirjaa äänikirjana, ja suositus muistui mieleen, kun selasin, mitä äänikirjoja BookBeatissa on.

Nyt sitten loppuelämäni on pelastettu: voin neuloa ja kuunnella kirjoja yhtä aikaa! No, ei sentään, mutta ainakin tällaisen lyhyehkön ja kevyehkön kirjan kuunteli mielellään. Krista Putkonen-Örnin ääni ja lukutapa sopi hyvin tähän kirjaan: erilaiset sävyt ja ironia välittyivät mainiosti. Tällä kirjalla tuli kuitattua myös lukuhaasteeni kohta "äänikirja". 

Viime syksynä meikkipussin pohjalle ovat kurkistelleeet esimerkiksi Ulla (opin tästä uuden sanan, turkey lit eli chick litiä vanhemmille naisille), Krista (jolle on tullut itkettävän hyvä olo), Jonna (joka ei vakuuttunut vaan arvelee kirjan olevan suunnattu itseään vanhemmille lukijoille) sekä Tuija (jonka mukaan "viisikymppisen naisen asenneopuksille on tilausta"). Ehkä tämä kirja siis uppoaa parhaiten perheettömiin, hyvin toimeentuleviin keski-ikäisiin naisiin, jollainen päähenkilökin on.

Saapa nähdä, tuleeko tuota BookBeat-kokeilua jatkettua ilmaisen kuukauden jälkeen. E-kirjoja siellä on ihan hyvä valikoima, äänikirjoja hiukan vähemmän, eikä lastenkirjoja kovin paljon. Luulen, että reissussa tämä osoittautuu näppäräksi myös lapsen kanssa, joten toivottavasti lastenkirjavalikoimaa tulee lisää. Nyt olemme kuunnelleet vasta yhden Markus Majaluoman kirjan Martti Suosalon lukemana, ja ainakin sen parissa tyttäreni viihtyi.

(Ihan vain selvennyksenä, että tämä postaus ei sitten ole mitään kaupallista yhteistyötä, vaan päädyin tosiaan sovellusta käyttämään muita reittejä. Eipä ole yhteistyötarjouksia tähän vaatimattomaan blogiini muutenkaan sadellut - eikä minulla kyllä täällä ole mitään yhteystietojakaan näkyvillä, pitäisiköhän se asia korjata?)

2 kommenttia:

 1. Tämä oli kyllä itkettävän ihana!

  Mutta kannattaa ehdottomasti laittaa sähköpostiosoite näkyville, niin tiedetään mistä sinut saa kiinni. Ja kannattaa toki itsekin olla aktiivinen, siitä se alkaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tein nyt lopulta blogille oman mailiosoitteen ja lisään sen tuohon kuvaukseeni. Parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan :D

   Poista

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!