tiistai 22. elokuuta 2017

Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen

Rauhoitu, mieletön sydän, sillä syy ei ole sinun, vaan kaikki mitä maailmassa tapahtuu on mieletöntä eikä hyvyydellä ja pahuudella ole tarkoitusta, vaan ahneus, viha ja himo hallitsevat maailmaa. Syy ei ole sinun, Sinuhe, vaan ihminen pysyy samanlaisena eikä ihminen muutu. 

Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen
Alkuteos WSOY, 1945
(Luin 68. painoksen, painovuotta ei mainittu, 786 s.)
Omasta hyllystä

Kohtaamisiani Sinuhen kanssa


Joskus vuonna 2006. Nuori opettaja, uransa alkuvaiheessa. Kuulee lukioikäisen siskonsa lukeneen huvin vuoksi Sinuhen. Kohtaa myös opiskelijoita, jotka ovat lukeneet Sinuhen. Uskoo, että nuorisossa on sittenkin vielä toivoa. Harmittelee hiukan, ettei ole kyseiseen kirjaan tullut tarttuneeksi, muttei ehdi tehdä asialle mitään.

Lukuvuonna 2010-2011. Keski-ikää vahvasti lähestyvä opettaja, asuu viikot työn vuoksi toisella paikkakunnalla. Kuvittelee, että iltojensa iloksi ehtii lukea lukemattomia klassikoita. Lainaa luokan hyllystä mm. Sinuhen. Lukee kyllä vuoden mittaan kaikenlaista, mutta Sinuhe palautuu luokan hyllyyn, kirjanmerkki sivulla 120. 

Kesä 2016. Ostaa kirja-alesta kirjoja, myös Sinuhen. Ei kuitenkaan avaa sitä koko kesänä.

Loppuvuosi 2016. Päättää lukea Sinuhen tammikuiseen klassikkohaasteeseen.

Tammikuu 2017. Lukee klassikkohaasteeseen Pitkän päivän illan.

Toukokuu 2017. Päättää lukea Sinuhen heinäkuiseen klassikkohaasteeseen. Kuuntelee Radioteatterin dramatisointia teoksesta kolmen jakson verran ja silmäilee siinä sivussa ne samat 120 sivua, jotka on kirjasta lukenut jo aiemmin. Ihmettelee, miksi kirja jäi aikanaan kesken.

Kesä- ja heinäkuu 2017. Kirja etenee 5-10 sivua kerrallaan. Pääsee ajoittain kerronnan otteeseen. Ihmettelee silti, miksi on koskaan elämässään halunnut lukea yhtään kirjaa, kun tämä on näin kertakaikkisen hankalaa. Klassikkohaasteen postauspäivää edeltävälle viikonlopulle kasaantuu kaikenlaista menoa, joten loppukiri kirjan kanssa jää ottamatta.

Elokuu 2017. Ymmärtää ensimmäistä kertaa elämässään opiskelijoita, jotka eivät pidä lukemisesta. Lukee kuitenkin Sinuhen sisulla loppuun. Toivoo, että pääsee joskus tästä lukujumista eroon. On silti tyytyväinen, ettei lopettanut lukemista kesken.

Summa summarum: Sinuhessa on kiinnostavia teemoja, kuten uskonnon vaikutusvalta, ihmisten itsekkyys, rikkauksien tavoittelu, vallanhimo, yksinäisyys, rakkauskin - päällimmäisenä silti kaiken turhuus. Kirjan maailmankuva on jokseenkin pessimistinen. Ovatko vain tyhmät ihmiset hyviä toisiaan kohtaan? Onko jokainen lopulta kuitenkin itsekäs - ihminen on raateleva leijona ihmiselle? Kirjassa on paljon julmuutta, verenvuodatusta ja väkivaltaa. Kirjaa on luettu jokseenkin suoraan toisen maailmansodan allegoriana, mutta se ei liene ainoa lukutapa. Kirja on valittu oman vuotensa edustajaksi myös Ylen Kirjojen Suomi -sivuston 101 kirjaa -listalla. Sinuhe on neljäs kirja hyllynlämmittäjä-pinostani, eli pahasti näyttää siltä, etten kaikkia kahtatoista saa luettua tänä vuonna (puhumattakaan kaikista niistä kirjoista, joita olen taas ostellut).

P. S. Nuorisossa on edelleen toivoa. Minulla on lukion ÄI6-kurssillani kolme opiskelijaa, jotka ovat jo kesällä aloittaneet Sinuhen lukemisen kyseistä kurssia varten. Hauska kuulla, millaiseksi heidän lukukokemuksensa on muodostunut. Ehkä heille taas voi olla lohdullista kuulla, että joskus äikänopellekin lukeminen voi olla tervanjuontia?

9 kommenttia:

 1. Hienoa, että jaksoit pinnistää tämän loppuun. :) Minulle varmaan yhtä vaikea taival olisi Rikos ja rangaistus. Takana kolme kesken jäänyttä yritystä, ja ihmettelen edelleen vilpittömästi, kuinka joku jaksaa siitäkin kirjasta innostua. Mukavaa kuulla, että lukuinnostusta löytyy nuorissa Sinuheakin kohtaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on takana kaksi yritystä Rikoksen ja rangaistuksen kanssa. Säästän sen eläkepäiviin :D

   Monet muut klassikot ovat sen sijaan olleet mieluisia lukukokemuksia, eli ei niitä turhaan arvosteta. Lukiolaisille soisin, ettei lukeminen tuntuisi pakolta vaan innostavalta.

   Poista
 2. Hauskasti kerrot itsestäsi ja Sinuhesta ja teidän mittavasta yhteisestä tiestänne, jolla sitkeys palkittiin:)

  Olen lukenut Sinuhen useampaan otteeseen eri elämänvaiheissa ja siitä aina pitänyt. Toki tuo ensimmäinen sitaattisi kuvaa hyvin teoksen hiukka alistunuttakin luonnetta ja eritoten - turhankin hyvin - myös tätä päivää...

  Meidän abimme eli pojanpoika, jolla oli Metro 2033, Vuonna 1984, The Future Shock ja Fahrenheit 451 -vaihe päällä on useampaan kertaan katsellut, hiplannut ja jo käsiinsäkin hyllystämme peräti ottanut Sinuhen, mutta: aina toistaiseksi työntänyt sen takaisin, enkä ole tuputtanut, maininnut vain kiinnostavaksi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että pojanpoikasi lukee! Luulen, että moni nuori lukija pitää esimerkiksi kirjan alkupuolesta, jossa Sinuhe kyseenalaistaa sen, miten asiat on aina tehty.

   Kirjaa lukiessa kieltämättä mietitytti se, kuinka hyvin monikin kohta sopi myös nykyaikaa kuvaamaan.

   Poista
 3. Olen lukenut kirjan kaksi kertaa. Tekisi mieli lukea kolmannenkin. En tiedä mikä kirjassa vetää, mutta pidin siitä todella paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että useimmille Sinuhe on juuri tuollainen kokemus. Minulle se sai aikaan lukujumin, jota yritän nyt parannella tietokirjalla ja nuortenkirjalla.

   Poista
 4. Luen tätä kirjaa tällä hetkellä nyt kolmatta kertaa ja aina kirja vie mukanaan. Ensimmäinen kerta oli minullakin lukioikäisenä. Ehkä on ihan hyvä, että on olemassa kirja joka innostaa edelleen, vaikka ikää tulee lisää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että kirja jaksaa kiinnostaa moneen kertaan! Itse mietin, että voisin palata esimerkiksi Täällä Pohjantähden alla -kirjaan taas. Olen lukenut sen kerran kokonaan ja toisella kerralla kaksi osaa.

   Poista
 5. Hieno suoritus, Hanna! Eka kerralla minäkin luin Sinuhea väkisin, mutta kun kieleen tottui, se alkoi vetää. Ja sittemmin on tullut kerrattua. Kuuntelin myös äänikirjana, se on upea! Pitkän automatkan kruunaus.

  VastaaPoista

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!