perjantai 30. lokakuuta 2015

Ensimmäinen tunnustus ja haaste

Blogimaailman verkostuneisuus on asia, jonka laajuuden ja syvyyden olen alkanut ymmärtää vasta viime aikoina. Olen pitänyt blogia kohta kaksi vuotta, mutta se on saanut olla nettimaailman syvyyksissä suhteellisen rauhassa, eikä kommentteja tai seuraajia ole juuri ilmaantunut. Siksi olen hämmästynyt ja ilahtunut, että sain Hemulin kirjahyllyn Hennalta tällaisen Liebster Award -tunnustuksen, johon liittyy myös haaste. Kiitos, Henna!Tunnustushaasteen säännöt ovat: 
1. Kiitä palkinnon antajaa ja linkkaa hänen bloginsa postaukseesi. 
2. Laita palkinto esille blogiisi. 
3. Vastaa palkinnon antajan esittämään 11 kysymykseen.
4. Nimeä 5-11 blogia, jotka mielestäsi ansaitsevat tunnustuksen ja joilla on alle 200 lukijaa.
5. Laadi 11 kysymystä, joihin palkitsemasi bloggaajat puolestaan vastaavat.
6. Lisää palkinnon säännöt postaukseen.
7. Ilmoita palkitsemillesi bloggaajille tunnustuksesta ja linkkaa oma postauksesi heille, jotta he tietävät mistä on kyse.

Henna antoi pohdittavaksi seuraavat 11 kysymystä, alla vastaukseni:

1. Jätätkö koskaan kirjaa kesken?

Kyllä, mutta aika harvoin. Syynä on yleensä se, että on pakko lukea jotain töihin liittyvää, jolloin on jätettävä vapaa-ajan lukemiset syrjään. Kun kirja on ollut riittävän kauan syrjässä, sitä ei huvita enää jatkaa.

2. Milloin viimeksi kävit kirjastossa ja mitä lainasit?

Kaksi viikkoa sitten. Lainasin lapseni kanssa 5-6 lastenkirjaa ja hain itselleni saapuneet varaukset (Emmi Itärannan ja Alexandra Salmelan uudet kirjat).

3. Kuunteletko äänikirjoja?

En ole aikoihin kuunnellut. Kun muutama vuosi sitten kuljin viikot töissä toisella paikkakunnalla, kuuntelin automatkalla esimerkiksi Eppu Nuotion Pii Marin -dekkareita. Olen kyllä usein pohtinut äänikirjoja ratkaisuna siihen, että voisin sekä "lukea" että neuloa samaan aikaan. Pitääkin kokeilla.

4. Mitä kirjaa et koskaan anna/myy pois?

Hankala kysymys. On vaikea nimetä yksittäistä kirjaa. Ehkä voisin nimetä L. M. Montgomeryn Runotyttö-kirjat, jotka ostin yhtenä niteenä noin kymmenen vuotta sitten.  

5. Luetko kirjan siksi, että sen kirjoittaja on julkkis?

En usko, että olen koskaan lukenut yhtään kirjaa tästä syystä. Ennemminkin kavahdan, jos minusta vaikuttaa siltä, että kirjoittajan julkisuusarvo on suurempi syy kirjan julkaisemiseen kuin minkäänlainen sisällöllinen arvo, oli kyse sitten kauno- tai tietokirjallisuudesta. 

6. Luetko tietokirjoja?
Luen omaan alaani liittyvää tietokirjallisuutta paraikaa, kun täydennän yliopisto-opintojani. Niistä kirjoista en näe järkeväksi kirjoittaa blogiini. Lisäksi luen jonkin verran elämäkertoja, ja haluaisin lukea kyllä muutakin tietokirjallisuutta esimerkiksi erilaisista yhteiskunnallisista aiheista. Minulla on lainassa Osmo Soininvaaran Jäähyväiset eduskunnalle, mutta saapa nähdä, ehdinkö lukea sitä.

7. Mikä on ollut omituisin tapahtumapaikka lukemissasi kirjoissa?

Tuli mieleen Leena Krohnin teos Unelmakuolema. Olen lukenut sen ennen blogiaikaani, mutta kirja sijoittuu tulevaisuuteen, jossa ihmiset hakevat yhä äärimmäisempiä kokemuksia. Toiset haluavat päättää, miten kuolevat, ja sitä varten on Unelmakuolema-niminen laitos, jonne voi kuka tahansa tervekin ihminen kävellä ja saada toivomansa kuoleman. Toiset taas haluaisivat ikuisen elämän, joten he valitsevat Pakastamon siinä uskossa, että kun heidät sulatetaan, esimerkiksi heidän sairauksiinsa olisi keksitty parannuskeino.Toinen omituinen on Mikko Rimmisen Pölkky, joka muistaakseni enimmäkseen sijoittuu urheilukentän laidalla olevaan varastoon. 

8. Oletko lukenut yhtään Kalle Päätalon kirjoittamaa kirjaa?

Yritin lukea Ihmisiä telineillä -romaania viitisen vuotta sitten. Ei siinä mitään vikaa ollut, ei se ollut edes ihan niin hidastempoinen kuin olin pelännyt, mutta kesken se jäi, varmaan töiden takia sekin.

9. Mistä kirjasta tehdyn näytelmän haluaisit nähdä?

Taivaslaulun dramatisoinnin aion ehdottomasti nähdä.

10. Luetko kun matkustat julkisilla kulkuneuvoille? Jos et käytä julkisia, luetko kun istut autossa repsikan paikalla?

Luen bussissa ja junassa lähes aina kun niissä matkustan. Myös autossa luen pitkillä matkoilla sekä lapselle että itsekseni, jos siihen on mahdollisuus. (Hauska sana tuo repsikka! Itselleni tutumpi ilmaus olisi vaikkapa istua vänkärin paikalla.)

11. Kuka kirjailija haluaisit olla ja miksi?
Olisi kiinnostavaa olla joku suomalaiskirjailija, joka saa kansainvälistä huomiota. Olisi mukava kuulla, millaisena suomalaiset kirjat nähdään ulkomailla. Sofi Oksanen en haluaisi silti olla, hän on liian tunnettu, mutta vaikkapa Kati Hiekkapelto tai Tommi Kinnunen. Kinnunen on myös äidinkielenopettaja, joten hänen saappaissaan olisi kiva astella ja kokeilla opetustyön ja kirjoittamisen yhdistämistä.

Haastan mukaan kaksi blogia, joihin olen vastikään tutustunut: Mustemaailmani ja Sivu sivulta

Heille haluaisin esittää seuraavat kysymykset:
 1. Kuka on innostanut sinut lukemisharrastuksen pariin?
 2. Onko sinulla aina oltava jokin kirja kesken, vai onko vaiheita, jolloin et ehdi lukea?
 3. Mitä muuta harrastat kuin lukemista?
 4. Luetko vieraskielisiä kirjoja?
 5. Keneen lastenkirjailijaan haluaisit kaikkien suomalaislasten tutustuvan?
 6. Mikä kirja oli sinulle tärkeä teini-ikäisenä?
 7. Millainen kirjanmerkki sinulla on käytössä juuri nyt jonkin kirjan välissä?
 8. Mikä kirja on ollut myönteisellä tavalla yllättävä?
 9. Jos saisit tavata suosikkikirjailijasi, mitä kysyisit häneltä?
 10. Luetko kirjoja sillä perusteella, että ne ovat saaneet jonkin palkinnon?
 11. Veikkauksesi tämän vuoden Finlandia-voittajaksi?
Toivottavasti teitä ei ollut vielä haastettu!

3 kommenttia:

 1. Olen lukemassa Emmi Itärannan uutta kirjaa, tykkään todella paljon. Mikko Rimmisen Pölkky on yksi niitä harvoja kirjoja, joita lukiessa olen nauranut ääneen :)

  VastaaPoista
 2. Pidin Teemestarin kirjasta paljon, joten odotan kyllä, että ehdin astella Kudottujen kujien kaupunkiin :) Jo nimi on ihanan kiehtova! Pölkky oli minustakin toisaalta hauska, mutta myös uuvuttava pitkine virkkeineen.

  VastaaPoista