lauantai 10. joulukuuta 2016

Novellihaaste alkuun Tove Janssonilla

Marraskuu mennä vierähti, ja yhtäkkiä joulukuukin on jo pitkällä. En ole ehtinyt blogata kaikesta lukemastani (ja kuuntelemastani, kaksi äänikirjaakin olen kuluttanut). Todettakoon siis vain, että jotakuinkin pysyin mukana 30 sivua päivässä -haasteessa. Tämä seuraavaan haasteeseen liittyvä postaus on ollut luonnoksissa jo pari viikkoa, mutta en ole saanut aikaiseksi viimeistellä tätä. Tässä siis lyhyesti ja ytimekkäästi.

Kirjablogeissa on seuraavan puolen vuoden ajan tarkoitus nostaa novellit kunniaan. Haasteen aloituspostaus löytyy Reader, why did I marry him? -blogista. Osallistua voi lukemalla vaikkapa vain yhden novellin ja bloggaamalla siitä. En ole itse paljon novelleista blogannut, joten toivon, että haasteen myötä innostun niitä lukemaan taas enemmän.

(Haasteen tunnuskuva Ompun blogista)

Ostin joskus vuosi sitten boksin, jossa on neljä Tove Janssonin kirjaa pokkareina. Olin aiemmin lukenut niistä Kesäkirjan. Nyt lopulta tartuin Viesti-nimiseen novellikokoelmaan, johon on koottu novelleja vuosilta 1971 - 1997.
 

Kokoelmassa on 32 novellia, joista luin ensi alkuun kuusi vanhinta, jotka ovat kokoelmasta Kuuntelija. Nämä kyseiset novellit on suomentanut Kristiina Kivivuori.

Näistä kuudesta nyt lukemastani novellista pidin eniten tekstistä nimeltä Keväällä, jota analysoin jo lukiolaisena äikäntunnilla. Novellissa on kuvattu yhtä keväistä kohtaamista: kaksi ihmistä, jotka ovat joskus ehkä merkinneet toisilleen jotain, tapaa kadunkulmassa, vaihtaa pari sanaa ja jatkaa eri suuntiin. Minä en soittanut, mitä minä oikeastaan olisin sanonut? Novelli on tiivis, mutta niin täynnä merkityksiä ja symboliikkaa, kevättä, valoa. Kaikki tämä - kolmessa sivussa. Tässä juuri tiivistyy novellien hienous. Niin vähällä voi sanoa niin paljon.

Toinen mieleenjäävä novelli on Mustavalkoista, jossa siinäkin on kyse parisuhteesta ja myös suhteesta työhön. Novellin päähenkilö on kuvittaja ja hänen vaimonsa on sisustusarkkitehti. Rakkauskertomus-novellin päähenkilö puolestaan on maalari. Kovin lähellä Janssonin omaa elämänpiiriä siis liikutaan. Jännä oli myös Orava-niminen novelli, jossa päähenkilö elää yksin saarella eikä halua myöntää kaipaavansa ketään. Hän heijastaa tunteensa pihapiirissä vierailevaan oravaan: Sitten häivähti mielessä ajatus, että tuleekin touhutuksi yhden oravan takia, niitähän on miljoonia, ne eivät ole erikoisen kiinnostavia. Yksi niistä, yksi, on sattumalta tullut tänne. Minun täytyy olla varuillani, minä suurentelen nyt kaikkea, ehkä olen ollut liian kauan yksin.

#novellihaaste: 6 novellia (tähän mennessä, mutta aikaa siis on vielä kuukausikaupalla)

Jatkan tämän tai jonkin muun novellikokoelman lukemista viimeistään ensi lauantaina, sillä ajattelin ottaa osaa novellimaratoniin. Sitäkin emännöi itseoikeutetusti Omppu, aloituspostaus ja ilmoittautuminen löytyy siis hänen blogistaan. Koko päivää en varmastikaan ehdi lukea, sen verran kiirettä pitää näin joulun alla, mutta novellit ovat siinäkin mielessä helppoja, että niiden lukemista voi aika helposti säännöstellä - yksi ei vie kuin hetken, ja melko lyhyissäkin toveissa saa luettua monta.

Vielä on mainostettava yhtä juttua: kirjabloggaajilla on menossa myös joulukalenteri, jonka aloituspostaus on Hyllytontun blogissa. Minun vuoroni tulee ensi viikon sunnuntaina. Ihania jouluisia postauksia on julkaistu jo nyt, ja tuosta Tiinan aloituspostauksesta löytyy linkit kaikkiin mukana oleviin blogeihin.

Mukavaa joulunalusaikaa itse kullekin!

6 kommenttia:

 1. Novellihaasteeseen olen kaavaillut Tovea itsekin ja muuten. Kun mainitsit tuon Tove Jansson juhlaboksin, niin laitoin sen heti tilaukseen, koska se maksoi vain 10 euroa Adlibriksessa...Ajattelin kestää edes joulun yli ostamatta kirjoja, mutta eihän tuota voinut vastustaa. Joten kiitos, kun nostit tämän mieleeni, niin bongasin halvat Tove-kirjat.

  Kivaa että lähdit novellihaasteeseen mukaan, me täällä jo odotellaan myös novellimaratonia, harmi vain että nuo Tove-kirjat tuskin ehtivät ennen lauantaita perille.
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Adlibris on kyllä paha, aina kun sinne eksyy, on jotain kiinnostavaa halvalla :) Itse taisin ostaa tämän juhlaboksin Hulluilta päiviltä Akateemisesta, hintaa oli ehkä 12,95, mikä sekin on neljästä pokkarista vähän.

   Mitähän muuta sitä lukisi maratoniin Janssonin lisäksi? Tuun kurkkimaan teidän blogiin, mitä teillä on mielessä. :)

   Poista
 2. Olen lukenut Janssonilta oikeastaan vain Muumeja, joten kiva tietää että häneltä löytyy myös novelleja. Voisin kokeilla ainakin muutamaa. Tosin omissa mielikuvissani Jansson yhdistyy niin voimakkaasti juuri muumeihin, että muun tekstin lukeminen häneltä voi tuntua oudolta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Kesäkirjasta tai novelleista on helppo aloittaa (hyvä sanoa näin, koska en siis ole itsekään vielä muuta ei-Muumi-tuotantoa häneltä lukenut).

   Poista
 3. Meinasin alunperin jättää koko novellihaasteen välistä, sillä en keksinyt luettavaa, mutta sitten kirppikseltä löytyi Janssonin novellikokoelma Kuuntelija, joten pyörsin päätökseni:) Mitähän muuta luettavaa sitä vielä keksisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sinäkin tartut Janssoniin! Tässä kokoelmassa oli tosiaan kuusi novellia Kuuntelijasta. Itse ajattelin haasteeseen ainakin Alice Munroa, ehkä Juuli Niemeä, Raija Siekkistä, ja sitten jotakin ihan maailmankirjallisuuden klassikoita (oppikirjoissa on monilta kirjailijoilta jokin hieno yksittäinen novelli, ja olisi hauska perehtyä ko. kirjailijoiden tuotantoon tarkemmin).

   Poista

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!