sunnuntai 9. elokuuta 2015

Hugh Howey: Siilo

"Me emme ole ihmisiä, jotka loivat tämän maalman, Lukas, mutta meidän täytyy selvitä siinä hengissä."

 

Hugh Howeyn Siilo (2013, Like, suom. Einari Aaltonen) on jo kolmas yli 500-sivuinen kirja, jonka olen tässä kesän aikana lukenut. (Ne kaksi muuta ovat He eivät tiedä mitä tekevät ja Kaikki se valo jota emme näe.) Välillä välttelin paksuja kirjoja, koska lukuhetkeni jäävät usein lyhyiksi, mutta kesällä on onneksi enemmän aikaa ja helpompaa raivata lukemiselle yhtenäisiä toveja. Paksu kirja vaatii yleensä heittäytymistä ja katkonainen lukeminen tekee sille siten haittaa.  

En juuri lue scifiä, enkä tiedä, voiko tätä kirjaa oikein sellaiseksi luokitella. Joka tapauksessa Siilon tapahtumat sijoittuvat tulevaisuuteen. Ilma maan päällä on saastunut, ja ihmiskunta asuu valtavissa siiloissa maan alla. Niissä elämiseen ja asumiseen on tiukat säännöt. Jokainen koulutetaan määrättyyn tehtävään. Seurustelusta pidetään kirjaa, ja lisääntyä saa vain luvalla, jos sattuu sellaisen arpajaisista voittamaan. 

Ulkomaailmasta haaveilu on kiellettyä. Siilolaiset eivät myöskään tiedä juuri mitään menneisyydestä eivätkä edes toisten siilojen olemassaolosta, pientä joukkoa lukuun ottamatta. Kirjan päähenkilöksi nousee Juliette, joka ei tyydy ottamaan asioita annettuina vaan haluaa selvittää ne perin pohjin. "Mistä tässä kaikessa oli kysymys, tässä elämässä maan alla siilon ahtaudessa? Mitä tuolla ulkona, noiden kukkuloiden takana oli? Miksi he olivat täällä, mikä oli heidän tarkoituksensa?" 

Kirja sai minut otteeseensa vasta 250 sivun tienoilla. Moni asia kirjassa jäi mietityttämään - esim. ettei siilossa ollut minkäänlaista hissiä vaan yksi ainoa porraskuilu, tai että miten joitakin hyödykkeitä pystyttiin tuottamaan sukupolvesta toiseen ja järjestelmiä ylläpitämään (esim. vesivessasysteemi). Tällaisia teknisiä yksityiskohtia kiinnostavampaa kirjassa toki ovat sen teemat, esimerkiksi ihmisten elämä tiukkaan säädellyssä yhteiskunnassa sekä tiedonkulku ja sen rajoittaminen. Kenelle kukakin on uskollinen ja onko jokainen valmis kohtaamaan valintojensa seuraukset? 

Luulen, että Siilo tullaan näkemään myös elokuvana. Englanninkielisen Wikipedian mukaan teoksen elokuvaoikeudet on myyty, vaikkei se toki mitään takaakaan. Omassa mielessäni Siilon asioista eniten tietävä ja naruja kulissien takana vetelevä Bernard oli hyvin saman oloinen kuin Ed Harrisin karmiva hahmo Truman show -elokuvassa. 

Lukuhaasteeni täydentyi nyt 31. kirjalla, ja tämä on siis kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat tulevaisuuteen. 

1 kommentti:

  1. Myöhemmin päätin lukea myös tämän kirjan jatko-osat ja sijoittaa sen lukuhaasteen kohtaan trilogia.

    VastaaPoista

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!