maanantai 8. elokuuta 2016

Viveca Sten: Syvissä vesissä


Viveca Sten: Syvissä vesissä 
Alkuteos I de lugnaste vatten, 2008
Suom. Outi Menna
Crime time, 2012
444 s. + loppusanat

Ruumis ajautuu rantaan Sandhamnissa Tukholman saaristossa. Tapausta selvittämään alkaa Thomas Andreasson, joka työskentelee Nackan poliisissa mutta on viettänyt saaristossa kaikki lapsuutensa kesät. Hän myös omistaa mökin Sandhamnin naapurisaarella. Sandhamnissa kesäasukkaana on Thomaksen lapsuudenystävä, juristina työskentelevä Nora Linde perheineen, ja Norasta onkin Thomakselle apua ja tukea - ja toisinpäin. Noralla on meneillään jonkinlainen aviokriisi, kun kesä ja koko elämä tuntuvat sujuvan hänen aviomiehensä Henrikin ehdoilla eikä Noralla ole perheen asioihin tasa-arvoisesti sananvaltaa. 

Pian ruumiita löydetään toinenkin, ja tunnelma saarella alkaa tiivistyä. Saari elää kesäasukkaista ja turismista, eivätkä murhatapaukset ole sille hyvää mainosta. Poliisilla on vaikeuksia saada selville kuolleiden yhteyttä Sandhamniin tai mahdollista motiivia surmille. 

Juonen etenemistä hidastaa se, että Stenin tyyliin kuuluu kuvata henkilöt ja paikat hyvin tarkasti. Tämä on toki siinä mielessä ymmärrettävää, että teos on Sandhamn-sarjan avausosa ja pohjustaa siten myös tulevaa. Silti mielestäni hiuskiehkuroita, hymykuoppia ja nenän muotoja olisi voitu kuvata hiukan säästeliäämminkin.

Syvissä vesissä on hyvä kesädekkari sellaiselle, joka lukee dekkareita nimenomaan viihteen vuoksi. Myös lukupiirikirjaksi kirja oli hyvä valinta ja sai aikaan keskustelua esimerkiksi siitä, arvasiko kukaan syyllisen ja häiritsikö kuvailun runsaus vai oliko siihen päinvastoin nautinnollista uppoutua. 

Itse mietin lukiessa eniten Noraa ja hänen tilannettaan avioliitossa. Nora työskentelee juristina pankissa, mutta silti hänen uransa ja sillä eteneminen ei ole aviomies Henrikin mielestä yhtä tärkeä kuin Henrikin oma ura lääkärinä ja purjehdusharrastus. Minulle tuli mieleen Henrik Ibsenin Nukkekoti - vaikka naisen asema on monin tavoin parantunut 1800-luvun Noran ajoista, voi nykypäivän Norakin kohdata samanlaisia asenteita. Tämä feministinen sivujuonne ei sinänsä millään tavoin liity tutkittavina oleviin rikoksiin, mutta Noran avio-ongelmiin ehkä palataan sarjan seuraavissa osissa. Samoin Thomaksen yksityiselämään liittyy suuria suruja, joista selviämistä ehkä kuvataan jatkossakin. Itse en tiedä, tartunko enää sarjan muihin osiin, mutta ihan käypää kesälukemista ne voisivat olla. 

5 kommenttia:

 1. Hanna, Sinulle on tunnustus ja haaste poimittavaksi:
  http://mummomatkalla.blogspot.fi/2016/08/liebster-award-tunnustus.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kävin kurkkaamassa! Olenkin tuohon haasteeseen kerran jo vastannut, mutta eri kysymyksiin toki :) http://hannankirjokansi.blogspot.fi/2015/10/ensimmainen-tunnustus-ja-haaste.html?m=1

   Poista
 2. Blogissani on sinulle haaste (huomasinpa vasta nyt, että olet saanut sen jo useampaankin otteeseen, mutta toivon mukaan minulla on eri kysymykset. :)
  http://tuntematon-lukija.blogspot.fi/2016/08/liebster-awards-tunnustus-ii.html

  VastaaPoista
 3. Minulta lienee tämä lukematta. Luin viimeksi Juhannusmurhan, joka on Viides Sandhamn-dekkari Pidin siitä. Se sopii hyvin kesään lukuseuraksi.

  VastaaPoista

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!