sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lainattua - eli vuosikooste 2017

Kuvan kirjoja ei kohdeltu väärin tätä bloggausta varten, vaan kyseessä on kuvapankkikuva.

Paljonko tuli luettua? 

Luin vuoden aikana (itseäni varten) 61 kirjaa. (Lisäksi olen toki lukenut lapselle, mutta näitä kirjoja en ole laskenut enkä ole niistä blogiinkaan kirjoittanut muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.) Olin asettanut tavoitteeksi lukea 60 kirjaa, eli se täyttyi melko tarkalleen.

Lukemistani 61 kirjasta:

 • 35 oli kirjastolainoja 
 • 20 oli omasta hyllystä, joko omia ostoksia tai parissa tapauksessa lahjaksi saatuja
 • 4 luin tai kuuntelin BookBeatista tai Storytelistä (joita molempia siis testasin vuoden mittaan ja jäin BookBeatin käyttäjäksi)
 • 2 pyysin arvostelukappaleena.

Minusta on tuntunut, että olen lukenut lähinnä uusia kirjoja, mutta itse asiassa vain puolet (30 kirjaa) lukemistani kirjoista on ollut vuonna 2017 julkaistuja tai suomennettuja. Kaikki lukemani teokset olivat suomenkielisiä. Luin yllättävän paljon enemmän kotimaista (36 teosta) kuin suomeksi käännettyä kirjallisuutta (25 kirjaa).

Vuoden 2017 suunnitelmani ja niiden toteutuminen

1) Aioin osallistua Sivumennen-podcastin lanseeraamaan hyllynlämmittäjä-haasteeseen, jossa valikoitiin omasta hyllystä 12 lukematonta teosta ja tarkoitus oli lukea ne vuoden mittaan. Surkeastihan siinä kävi - vaikka siis luin omia kirjoja melko paljon, tämä pino ei vetänyt puoleensa. Lopulta sain luettua vain neljä näistä teoksista:


Luetut hyllynlämmittäjät:

Näistä olen erityisen iloinen siitä, että luin Ishiguroa, koska hän sai myöhemmin syksyllä Nobelin kirjallisuuspalkinnon. Lisäksi Sinuhe oli mukava selättää, ja luulen, että luen sen jossain vaiheessa elämässäni uudelleen hiukan tiiviimpään tahtiin kuin nyt luin.

Lukematta jäivät Carol Shieldsin Tavallisia ihmeitä, Robert McLiam Wilsonin Eureka Street, Belfast (olen tosin lukenut tämän aiemmin, mutta kirjastolainana, silti se on vähän väärässä paikassa hyllynlämmittäjissä), Eeva Kilven Kuolinsiivous, Haruki Murakamin 1Q84 (tässä on itse asiassa kaksi kirjaa, osat 1 ja 2), Olli Jalosen Miehiä ja ihmisiä, Emma Healeyn Elizabeth is missing (tässä olisi ollut tilaisuus lukea englanniksi niin kuin aina aion), Minna Maijalan Minna Canth - herkkä, hellä, hehkuvainen (tätä tosin aloitin Minna Canthin päivän tienoilla) ja Sofi Oksasen Norma (tätäkin aloitin jossain vaiheessa vuotta). Kenties kasaan vuodelle 2018 uuden pinon hyllynlämmittäjistä, mutta tarkemmin harkiten ja ohuemmista kirjoista!

2) Ylen Kirjojen Suomen 101 kirjaa -lista

Toinen tavoitteeni oli Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi lukea suomalaisia klassikoita. Ylen Kirjojen Suomen toimittajat Seppo Puttonen ja Nadja Nowak kokosivat 101 kirjan listan, jossa on kirja jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta. Ajatukseni oli lukea jokaiselta vuosikymmeneltä ainakin yksi kirja. Aika lailla unohdin tämän suunnitelman, mutta tein sentään oman osani, kun kirjabloggarit esittelivät nämä kirjat. Kirjablogien ja Ylen yhteistyö tuotti kaiken kaikkiaan mainion ja kattavan kirjoitussarjan, johon voi tutustua edelleen täällä. Minun esiteltäväni olivat vuoden 1983 kirja eli Joni Skiftesvikin Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja, jonka monista novelleista pidin kovastikin, vaikka sen ajan Suomi tuntuikin osin aika tunkkaiselta ja takapajuiselta, ja vuoden 1923 kirja, Kaarlo Hännisen ensimmäisen maailmansodan jälkimaininkeihin sijoittuva Kiveliön karkurit. Näiden kirjojen lisäksi luin listalta vain jo aiemmin mainitsemani Sinuhe egyptiläisen.

Ylen lista nosti kuitenkin esiin monia kiinnostavia kirjoja, ja haluaisin lukea listalta esimerkiksi vuoden 1936 kirjan, Sally Salmisen Katriinan, josta on tulossa uusi suomennoskin. En siis aio unohtaa tätä listaa, ja tämän listan rinnalla on hyvä muistaa myös Kirjasammon lukuvinkkilista, jossa samoin on yksi kirja jokaiselta vuodelta 1917-2017. Kirjabloggarien klassikkohaaste toistuu kaksi kertaa vuodessa, ja voisin käyttää näitä listoja hyödyksi siinä. (Hups, tämän piti olla vuosikooste, mutta kovasti mieli alkaa samalla jo askaroida tulevia suunnitelmia! Niille teen kuitenkin oman postauksensa.)Vuoden 2017 kirjallisia kohokohtia

Vuosi 2017 oli ensimmäinen kokonainen vuosi, jolloin olen käyttänyt Goodreadsia (linkki vie kansikoosteeseen vuonna 2017 lukemistani kirjoista). Olen pyrkinyt suhteellisen reaaliaikaisesti kirjaamaan sivustolle, mitä milloinkin luen. Arvioita en ole juurikaan sinne kirjoittanut, vain lyhyitä kommentteja päivitysteni yhteydessä. Olen tähdittänyt suurimman osan lukemistani kirjoista, vaikka olen silloin tällöin miettinyt, mitä mieltä siinä on. Olen päätynyt siihen, että arvioin tähdillä eritoten omaa lukukokemustani ja toisaalta sitä, millainen kirja on mielestäni suhteessa muihin samantyylisiin kirjoihin. Täydet viisi tähteä olen antanut viime vuonna seuraaville lukukokemuksille:


Kirjavuoteni kokokohtia olivat näiden lukukokemusten lisäksi eittämättä yhteisölliset kokemukset, eli esimerkiksi Helsingin kirjamessut ja kesäinen lukumaratonin vetäminen. Yhteisöllisyyttä ja kaikenlaista kirjahumua on luvassa myös vuodelle 2018. 

Mikä oli sinun kirjavuotesi kokokohta vuonna 2017, hyvä blogini lukija? Kiitos kommentistasi!

15 kommenttia:

 1. Kiva kooste, olet ehtinyt lukea paljon. :) Luin aika vähän uutuuskirjoja viime vuonna, mutta Katja Kallion Yön kantaja on niitä, jotka ovat jääneet kiinnostamaan. Luin Kalliolta kesällä Säkenöivät hetket ja tykkäsin tosi paljon Kallion tyylistä ko. kirjassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä itsekin tyytyväinen siihen, että vaikka syksy oli kiireinen, luin paljon (ihan kaikesta en sitten blogannut tai bloggasin vasta joululomalla). Minäkin olen ihastunut nimenomaan näihin kahteen Kallion kirjaan, Säkenöiviin hetkiin ja Yön kantajaan.

   Poista
 2. Minun kirjavuoteeni mahtui enemmän kirjoja kuin kuvittelinkaan, mutta mieleenpainuvia lukukokemuksia oli taas aika vähän. Liian paljon hötöä kiireiden keskellä, mutta mikäs siinä. Selvittiin tuostakin vuodesta.
  Kiva lukea vuodestasi myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hötö on toisaalta hyvää vastapainoa kiireelle. Ja mitä vuosikoostettasi kurkkasin, niin olihan siellä myös hyviä lukukokemuksia!

   Poista
 3. Kiva kirjavuosi sinulla! Minulla taisi tulla oma enkkani luettujen kirjojen määrässä: 150 kirjaa ja suurin osa kunnon tiiliskiviä! Niistä onkin tosi vaikea valita suosikkeja, Goodreadsissakin olen antanut suurimmalle osalle neljä tähteä. Minullakin jäi hyllynlämmittäjähaaste kesken, mutta kymmenen sain luettua. Uusi kirjavuosi on lähtenyt vauhdilla liikkeelle, jo seitsemän kirjaa luettuna vaikka on vasta kahdeksas päivä! Haasteitakin on tullut haalittua, vaikka vannoin vähentäväni niitä tälle vuodelle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 150 kirjaa on huima määrä! Minulle tämä 60 on jo hyvä saavutus, koska arki-iltoina jaksan yleensä lukea 30-50 sivua, viikonloppuisin ja lomilla sitten enemmän.

   En ole itse vielä oikein päättänyt, mihin kaikkiin haasteisiin lähden mukaan. Luulen, että yritän täyttää Helmet-haasteessa mahdollisimman monta kohtaa omilla kirjoilla, vaikken tekisikään varsinaista hyllynlämmittäjä-pinoa tälle vuodelle.

   Poista
 4. Kiitos koosteesta. Minäkin aina suunnittelen niitä tekeväni, mutten koskaan saa tehdyksi. Luin viime vuonna 105 kirjaa, mikäli oli yli tavoitteeni (100). En kirjoittanut läheskään kakisa. Lukemistavoite on sama tänä vuonna. Bloggaamistavoitetta ei ole - harrastan kun harrastuttaa. Mikähän olisi ollut kohokohta? Juha Hurmeen ja Teemu Keskisarjan verbaalinen ilotulitus Helsingin kirjamessuilla oli yksi. Rosa Liksomin Everstinna oli toinen. Kolmas lienee Pierre Leimaitren kirjojen "löytäminen".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Minäkään en aio stressata siitä, jos jotkut kirjat jäävät blogissa esittelemättä. Kirjamessuilta jäi kyllä hyviä muistoja minullekin!

   Poista
  2. Näin laajaa vuosikoostetta en ole muuten ennen tainnut tehdä. Pidin viime vuonna tosiaan entistä järjestelmällisemmin kirjaa luetusta, eli sikäli tämän kirjoittaminen ei ollut kovin vaikeaa.

   Poista
 5. Koosteet ovat kiinnostavia, kiitos! Hurmeen Niemi oli yksi vuoden riemastuttavimpia minulle, mutta oliko se huipuin, en ole vielä harkinnut. Goodreads, sitä olen miettinyt, pitäisikö ottaa käyttöön. Olisi hyvä tilastona ja vertailualustana, ehkä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta Goodreads on myös hyvä paikka laittaa muistiin kirjoja, joita haluaisin lukea. Olen reilussa vuodessa kerryttänyt sinne yli sadan kirjan TBR-listan :D

   Poista
 6. Näitä koosteita on kyllä todella mielenkiintoista lukea! Osin ihan sen takia, että voi stalkata hyviä kirjoja ja sitten toisaalta siksikin, että on kiva nähdä, miten toiset luokittelevat lukemiaan kirjoja. Nyt on pakko itsekin selvittää, miten kirjastolaina/ostetut/arvostelukappaleet jako menee.

  Paljastus: tein joululomalla itselleni Goodread-profiilin, tutkin puoli tuntia, menin paniikkiin ja hävitin sen saman tien :) En vain kertakaikkiaan osaa antaa arvosanoja kirjoille. Toki ihan huipuille voisi antaa täydet, mutta entä ne kaikki "hyvät" ja "aika hyvät"? Mutta, vajavaisuudestani huolimatta, kiva lukea teidän muiden antamia tähdityksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähtiä ei ole toki pakko antaa Goodreadsissakaan. Minulla on sellainen logiikka, että kolmen tähden lukukokemus on sellainen, jonka parissa viihtyy, mutta josta ei jää sen kummemmin mitään käteen. Tätä paremmat tähdet saa kirja, joka on teemoiltaan ja kerronnaltaan erityisen hyvä.

   Poista
 7. Oman blogivuoteni kohokohdat olivat varmaankin Helsingin kirjamessut sekä Ylen kirjaprojekti. Sain myös jo toisen kerran suoritettua Helmet lukuhaasteen.

  Olen miettinyt goodreads tilin luomista, mutta jotenkin tuntuu siltä, ettei se ole minua varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Alan tässä tekemään lukusuunnitelmia tälle vuodelle, Helmet-haaste mielessä.

   Goodreadsissa on puolensa ja puolensa. Toisaalta sekin on yksi aikasyöppö lisää, jos siitä kovin innostuu.

   Poista

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!