perjantai 16. kesäkuuta 2017

Kesälukumaratonin lähtölaukaus ja raportointi (päivittyvä postaus)


Kesän 2017 ensimmäinen yhteinen lukumaratonpäivä on lauantaina. Mukaan ehtii siis vallan mainiosti, ja mukana voi olla, vaikka muu elämä ei sallisikaan kovin pitkällistä maratonia. Vaikka ilmoittautumispostauksessa puhutaan "säännöistä" ja "suoritusajasta", tarkoitus on toki eritoten iloita siitä, että on jonkinnäköinen mahdollisuus omistautua lukemiselle, omien resurssien mukaan vuorokauden verran tai sitten vaikka tunti. Ilmoittautuneita on nyt noin 30. Mikäli mielit matkaan, kerro siitä mieluiten tuon ilmoittautumispostauksen kommenttikenttään.

Toivon, että kirjabloggarit linkittävät omat maratonpostauksensa tämän postauksen kommentteihin. Käyn kiertämässä niitä maratonin mittaan, ja ensi viikon alussa teen koosteen lukumaratonin sujumisesta.

Linkkejä muiden maratoneille (päivitän listaa):

Oma maratonini suunnittelua 

Alkukesääni on kuulunut kaikenlaista kiirettä, joten en ole ehtinyt suunnitella maratonlukemisia kovin tarkasti. Aloitan maratonin tänään (pe) iltapäivällä klo 14 ja jatkan siis huomiseen klo 14. Suunnittelin aikataulun näin, jotta ehdin seurata lauantain aikana muidenkin maratoneja.


Ostin Marko Annalan Värityskirjan kirjan ja ruusun päivänä ja olen säästänyt sitä hetkeen, jolloin ehdin kunnolla uppoutua siihen. Sen siis ainakin luen nyt maratonin aikana. Kuvassa myös muita olennaisia varusteita. Pöllökantiseen muistikirjaan kirjaan hajanaisia ajatuksia lukemisen aikana. Usein myös kirjoitan sinne juonivetoisten kirjojen lopuista, koska en halua kirjoittaa blogipostauksista liian paljastavia mutta toisaalta harmittaa, jos ei muista kohta enää ollenkaan, miten jossakin kirjassa kävi. Olennainen osa lukemista ovat myös pienet muistilaput, joilla merkitsen tärkeältä tuntuvia kohtia ja mahdollisia sitaatteja. Kuvassa näkyvät eivät ole parhaan mahdollisen kokoisia, mutta en viime kauppareissullani löytänyt pieniä, liuskamaisia lappusia.Mitäs muuta lukisin? Vaihtoehtoja ainakin riittää! Kuvassa olevista vasen pino on kirjastolainapinoni ja oikeanpuoleinen on jäljellä oleva hyllynlämmittäjä-haastepinoni. (Lisäksi minulla on toisaalla vielä kolmas kirjapino: omat kirjaostokset ja pari kesken olevaa oman hyllyn kirjaa, jotka eivät kuulu hyllynlämmittäjiksi valitsemiini kirjoihin.) Minulla on kesken kuvassa näkyvien pinojen päällimmäiset kirjat: Essi Kummun Hyvästi pojat ja Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen. (Ja itse asiassa olen aloittanut myös Minna Canthin elämäkertaa tai oikeammin selaillut sitä sieltä täältä.) Kummun kirjan luen varmastikin maratonin aikana loppuun; itse asiassa taidan aloittaa maratonin sillä. Hyllynlämmittäjä-haasteen ideana oli siis kerätä omasta hyllystä 12 lukematonta kirjaa ja lukea ne vuoden mittaan, mutta olen saanut pinosta pois vasta kaksi kirjaa. Luulen, että pidän Sinuhe-maratonin ihan erikseen ennen heinäkuun lopun klassikkohaastepäivää, mutta haluaisin kyllä lukea maratonin aikana jonkin kirjan hyllynlämmittäjistä. Kirjastolainoista löytyisi niin novelleja kuin tietokirjallisuuttakin, joten luulen, että sieltäkin puolelta tulee luettua jotain.

Maratoniani voi seurata Instagramissa, jossa olen @hannaon. Muutin tilini maratonin ajaksi julkiseksi. Twitterissä olen omalla koko nimelläni, @hannaontero. Postausten tunnisteena tietenkin #lukumaraton.

Mukavaa maratonia kaikille! Ylös, ulos ja lukemaan!


Oman maratonin sujuminen

Perjantai, klo 14-16

Suuntasin joenrantaan, kassissani Essi Kummun Hyvästi pojat (sekä aurinkorasvaa, vesipullo ja termosmukillinen kahvia). Jatkoin kirjan lukemista sivulta 65, johon olin jäänyt junassa maanantaina. Noin tunnin verran kaikki oli hyvin, kunnes lähelleni asettui liian äänekäs seurue. Harkitsin paikan vaihtamista, mutta päädyin pyöräilemään takaisin kotiin, ja luin vielä hetken kerrostalon pihakeinussa. Pääsin kirjassa sivulle 188. En saa kokonaisuudesta vielä oikein otetta, mutta pidän yksittäisistä kohdista, joissa kuvataan vanhemmuutta ja ylipäätään ihmissuhteita. Pohdin teoksen autofiktiivisyyttä. Hauskaa lukea kirjaa, jossa puhutaan tutuista oululaisista paikoista, kahviloista, Laanilasta, Myllyojasta ja Haapalehdon Shellistä. 

Luettu 123 sivua

Klo 17-19

Luin Hyvästi pojat -kirjan loppuun ja kirjoitin siitä muutaman hajanaisen ajatuksen muistiin. Jo kolmas luonnosvaiheessa oleva blogipostaus! Ei minulle tyypillistä ollenkaan, mutta nyt en ehdi tietenkään jäädä viimeistelemään tekstejä. Kummun kirjasta jäi vähän hajanainen vaikutelma, mutta teini-ikäisten vanhemmuuden kuvaamisesta tykkäsin. Itse näen heitä vain opettajan roolista käsin - auta armias, millaistahan meillä on sitten, kun nykyinen valloittavan vauhdikas ja omapäinen viisivuotias onkin teini.

Luettu 249 sivua

Klo 19.30-21

Aloitin Marko Annalan Värityskirjan ja luin siitä 82 sivua. Alussa kuvattiin lyhyesti rauhallista lapsuutta pikkukylällä, mutta se päättyi kuin seinään, kun Annala (tässä tapauksessa omaelämäkerrallisuus on niin vahvaa, että kirjailijan ja kertojan voinee samastaa ongelmitta) joutuu äärimmäisen julmasti kiusatuksi yläasteelle siirryttyään. En voi kuin ihmetellä, kuinka julmia tapoja toisen kiduttamiseen ja häpäisemiseen voi keksiä.

Luettu 331 sivua

Klo 22-23.30

Eksyin välillä kuuntelemaan Mokoman levyjä. Olen tykännyt Mokoman muutamista kappaleista paljon, mutta yhtyeen tuotannossa on paljon vielä kuuntelematontakin. Luin Värityskirjan loppuun. Kirjassa oli monia samastuttavia ajatuksia, vanhemmuudesta, luovuudesta ja muustakin.

Luettu 452 sivua, ja se jää tämän päivän saldoksi. Jatkan aamulla.

Lauantai, klo 7.50-9.00


Päätin aloittaa Olavi Koistisen novellikokoelman. Kokoelmassa "eksyneet miehet etsivät lohtua digitaalisista maailmoista, lusivat krapulaa Mannströmin väistökämpässä ja kaipaavat maailmaa, jossa ihmiset sanoisivat juovansa kahvia eikä kahvit, koska silloinhan joisi kaiken olemassa olevan kahvin". Luin kaksi ensimmäistä novellia, yht. 61 sivua.

Luettu 513 sivua

Klo 9-11

Luin vielä kaksi Koistisen novellia lisää ja olen nyt kokoelmassa sivulla 110. Mainiolta vaikuttaa! Laitoin kokoelman kuitenkin hetkeksi syrjään, koska halusin ehtiä lukumaratonin aikana aloittaa vielä jonkin kirjan hyllynlämmittäjä-pinosta.


Valikoin Anne Tylerin kirjan Päivällinen Koti-ikävän ravintolassa, koska se näytti melko ohuelta. No, kirjassa on 335 sivua hyvin pientä pränttiä. Ei parasta väsyneille silmilleni näin lukumaratonin kalkkiviivoilla. Aloitin Tylerin kirjaa 38 sivua. Takakannen mukaan kirjassa käsitellään perheen sisäisiä jännitteitä. Perheen äiti Pearl on kiinnostava hahmo: hän pitää suurena saavutuksena sitä, ettei kukaan, eivät edes lapset, hänen mielestään huomaa, että perheen kaupparatsuisä on muuttanut pysyvästi pois. Kirjan alussa Pearl on jo kuolinvuoteellaan, eli kirja kattaa pitkän ajan perheen elämästä.

Ehdin jatkaa lukemista vain klo 13 asti, sitten on pieni meno ja virallinen maratonaikani päättyy.

Luettu 590 sivua

Klo 11-13

Kiertelin vähän aikaa kurkkimassa, miten muiden maratonit ovat käynnistyneet. Jatkoin Anne Tylerin romaanin lukemista sivulle 77 asti. Maratonini saldoksi tuli kaiken kaikkiaan
 • Essi Kummun Hyvästi pojat -romaanin lukeminen loppuun (maratonin aikana 249 s.)
 • Marko Annalan Värityskirja-romaani (203 s.)
 • Olavi Koistisen novellikokoelmasta Mies joka laski miljardiin neljä novellia (110 s.)
 • Anne Tylerin Päivällinen Koti-ikävän ravintolassa -romaanin aloitus (77 s.)
 • Yhteensä  639 s. 

43 kommenttia:

 1. Lähtölaukaus kajahti Lukujonossa, vaikkakin vähän väsyneesti: https://lukujonossa.fi/2017/06/kesalukumaraton-17-6/

  VastaaPoista
 2. Tästä lähtee :) https://rinkkajanojatuoli.blogspot.fi/2017/06/kesalukumaraton-176.html

  VastaaPoista
 3. Sinunpa maratonisi sujui varsin mukavasti, luit paljon! Minua kiinnostaa myös tuo Koistisen novellikokoelma, vaikuttaa vinkeältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin neljä ensimmäistä novellia olivat hyviä. Huvittaa jatkaa vielä lukemista, vaikka virallinen maratonaikani loppuikin jo. Toisaalta pää on kyllä vähän jumissa: laskin lukemaani sivumäärää kolme kertaa ja päädyin joka kerta eri tulokseen.

   Totesin, että luontevinta oli lukea 1-1,5 tuntia keskeytyksettä, puhelin jne. kiinni, ja käydä sitten kurkkimassa somekanavat läpi. Hauska oli myös huomata, miten lukunopeus vaihteli: vaikka luuli lukeneensa "tehokkaasti" yli 45 min., olikin lukenut vasta 38 sivua. Välillä taas jopa 80 sivua tunnissa.

   Poista
 4. Saldo 583 sivua - väsymyksestä huolimatta :) Kiitos emännöinnistä Hanna!

  https://kirjaviekoon.blogspot.fi/2017/06/kesalukumaraton-nain-sujui.html

  VastaaPoista
 5. Mukana myös, täysin spontaanisti! :) Täältä löytyy päivittyvä postaukseni: http://laurakaneli.blogspot.fi/2017/06/lukumaraton-paivittyva-postaus.html :)

  VastaaPoista
 6. Tässäpä hieman miten minun maratonini on sujunut: http://skippingpages.blogspot.fi/2017/06/lukumaraton-17617.html

  VastaaPoista
 7. Aloitin perjantaina klo 22. Klo 04 oli pakko nukkua muutama tunti ja senkin jälkeen pieniä tirsoja pitkin päivää. Olisi ehkä pitänyt aloittaa aamulla hyvin nukutun yön jälkeen.

  Saldo 1006 sivua. Piiraan maku makea 388 s., Hotelli Valhalla 156 s., Saalistajan aika 428 s. ja Eleanor & Park 34 s.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lasken nämä mukaan koosteeseen, jonka teen alkuviikosta :)

   Poista
 8. Saavutin tavoitteeni, aika vaatimattomat 380 sivua, mutta näin ensikertalaiselle ihan hyvä tulos :) https://mrskarlsson.blogspot.se/2017/06/lukumaraton-yrsa-sigurdardottir-kolmas.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se yhden päivän lukemiseksi paljon! Ja joka tapauksessa sivumäärää tärkeämpää on se, että löytää aikaa lukemiselle :)

   Poista
 9. Sain luettua 348 sivua. 8-vuotias luki 118 sivua. Me molemmat luimme useampaa (kesken olevaa) teosta. Lukeminen ei tällä kertaa lähtenyt oikein vauhtiin.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että 8-vuotiaskin oli mukana! Ja kyllä tuo on yhden päivän lukemiseksi aivan mainio saavutus, molemmille!

   Poista
 10. Sinulla on ollut hieno maraton ja saavutuksesi on mainio! :) Kiitos emännöimisestä. Nämä maratonit ovat niin mukavia ja nyt kun on kolmatta kesää mukana, tulee myös sellainen mukava nostalgiafiilis, kun muistaa hetkiä aiempien kesien lukemisista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Emännöinti on ollut oikein mukava tehtävä. Nyt kutsuvat muut jutut, mutta kierrän osallistujablogeissa taas illalla :)

   Poista
 11. Sullahan sujui hyvin tämä! :) Tässä on meikäläisen lopputulokset:

  http://kirjojenpyorteissa.blogspot.fi/2017/06/blogistanian-kesalukumaratonin.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oli kyllä mukava maratoonata kunnolla ensimmäistä kertaa (aiemmin osallistuin novellimaratonille, josta saldoksi jäi neljä novellia :D)

   Poista
 12. Hieman erilainen kooste: http://unelmienaika.blogspot.fi/2017/06/blogistanian-kesalukumaraton-1762017.html

  VastaaPoista
 13. Ootpa kivasti dokumentoinu sun maratonin edistymisen :) Mulla nopea kooste blogissa: https://paulinevondahl.com/2017/06/18/kesalukumaraton-vol-1-summer-reading-marathon-vol-1/

  VastaaPoista
 14. Ensimmäisen lukumaratoni kooste löytyy täältä: http://www.lukuisa.com/2017/06/kesalukumaraton-1762017-loppuyhteenveto.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olinkin jo linkittänyt maratonpostauksesi, mutta vaihdoin nyt tämän linkin.

   Poista
 15. Tässäpä meikäläisen saldo. Kiitos emännöinnistä :)
  http://kirjojaleffojasarjoja.blogspot.fi/2017/06/kesalukumaraton.html

  VastaaPoista
 16. Mun kooste löytyy täältä: http://karkotaseet.blogspot.fi/2017/06/kesan-ensimmainen-lukumaraton.html :-)

  VastaaPoista
 17. Kolme luettua kirjaa ja 459 sivua. Kooste löytyy täältä: http://elegiakirjat.blogspot.com/2017/06/blogistanian-kesalukumaraton-viin.html

  Kiitos emännälle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos osallistumisesta :). Päivitin tämän linkin tuonne postaukseen.

   Poista
  2. Unohdin näköjään laskea yhden sarjakuvan mukaan sivumäärään, mutta päivitin tiedon nyt koosteeseen.

   Poista
 18. 14 sivua, mutta musiikkia sitäkin enemmän. Kiitos järjestämisestä.

  http://klassikkojenlumoissa.blogspot.fi/2017/06/vi-er-perfekt-men-verden-er-ikke-det.html

  VastaaPoista
 19. Kiitos emännälle ja kanssamaratoonaajille, olipahan taas mukava vuorokausi kirjojen parissa :)

  Mulla ei ole varsinaista kirjablogia, mutta naputtelin silti blogiini julkisen koostepostauksen lukumaratonista: http://geohound.dreamwidth.org/210201.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En löytänyt blogistasi kommentointimahdollisuutta, mutta nostan hattua lukemallesi sivumäärälle! Mukava kooste muutenkin :)

   Poista
 20. Hei! Täällä lyhyesti minun tulokseni. Touhukas viikonloppu saa jo silmäluomet niin painuksiin, että piti lopettaa lukeminenkin hieman ennen kellonlyömää. Oli mukavaa olla mukana maratonilla :)

  http://joannavonscarlett.blogspot.fi/2017/06/kesalukumaraton-1762017.html

  VastaaPoista
 21. En päässyt osallistumaan, mutta maratonin juttuja on ollut kiva lukea. 😊 Pääsit hienoon sivumäärään. Minä olen vähän laiska lappujen käyttäjä, mutta e-kirjoihin merkkailen hiirenkorvia juuri hyviin sitaattikohtiin. Laput on yleensä jossain muuzalla kuin lukija, enkä viitsi niitä alkaa etsimään kesken lukemisen. 🙄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. E-kirjoissa kirjanmerkkien laittaminen on kyllä helppoa. Minulla on tosiaan lukiessa usein vieressä myös muistikirja, johon laitan ajatuksia ylös, mutta laputtaminen on kyllä tullut myös tavaksi. Lappuja selatessa tulee kerranneeksi kirjan aika hyvin ennen bloggaamista. Joskus sorrun vähän liiallisuuksiinkin lappujeni kanssa ja yhteen kirjaan kertyy 40-50 lappua :D

   Poista
 22. Nyt sain omankin koosteeni valmiiksi! Kiitos Hanna emännöinnistä 🙂👍

  https://kirjanjostoisenkin.blogspot.fi/2017/06/blogistanian-kesalukumaraton-iiii-17617.html?m=1

  VastaaPoista
 23. Multa koostetta ei tuu. Sain luettua vain yhden kirjan (444 sivua) määräajan puitteissa leirioloissa. Kirjasta kirjoitinkin jo tuolla blogini puolella.

  VastaaPoista
 24. Multa koostetta ei tuu. Sain luettua vain yhden kirjan (444 sivua) määräajan puitteissa leirioloissa. Kirjasta kirjoitinkin jo tuolla blogini puolella.

  VastaaPoista

Kommentointimahdollisuus on vaatii Google-kirjautumisen. Kiitos kommentistasi!