perjantai 15. tammikuuta 2016

Blaine Harden: Leiri 14


Blaine Harden: Leiri 14 - Pako Pohjois-Koreasta
Alkuteos Escape from Camp 14, 2012
Suomennos Ruth Jakobson, jälkisanat Frank Johansson
Gummerus 2012, tämä pokkaripainos 2014
195 s.

Aplodeja, fanfaareja, samppanjaa ja vaahtokarkkeja! Viime vuoden lukuhaasteeni viimeinen kirja on tässä!

Olen aloittanut Leiri 14 -kirjan kertaalleen jo noin vuosi sitten, eli se sijoittuu haasteessani kohtaan "kirja, joka jäi kesken". Nyt luin sen kokonaan uudelleen. Kirjassa kuvataan pohjoiskorealaisella työleirillä syntyneen Shin Dong-hyukin elämää, ja varsinkin alkupuoli kirjasta tuntui hyvin ahdistavalta. Työleirillä elämä on äärimmäisen kieroutunutta: mitään tietoa ulkopuolisesta maailmasta ei ole, ja vaikka lapset nimellisesti käyvät koulua, heille opetetaan lähinnä vain leirin sääntöjä, joista tärkein on se, että kaikenlaisiin rikkomuksiin syyllistyneet pitää kavaltaa vartijoille. Lapset tekevät pienestä pitäen myös raskaita töitä, joutuvat pahoinpidellyiksi eivätkä saa juurikaan ravintoa. On tavallista tonkia lehmänlannasta sulamattomia maissinjyviä syötäväksi tai yrittää pyydystää rottia paistettavaksi.

Shin varttuu aikuiseksi täysin tunteettomassa ympäristössä. Hän epäilee kaikkien luotettavuutta ja kavaltaa itsekin muita näiden rikkomuksista. Hän ei edes osaa haaveilla muusta kuin täydestä vatsasta, kunnes hän tapaa vankeja, jotka ovat eläneet leirin ulkopuolella. Yhden heistä kanssa Shin saa viettää enemmän aikaa opastaessaan tätä uuteen työhön, ja pakosuunnitelma leiristä alkaa hahmottua. 

Ahdistavuuden lisäksi yksi syy siihen, että kirja jäi alun perin kesken, oli se, että tiesin, ettei kaikki kirjassa kerrottu pidä sellaisenaan paikkaansa. Lisää voi lukea tästä HS:n uutisesta. Joka tapauksessa työleirien olemassaolo ja niistä kerrotut asiat kokonaisuutena ovat totta, vaikkei kaikki olisikaan tapahtunut juuri sillä leirillä, jota kirjassa kuvataan.

Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson toteaa kirjan jälkisanoissa näin: "Shinin tarina on mukaansa tempaavaa laadukasta journalismia, joka kertoo moniulotteisesti sekä nuoren miehen ongelmallisesta elämästä että seikkaperäisesti ja osaavasti Pohjois-Korean tilanteesta ja muiden maiden suhtautumisesta siihen." Tähän on helppo yhtyä. Harden on taustoittanut kirjaa laajasti, ja se perustuu siis paljon muuhunkin kuin Shinin itsensä kertomukseen. Hän ei tee Shinistä sankaria, vaan kertoo rehellisesti myös ongelmista, joita Shinillä on paon jälkeen ollut. Olen ihan tyytyväinen siihen, että päädyin lukemaan tämän kirjan loppuun.

Jonkinlainen koostepostaus pitäisi vielä tästä haasteesta kirjoittaa ennen kuin voi aloittaa uuden esittelemisen. Mukava haaste kuitenkin kaikin kaikkiaan, vaikka vähän hyydyinkin kalkkiviivoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!