keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Juhana Torkki: Puhevalta käyttöön!


Juhana Torkki: Puhevalta käyttöön! Näin valmistelet elämäsi parhaan puheen
Otava, 2015
207 s.

"Puhu toisille niin kuin tahtoisit itsellesi puhuttavan", kirjoittaa Juhana Torkki kirjansa alkupuolella. Muunnelma kultaisesta säännöstä pätee melkein mihin tahansa, myös puheen pitämiseen. Miksi niin usein pidämme puheita, joita emme itsekään haluaisi kuulla? Ongelma ei ole Torkin mukaan siinä, ettemme tietäisi, millainen hyvä puhe on. 

Sen sijaan ongelma on erityisesti siinä, että puheita valmistellaan huonosti tai vääriin asioihin keskittyen. Siksi Torkki antaa tässä kirjassa pohdittavaksi yhdeksän kysymystä, joita pitäisi pohtia hyvissä ajoin ennen esityksen pitämistä. Kysymykset ovat osin yllättäviäkin. Neljäs kysymys esimerkiksi kuuluu: "Mistä olet viime aikoina ollut innostunut?" Torkki hakee tällä sitä, että kun saamme puheeseen aitoa innostusta, kaikki muu tulee ikään kuin luonnostaan. Hermostomme peilisoluiksi kutsutut solut pyrkivät jäljittelemään toisen ihmisen tunnetilaa. Niinpä jos puhuja on itse asiastaan innostunut, innostus tarttuu. 

Kirjassa viitataan paljon antiikin ajan viisaisiin, kuten Platoniin ja Aristoteleehen. Samaan aikaan oppien pohjaksi kelpaa esimerkiksi Mika Häkkisen ajatus siitä, että nopeasti ajaminen ei ole asioiden tekemistä nopeasti vaan epätäydellisyyksien poistamista. Samalla tavalla puhujan tulisi pyrkiä poistamaan puheesta ja sen valmistelusta kaikki ylimääräinen ja tavoitella luonnollisuutta.

Kirja on rakennettu puhekouluttajan ja insinöörin dialogiksi. Parivaljakko kohtaa tunturikahvilassa, ja insinööri tuskailee edessä olevaa esiintymistään. Kerrontaratkaisua perustellaan johdannossa, ja kieltämättä se vie kirjaa varsin jouhevasti eteenpäin. Insinöörin suulla Torkki pystyy esittämään vastaväitteitä itselleen ja sitten kumoamaan ne.

Puhevalta käyttöön! sopii erityisesti sellaiselle puhujalle, joka pitää puheita usein ja on kyllästynyt tavallisiin tapoihinsa suunnitella ja pitää puheita. Puhujalla täytyy olla motivaatiota pohtia asioita uudesta näkökulmasta. Torkin teksti on vaivatonta luettavaa, ja esimerkkejä ja havainnollistamista on runsaasti. Torkki ei keskity esitystilanteen nippelitietoon (missä pitää käsiä puhuessaan tai montako Powerpoint-diaa mahtuu varttituntiin), eli sellaisia neuvoja kaipaavan on tartuttava johonkin muuhun kirjaan.

Kirja on luettu ja siitä on pidetty myös ainakin Lukuneuvojan blogissa. Ilmeisesti päädyin ainakin tässä alkuvuoden lukuinnostuspuuskassani siihen, että suoritan tänäkin vuonna Kirkkonummen kirjaston Kirja joka viikolle -haastetta, ja siinä tämä teos sopisi kohtaan "kirja, jonka nimessä on vähintään neljä sanaa". Ajattelen siis alaotsikon osaksi kirjan nimeä. Tämä toki sopisi myös sinikantiseksi kirjaksi, mutta siihen tulee seuraava lukemani kirja, kunhan ehdin siitä kirjoittamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!