perjantai 27. tammikuuta 2017

Blogistanian kirjallisuuspalkinnot 2016 - omat ääneniTänään on se päivä, kun kirjabloggarit valitsevat omasta mielestään parhaat vuonna 2016 julkaistut kirjat, neljässä eri kategoriassa. Itse osallistun äänestykseen nyt toista kertaa, ja äänestän tietokirjoja, kotimaisia kirjoja ja käännöskirjoja. Lastenkirjoja en ole blogissa juuri esitellyt, joten jätän Kuopus-kategoriassa äänestämisen muille.

Toisaalta pohdituttaa, etten suinkaan ole lukenut kaikkia viime vuonna julkaistuja kiinnostavia kirjoja. Olen kuitenkin lukenut monen monta toinen toistaan hienompaa kirjaa, jotka ovat vieneet minut mukanaan: saaneet ajattelemaan, viihdyttäneet, herättäneet tunteita, tehneet minusta ehkä taas hippusen erilaisen ihmisen. Tuntuu mukavalta ajatukselta vielä nostaa esille joitakin niistä. Nämä ovat siis täysin subjektiivisesti parhaat kirjat, joita minä satuin lukemaan vuonna 2016 julkaistujen teosten joukosta.
Blogistanian Tieto 2016 -palkinto nostaa esille kirjabloggaajien arvostamia tietokirjoja. Äänestys koskee kotimaisia vuonna 2016 julkaistuja tietokirjoja sekä vuonna 2016 suomeksi, ruotsiksi tai saameksi käännettyä tietokirjallisuutta. Ehdolle saa asettaa tietokirjallisuuden lisäksi myös esseekirjallisuutta, elämäkertoja, asiaproosaa, pamfletteja ja erilaisia oppaita. Tämän palkinnon pisteet koostaa Kirjakaapin kummitus -blogi.

Omat ääneni menevät Tieto-kategoriassa seuraaville kirjoille:

3 pistettä: Yuval Noah Harari - Sapiens. Ihmisen lyhyt historia
2 pistettä: Elina Järvi, Tiina Hotti & Olga Poppius - Error. Mielen häiriöitä
1 piste: Pauliina Vanhatalo - Keskivaikea vuosi
Blogistanian Globalia 2016 -palkinto nostaa esille bloggaajien arvostamia käännöskirjoja. Äänestys koskee vuonna 2016 Suomessa julkaistua, suomeksi, ruotsiksi tai saameksi käännettyä, alun perin ulkomailla ilmestynyttä kaunokirjallisuutta. Tätä palkintoa emännöi tänä vuonna Yöpöydän kirjat -blogi.

Omat ääneni menevät Globalia-kategoriassa seuraaville kirjoille:
3 pistettä:  Elena Ferrante - Loistava ystäväni
2 pistettä: Sara Stridsberg - Niin raskas on rakkaus
1 piste: Maylis de Kerangal - Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät

Blogistanian Finlandia 2016 -palkinto nostaa esille bloggaajien arvostamia kotimaisia kirjoja. Äänestys koskee vuonna 2016 Suomessa julkaistua suomen-, ruotsin- ja saamenkielistä kaunokirjallisuutta. Ehdolle saa asettaa romaaneja, novelli- ja runokokoelmia sekä sarjakuvia. Tämän palkinnon emäntäblogina on tänä vuonna Lukutoukan kulttuuriblogi.

Itse annan Finlandia-kategoriassa ääneni seuraaville kirjoille:

3 pistettä: Emma Puikkonen - Eurooppalaiset unet
2 pistettä: Ina Westman - Syliin
1 piste: Juha Itkonen - Palatkaa perhoset

Huh, että tuo Finlandia-kategoria oli vaikea! Päädyin lopulta kolmeen hyvin erilaiseen kirjaan, ja listan ulkopuolelle jäi todella monta hienoa teosta.

Viime vuonna oli todella kiinnostavaa kiertää muiden blogeissa kurkkimassa äänestyslistoja, jotka siis linkitetään noihin emäntäblogeihin. Sain valtavasti hyviä lukuvinkkejä. Näin käy varmasti tänäkin vuonna. Kiitos siis emäntäblogeille, palkintojärjestelyissä muuten mukana oleville ja kaikille bloggaritovereille! 

16 kommenttia:

 1. Error ja Ja niin raskas oli rakkaus oli olivat minunkin listoillani :)

  VastaaPoista
 2. Eurooppalaiset unet<3 Hienoa, että se pääsi listallesi! Muutama näistä on lukulistalla, esim Error.
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle Eurooppalaiset unet oli lopulta viime vuoden vaikuttavin lukukokemus kotimaisista kirjoista. Erroria suosittelen ehdottomasti: se on hyvin kirjoitettu ja toimitettu (ja hyvät kuvat!), täynnä rohkeiden ja kiinnostavien ihmisten tarinoita.

   Poista
 3. Hienoja ehdokkaita. :> Tuo Eurooppalaiset unet oli minulla pitkään listalla myös, mutta tippui viime tipassa Lempin tieltä pois. Westmanin Syliin on pitänyt lukea kauan, mutta en ole vielä aiheensa puolesta oikein uskaltanut tarttua siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun listallani olivat ensin Lempi ja Lopotti, mutta sitten totesin, että vaikutuin enemmän Eurooppalaisista unista ja siksi toisekseen Syliin kosketti henkilökohtaisesti enemmän. Niin kuin olen postauksessani kirjoittanut, Syliin-kirjassa on eloa ja valoa, eikä se ollut niin rankka kuin olisi voinut pelätä olevan. (Itse en uskalla tarttua monessa arviossa kehuttuun Tuomas Juntusen kirjaan, eli ymmärrän kyllä, että aiheensa puolesta joku kirja voi pelottaa.)

   Poista
 4. Jee! Eurooppalaiset unet! Hienoa tavata se muidenkin listoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin vähän yllättynyt, että nostin sen lopulta ihan ykköseksi listallani, mutta se on kertakaikkisen hieno kirja.

   Poista
 5. Finlandia oli kyllä tänä vuonna ihan harvinaisen hankala. Terv. nimimerkki "Ei ole valinnan jälkeen montakaan hiusta päässä"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Olisin noiden kolmen valitsemani lisäksi voinut äänestää - ja meinasinkin, muutin listaa kahteen kertaan - Lempiä, Lopottia, Helmi Kekkosen Vieraita, Inkeri Markkulan Kaksi ihmistä minuutissa -teosta.

   Poista
 6. Ferranten kirja jäi täpärästi ulos omalta listaltani. Kolmossijalle oli todella tunkua, ja päädyin sitten äänestämään dekkarisuosikkiani eli Pierre Lemaitrea. :) De Kerangal odottelee hyllyssäni, ja minua harmittaa, kun en sitä saanut syksyllä luetuksi. Olisi ehkä noussut minunkin listoilleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerkesin juuri ja juuri blogata de Kerangalista. Moni muu käännöskirja sen sijaan on edelleen lukematta - esim. Sodassa ja rakkaudessa, jolta odotan paljon. Halusin silti äänestää Globaliassa, koska nuo kolme olivat erinomaisia lukukokemuksia kaikki. Harvoin olen viime aikoina elänyt missään niin mukana kuin Loistavassa ystävässäni.

   Poista
 7. Ihanaa, että listaat Westmanin Syliin! Tykästyin kirjaan kovasti kun sen viime keväänä luin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syliin oli yksi lukuisista hienoista viime vuoden esikoiskirjoista. Nostin sen listalleni viime hetkillä, koska se tuntui omakohtaisesti vahvemmalta lukukokemukselta kuin ne, joita olin ensin äänestämässä.

   Poista
 8. Finlandia-kategoria oli todella vaikea tänä vuonna, monta hyvää romaania jäi listani ulkopuolelle. Ykkönen meillä olikin sama.
  Mutta olipa Globaliakin vaikea! Loistava ystäväni ja Niin raskas on rakkaus olivat molemmat minulla kärjen tuntumassa mutta eivät kärkikolmikkooni mahtuneet. Iloitsen Kotiinpaluun voitosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, miksi olen jotenkin ohittanut Kotiinpaluun, mutta nyt aion sen ehdottomasti lukea.

   Poista

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!