torstai 24. joulukuuta 2015

Hugh Howey: Kohtalo


Hugh Howey: Kohtalo
Alkuteos: Dust, 2013
Suom. Einari Aaltonen
Like, 2015
392 s. + Lukijalle, Kiitokset ja Kysymyksiä kirjapiirissä pohdittaviksi

"Harhakuvitelma siiloista, jotka hän oli auttanut rakentamaan - todellisuudessa mitään pelastettavaa ei ollut. Heidät olisi pitänyt jättää oman onnensa nojaan, sekä ihmiset että maapallo. Ihmiskunnalla oli oikeus kuolla sukupuuttoon. Niin elämälle kävi: se sammui. Se teki tilaa seuraaville yrittäjille."

Näin pohtii siilon numero yksi asukas Donald Siilo-trilogian päätösosassa. Synkimmillä hetkillään Donald ajattelee siis, että ihmiset eivät ansaitsisi selvitä siiloista takaisin maan pinnalle. Toisaalta Donaldia kiinnostaa, mitä maan päällä tällä hetkellä on: onko siellä muutakin kuin ylätason seinänäytöistä näkyvä karu maisema ja ruskea, myrkyllinen pölypilvi? Tätä selvittämään Donald on herättänyt kryounesta siskonsa Charlotten, joka on työskennellyt armeijassa ja osaa ohjata lennokkeja. He pyrkivät saamaan kameralla varustetun lennokin lentämään mahdollisimman kauas siilosta. Samaan aikaan Charlotte on pidettävä piilossa, koska tässä siilossa on työvuoroissa vain miehiä, ja naiset ovat olleet jo satoja vuosia syväjäädytettyinä. Pelkoa ja jännitystä aiheuttaa myös se, että Donald on viimeisimmästä herätyksestään lähtien esiintynyt väärällä henkilöllisyydellä. 

Tässä osassa siis tapahtuu alusta lähtien paljon enemmän kuin toisessa osassa (Siirros). Toinen juonenkulku keskittyy siiloon 18. Siellä Juliette ja Lukas, joihin ensimmäisessä osassa tutustuttiin, ovat nousseet johtaviin asemiin. He tietävät muista siiloista ja pyrkivät levittämään tietoa muille siilolaisille. Tässä kirjassa uskonto nousee enemmän esiin kuin aiemmin, ja varsinkin uskovien piirissä Juliettea ja hänen toimiaan pidetään vaarallisena. Juliette haluaa myös auttaa siiloa numero 17, jossa hän aiemmin vieraili, mutta hänen toimensa saattavat hänen oman siilonsa vaaraan. Lisäksi hänessä kytee vahva halu kostaa niille, jotka tämän kaiken ovat suunnitelleet ja saaneet aikaan. 

Kirjasarjan viimeinen osa on tapahtumantäyteinen, mutta sivujen huvetessa iskee pelko, ehditäänkö siiloista kuitenkaan ulos ollenkaan. Loppu ei ollut ehkä ihan sellainen kuin olisin toivonut. Jotkut asiat jäivät turhan avoimiksi, mutta toki lukija voi niitä itse täydentää mielessään. Lopussa on myös annettu kirjan lukijalle kiinnostavia kysymyksiä pohdittaviksi esimerkiksi henkilöiden tekemiin valintoihin ja moraaliin liittyen. Niistä voisi olla apua vaikkapa kirjasta esseetä kirjoittavalle tai lukupiirille, kuten ne on otsikoitu.

Kohtalo on luettu myös esimerkiksi Yöpöydän kirjat -blogissa ja Kirjakaapin kummitus -blogissa.

Minulla on enää viikko aikaa lukea vuoden 2015 lukuhaasteeni puuttuvat kirjat, joita on vielä 8:

  • kirja, jonka kirjoittajalla on samat nimikirjaimet kuin minulla
  • sarjakuvaromaani
  • kirja, jota äitini rakastaa
  • kirja, jonka aloitin mutten saanut luettua loppuun saakka
  • kirja, joka perustuu tv-sarjaan tai josta on tehty tv-sarja
  • yli sata vuotta vanha teos
  • klassinen rakkaustarina
  • kirja, joka olisi pitänyt lukea koulussa, mutta se jäi lukematta.
Näistä moneen kohtaan on ollut vaikea keksiä kirjoja, mutta nyt minulla on sopivat kirjat pinossa ja lomapäiviä edessä. Saapa nähdä, miten käy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!