perjantai 1. heinäkuuta 2016

Herman Koch: Illallinen


Herman Koch: Illallinen
Alkuteos Het diner, 2009
Suom. Sanna van Leeuwen
Siltala, 2012
340 s.

Kaksi pariskuntaa kokoontuu illalliselle. Miehet ovat veljekset, Paul ja Serge. Paul on (ollut) ammatiltaan opettaja, Serge puolestaan on poliitikko. Perheissä on liki samanikäiset pojat, mutta vanhempien välit eivät silti ole erityisen läheiset. Paulilla on valtavasti kaunaa veljeään kohtaan. Nyt on kuitenkin puhuttava lapsista.

Kertojana kirjassa on Paul. Lukijaa pidetään jännityksessä, kun Paul kertoo hiljalleen, mitä hän tietää ja mitä arvioi muiden tietävän. Jotain ikävää on siis paljastumassa, ja tunnelma ja sen myötä lukukokemus muuttuu illallisen mittaan yhä intensiivisemmäksi.

Tämä kirja oli meillä lukupiirikirjana, ja sellaiseksi tämä on mainio, sillä kirja tuskin jättää ketään kylmäksi. Kertojasta voi olla monta mieltä, samoin muista henkilöistä ja heidän päätöksistään ja valinnoistaan. Kirja herätti keskustelua siitä, mikä on oikein ja millä perusteella ratkaisuja tehdään. Onko nuoren otettava teoistaan vastuu itse, mihin päättyvät vanhemman velvollisuudet? 

Lukupiirissämme kaikki ovat työkseenkin tekemisissä kirjallisuuden kanssa ja siten kokeneita lukijoita. En ehkä suosittelisi tätä kirjaa sellaiselle, joka ei lue paljon. Toisaalta kirja on liepeen mukaan myynyt Hollannissa 450 000 kappaletta, eli jotain suurta yleisöä puhuttelevaakin siinä on. Yksi lukupiiriläisistä oli lukenut aiemmin Kochin kirjan Lääkäri, ja sekin kuulosti jossain määrin idealtaan kiinnostavalta.

Teos on ilmeisesti ollut aikanaan varsinainen blogihitti. Linkitän tähän yhden postauksen, jossa kuvataan hyvin oloa, joka minullakin oli kirjan lukemisen jälkeen: Sara kokee saaneensa yliannostuksen kieroutunutta mielenmaisemaa.

Kesäbingossa sijoitan kirjan kohtaan "nimi liittyy ruokailuun". 3 kommenttia:

 1. Monta kertaa olen meinannut valita tämän luettavaksi ja vaikuttaisi olevan suht minun tyylinen kirja, joten ensikerran en epäröi tätä ottaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Tuli niin monta kirjoitusvirhettä, että otetaanpa uudemman kerran:) Eli Jassu, tästä on moni pitänyt paljon, mitä noita muutaman vuoden takaisia bloggauksia luin, ja hyvinkin voisi olla myös sinun tyylisesi! Tästä oli vaikea kirjoittaa, koska en halunnut kertoa liikaa, mutta hyvä jos herätti kiinnostuksen.

   Poista

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!