lauantai 28. joulukuuta 2013

Luettua: Keinulaudalla


Päivi Storgårdin Keinulaudalla (2013) on hänen ensimmäinen romaaninsa. Olen tietoisesti vältellyt Storgårdin haastatteluja, koska halusin lukea kirjan kaunokirjallisena teoksena - romaanina, kuten alaotsikkokin sanoo. En siis halunnut etukäteen tietää liikaa, kuinka omaelämäkerrallinen se on. Sen verran kuitenkin tiedän, että Storgård sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä.

Kirjan päähenkilö on Outi Hagström, tv-toimittaja. Ei siis kovin etäännytettyä. Toki on helpointa kirjoittaa siitä maailmasta, joka on itselle tuttu. Tv-työn stressaavuus ja vaativuus myös sopii romaanin kontekstiksi. 

Outi on henkilönä jokseenkin raivostuttava. Hän ei tunnista merkkejä - väsymystä, hoitamatta jääviä asioita, itkukohtauksia - vaan antaa aina tilanteen ajautua pisteeseen, jossa sairaalaan on mentävä päivystyksen kautta. Ymmärrän tietysti, että tilanne vastaa todellisuutta: sairauden haluaa kieltää ja haluaa kuvitella pärjäävänsä. Toisessa ääripäässä Outilla ovat järjettömät tempaukset, kuten kesämökin pihan uusiksi laittaminen nilkka venähtäneenä. Niille saadaan selitys vasta pitkän ajan päästä, kun diagnoosi saadaan kuntoon.

On hyvä, että mielenterveysongelmista puhutaan. Kirjassa tulee esiin päähenkilön kokema häpeä ja myös hänen läheistensä suhtautuminen. Esimerkiksi Outin mies, Aaron, haluaa suhtautua sairauteen järjellä. Hän odottaa, että se voidaan lääkitä ja se pysyy poissa. "Täähän on ihan biologialla selitettävissä", hän toteaa lukiessaan välittäjäaineiden epätasapainosta. Kun se olisikin niin helppoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!