tiistai 20. kesäkuuta 2017

Blogistanian kesän 2017 ensimmäisen lukumaratonin kooste


Kirjabloggarit järjestävät tänä kesänä peräti kolme lukumaratonia. Minulla oli ilo vetää niistä ensimmäistä viime lauantaina 17.6.2017.

Lukumaratonin ideana on lyhyesti siis se, että omistaudutaan lukemiselle, pisimmillään vuorokauden verran. Lukea saa mitä vain ja missä vain. Olennainen osa maratonia on myös yhteisöllisyys: yhteisen maratonin aikana on mukava seurata, mitä muut lukevat.

Maratonin ilmoittautumispostaukseen tuli 37 ilmoittautumista. Suuri osa heistä starttasikin maratonille. Lisäksi maratonpäivänä muutama lähti vielä spontaanisti mukaan. Tähän mennessä omasta maratonistaan on raportoinut 37 osallistujaa. Keräsin bloggarien linkkejä jo lähtölaukaus ja raportointi -postaukseen, mutta järjestän ne vielä tähän aakkosjärjestykseen. Linkki vie joko maratonpostaukseen tai erilliseen koontipostaukseen. Ilmoitathan, jos oman blogisi linkki puuttuu tai vie väärään paikkaan.
 1. 50 shades of books
 2. Carry on reading
 3. Geohound
 4. Hannan kirjokansi (oma maratonini raportoitu ko. postauksen lopussa)
 5. Hyllyntontun höpinöitä
 6. Kirja vieköön!
 7. Kirjan jos toisenkin
 8. Kirjasatama
 9. KirjojaLeffojaSarjoja
 10. Kirjojen elämänmullistava taika
 11. Kirjojen pyörteissä
 12. Klassikkojen lumoissa
 13. Lukuhumua
 14. Lukuisa
 15. Lukujonossa
 16. Mari A:n kirjablogi
 17. Mitä luimme kerran
 18. Mrs Karlsson lukee
 19. Orfeuksen kääntöpiiri
 20. Pauline von Dahl
 21. Rapatessa roiskuu
 22. Rinkka ja nojatuoli
 23. Sivu sivulta
 24. Sivujen välissä
 25. Sivutiellä
 26. Skies and Fairytales
 27. Taikakirjaimet
 28. Todella vaiheessa
 29. Tuntematon lukija
 30. Unelmien aika
 31. Yksi pieni lukupäiväkirja
 32. Yöpöydän kirjat

Lisäksi viisi maratoonaria kertoi suorituksestaan muissa some-kanavissa. Maria Kuutti maratoonasi 8-vuotiaan lapsensa kanssa ja kertoi siitä Twitterissä (@MariaKuutti). Kirjapallo luki neljä nuortenkirjaa eri vuosikymmeniltä ja "instabloggasi" niistä (Instagramissa @kirjapallo). Elina Pitkäkangas kertoi maratonistaan Twitterissä (@EPitkakangas). Scart_t -nimimerkin maratonia saattoi seurata Instagramissa, @scarbalo. Maratonpostaukset on merkitty #lukumaraton.

Nämä 37 maratoonaria lukivat vaihtelevasti jotain viidestä sivusta yli tuhanteen sivuun. Huikein suoritus oli 1364 sivua! Yhteensä kertyi (fanfaarien törähtelyä, rumpujen pärinää) 20134 sivua luettua kirjallisuutta. Jos tämän jakaisi tasan osallistujien kesken, se tekisi 544 sivua/maratoonari. Sivujen välissä -blogin Hanna kuunteli lisäksi 4,5 tuntia äänikirjaa.

Mitä maratonilla sitten luettiin? Muutamia huomioita (linkit mainittuihin maratonbloggauksiin löytyvät yllä olevasta listasta):

 • Muutama maratoonari oli liikkeellä yhden kirjan taktiikalla eli omisti maratonaikansa jonkin tiiliskiven lukemiselle joko kokonaan tai osittain. Mrs. Karlsson luki islantilaista dekkaria, KirjojaLeffojaSarjoja -blogin Annika taas Milja Kauniston Luxusta. Rapatessa roiskuu -blogissa luettavana oli Barbara Taylor Bradfordin Uuden ajan portailla. Taikakirjaimet-blogissa luettiin Brandon Sandersonin Viimeistä valtakuntaa. (Sandersonia luki muuten myös Hyllytonttu.)
 • Sivutiellä-blogin Sirri oli valinnut koko maratoninsa teemaksi feministisen kirjallisuuden. Feminismi näkyi maratonilla muutenkin, sillä Lukuisa- ja Todella vaiheessa -blogeissa luettiin (muun ohella) Roxane Gayn esseekokoelmaa Bad feminist. Mari A. puolestaan luki muiden kirjojen ohella Chimamanda Ngozi Adichien esseen Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä.
 • Lukumaraton sattui dekkariviikolle, ja dekkareita luettiinkin ainakin muutamissa blogeissa. Alan Bradleyn Flavia de Luce -sarjaan olivat tarttuneet Tuntematon lukija - ja Skies and Failytales -blogit sekä Scart_t. Orfeuksen kääntöpiirissä luettiin Sherlock Holmesia, Kirjojen elämänmullistava taika -blogissa puolestaan Donna Leonia. 
 • Moni osallistuja luki sarjakuvia. Kyseinen kirjallisuudenlaji on minulle vieras, joten oli mukava huomata, kuinka moni loppujen lopuksi bloggaa sarjakuvista. Sarjakuvia luettiin ainakin seuraavissa blogeissa: Geohound, Lukuisa, Orfeuksen kääntöpiiri, Rinkka ja nojatuoli, Tuntematon lukija, Yöpöydän kirjat.
 • Novellit olivat myös melko suosittuja. Lukulistalla olivat ainakin seuraavat novellikokoelmat: Jane Austenin Uskollinen ystävänne - kootut kertomukset (Kirjojen pyörteissä -blogissa), Hänen huulensa ovat metsä -antologia (Kirjan jos toisenkin -blogissa), Tove Janssonin Viesti-kokoelma (Mitä luimme kerran -blogissa), Miranda Julyn Uimakoulu (Lukuisa-blogissa), Olavi Koistisen Mies joka laski miljardiin (omassa blogissani), Tiina Lehikoisen Yksityisiä tragedioita (Lukuisa-blogissa), Maria Peuran Tunkeilijat (Mari A:n kirjablogissa), Uuden proosan parhaita -antologia (Kirjan jos toisenkin -blogissa).
 • Hajonta luettavan kirjallisuuden suhteen oli kaiken kaikkiaan suurta, eli en listaa kaikkia luettuja kirjoja. Useammin kuin kerran mainittiin muutamat kirjat/kirjailijat:
  • Peräti neljä maratoonaria luki Erika Vikin kehuttua Hän sanoi nimekseen Aleia -teosta (Carry on reading, Hyllytontun höpinöitä, Lukujonossa sekä Elina Pitkäkangas).
  • Sini Helmisen Kaarnan kätköissä -kirjaa luettiin 50 shades of books - sekä Todella vaiheessa -blogeissa.
  • Pasi Pitkäsen uunituoretta kuvakirjaa Kadonneiden eläinten saari luettiin Geohound- ja Yöpöydän kirjat -blogeissa.
  • Julie Murphyn Dumplin-romaanin lukivat Pauline von Dahl ja Yksi pieni lukupäiväkirja.
  • Kirja vieköön! - ja Lukuhumua-blogeissa luettiin Enni Mustosta, joskin eri kirjoja. 
  • Pauline von Dahlin ja Lukuisan lukulistalla oli Margaret Atwoodia, tosin eri kirjat.
Kiitokset vielä kaikille maratonilla mukana olleille! Emännöinti oli kiva kokemus myös: tutustuin uusiin blogeihin ja sain paljon vinkkejä omalle lukulistalle.

Seuraava maraton on siis jo aivan nurkan takana, lauantaina 8.7. Sitä vetää Jane Kirjan jos toisenkin -blogista, ja ilmoittautumispostaus ilmestyy aivan lähipäivinä  edit: linkki vie nyt ilmoittautumispostaukseen.

Kesäisiä lukuhetkiä kaikille!

Hattu on olennainen varuste aurinkoisella parvekkeella lukiessa.

13 kommenttia:

 1. Minä puutuin listasta, vaikka sivumääriin ym. olet tainnut laskea mukaan, kun tekstissä viittaat blogiini :) Täällä siis yhteenveto: http://www.lukuisa.com/2017/06/kesalukumaraton-1762017-loppuyhteenveto.html

  Vau, yli 20 000 luettua sivua! Kiva, kun jaksoit vähän kartoittaa mitä samoja kirjoja luettiin ym., hyvä kooste!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoitteluni kömmähdyksestä! Olin kyllä laskenut sinut sivumääriin, mutta sitten kun aakkostin listaa, oli haastetta tuossa Luku-alkuisten blogien kohdalla.

   Poista
 2. Todella hieno koontipostaus Hanna! Tässä on mulle jo oma haasteensa 😁 Onneksi tykkään tilastoinnista, ei voi muuta sanoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Koin, että kaikkien luettujen kirjojen listaaminen olisi ollut turhan työlästä, joten etsin sitten tuollaisia yhdistäviä tekijöitä :)

   Poista
  2. Hyvä ratkaisu 😊 olen jossain haastekoonnissa tehnyt listan kaikista luetuista, ja oli tosi työläs homma - en halua kokeilla uudelleen. Kiva kooste, ja mukavaa huomata, että oma keväinen suosikkini Erika Vik on ollut noin suosittu.

   Poista
 3. Hieno kooste ja kiitos järjestelyistä! :) Tämä oli tosiaan mukavaa, pitää ehdottomasti osallistua toistekin! Huikea määrä sivuja saatiin luettua, vaikka kaipa se yhteinen lukuinto se kaikkein hienoin juttu koko puuhassa onkin. :)

  VastaaPoista
 4. Oli kiva huomata, etten ollut ainut yhden kirjan taktiikalla mukana ollut. :) Ehkä taidan uskaltautua seuraavallekin mukaan, vaikka sekin osuu keskelle leiriä.

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Hitsi tää oli tosi hyvä kooste! Kiitos kun emännöit tämän maratonin :)

  VastaaPoista
 7. Hyvä kooste tosiaan, kiitos emännöinnistä!

  VastaaPoista
 8. Vau, olipa hieno kooste! Ja hyvä me! :)

  VastaaPoista
 9. Hyvä me, tosiaan! Ja kiitos kehuista, johan tässä vallan punastuu :D

  VastaaPoista
 10. Hyvä me! Ihana oli lukea koostetta, kiitos vielä emännöinnistä! :)

  VastaaPoista

Kommentointimahdollisuus on vaatii Google-kirjautumisen. Kiitos kommentistasi!