keskiviikko 27. joulukuuta 2017

Iltasatuja (kapinallisille) (tytöille)

Ajatusleikki: Kuvitellaanpa, että julkaistaisiin kirja nimeltä Iltasatuja pojille. Kirjassa kerrottaisiin sadan merkkimiehen elämäntarinat. Minkälainen kohu siitä syntyisi? Veikkaanpa, että melkoinen. Miksi vain pojille, miksi vain miehiä?

Elena Favilli & Francesca Cavallo: Iltasatuja kapinallisille tytöille
Alkuteos Good Night Stories for Rebel Girls, 2016
Suom. Maija Kauhanen
S&S, 2017
212 s.
(Oma kirjaostos)
Siksi on mielestäni perusteltua kysyä - kuusivuotiaan tyttäreni tavoin -, miksi Elena Favillin ja Francesca Cavallon teos Iltasatuja kapinallisille tytöille olisi vain tytöille suunnattu. (Ei se olekaan, vastasin.) On myös perusteltua kysyä, miksi siinä kerrotaan vain sadasta naisesta (mukaan lukien transsukupuolinen Coy Mathis). Nämä ihmiset - Amelia Earheartista Malala Yousafzaihin - eivät nimittäin ole merkittäviä siksi, että he ovat naisia tai tyttöjä, he ovat merkittäviä siksi, mitä he ovat tehneet

Kun tästä kyselyvaiheesta pääsee ohi, on toki todettava, että tämä on erinomainen kirja. Se on erinomainen siksi, että tällaisia kirjoja lapsille - ei vain tyttärille - olisi syytä lukea. Kirjassa tiivistetty sadan jollain tavoin poikkeuksellisen, merkittävän, vaikuttavan yksilön tarinat sivun mittaisiksi teksteiksi, joita lapsikin jaksaa kuunnella ja joista hän innostuu ehkä kyselemään myös lisää. Me ainakin googlasimme esimerkiksi, millainen on Ann Makosinskin keksimä ihmiskehosta virtansa saava taskulamppu tai miltä kuulostaa syyrialaisen Sonita Alizadehin morsiamien myymistä vastustava räppi

Kirjan vahvuus on myös siinä, että sen henkilöt on valittu eri puolilta maailmaa ja he edustavat eri elämänaloja. Monista heistä en ollut itsekään ennen kuullut, toisista opin jotain uutta. Jos tätä kirjaa ei olisi, lapseni tuskin olisi kuullut vielä mitään Yhdysvaltain rotuerottelusta ja Rosa Parksista tai vaikkapa sellaisista kirjailijoista kuin Jane Austen, Virginia Woolf ja Brontën siskokset. Hän on nyt myös saanut kuulla (naispuolisista) motocross- ja formulakuskeista, merirosvoista, tutkimusmatkailijoista, poliittisista aktivisteista ja astrofyysikoista, muutamia mainitakseni.

Vaikka omalle lapselleni, Suomessa kasvavalle tytölle, pitäisi olla luonnollista ja itsestään selvää, että kenestä vain voi tulla mitä vain, sukupuolesta riippumatta, fakta on, että hän ei elä tyhjiössä. Hänelle tarjotaan tv-ohjelmissa, monissa kirjoissa ja jopa päiväkodissakin tietynlaisia rooleja (esim. tytöt esittävät juhlassa balettia, pojat räppiä, tytöt leikkivät Lego Friendseillä ja pojat poliisiasemalla). Minun lapseni sattuu istumaan tähän annettuun rooliin osin vallan mainiosti ja hänellä on valtaosin stereotyyppisiä kiinnostuksen kohteita. Toivon silti sydämestäni, että hän uskaltaisi aina ja kaikkialla olla  oma itsensä ja tavoitella juuri niitä asioita, mitä haluaa, ympäristön odotuksista välittämättä. Uskon, että tällainen kirja on omiaan antamaan yhden siemenen sellaiseen suuntaan.

Lyhyesti: Lukekaa tätä kirjaa lapsellenne ja jutelkaa siitä, antakaa lasten kertoa vapaasti omia ajatuksiaan. Saatatte yllättyä. Itse ainakin yllätyn kuusivuotiaani pohdinnoista lähes joka päivä. Varmaa on myös, että luemme tätä kirjaa vielä uudelleen, ja jossain vaiheessa hän kirjoittaa lopussa olevalle tyhjälle sivulle oman tarinansa.

Muissa blogeissa esim. Mitä luimme kerran -blogin Laura on pohtinut kirjaa oivallisesti, ja Lumiomena sekä Lukujonossa jatkavat Lauran ajatuksista hyvin. 

2 kommenttia:

 1. Tämä on tosiaankin kirja, josta saa aikaan paljon keskustelua ja hyviä kysymyksiä. Minun mielestäni kaikki selittyy paljon kirjailijoiden synnyinmaalla Italialla, jossa naisten asema ei ole kovin hyvä ja jossa koko kulttuuri on aika kaukana pohjoismaisesta tasa-arvosta (joka sekään ei ole vielä ihan täysin toteutunut, enkä puhu vain sukupuolista). Mutta siis: kokonaisuudessaan hieno kirja. Napakat tarinat, upea kuvitus. Meillä 12-vuotias innostui tästä ja alkoi googlata kirjassa esiteltyjä naisia. Kirja siis kirvoitti hänet lisätiedon lähteille. Aika ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Katja! Varmastikin on niin, että nimenomaan maissa, joissa tasa-arvossa on vielä enemmän tekemistä kuin Suomessa, tarvitaan kirjoja, jotka valavat uskoa naisten kykyihin. Ihanaa, että kirja kiehtoo niin meillä 6-vuotiasta kuin teillä 12-vuotiastakin.

   Oli muuten ilo bongata (Facebookista tai Twitteristä?) tieto, että S&S on kustantamassa vastaavalla konseptilla kirjaa suomalaisista vaikuttajista.

   Poista

Kommentointimahdollisuus on vaatii Google-kirjautumisen. Kiitos kommentistasi!