maanantai 6. kesäkuuta 2016

Unpopular bookish opinions -haaste

Kesä! Loma! Lukemattomia kirjoja vinot pinot! Oi onnea!Aloitan lomani vastaamalla haasteeseen, jonka minulle heitti Takkutukka Mummo matkalla -blogista. Tähän Unpopular bookish opinions -haasteeseen onkin ehditty vastata jo monessa seuraamassani blogissa, ja väistämättähän sitä alkaa miettiä, miten itse vastaisi, joten kiitos haasteesta!

Haasteen säännöt:
1. Linkitä haasteen antaja blogipostaukseesi ja lisää haasteen säännöt postaukseen.
2. Vastaa haasteen kysymyksiin.
3. Lähetä haaste vähintään kolmelle henkilölle ja linkitä heidän bloginsa postaukseesi.
4. Ilmoita haasteen saajille haasteesta ja linkitä heille postauksesi, jotta he tietävät,
    mikä on homman nimi.

Omat vastaukseni:

1. Kirja tai kirjasarja, josta kaikki muut pitävät, mutta sinä et?
Viime ajoilta tulee mieleen "unohdetuksi mestariteokseksi" ja sen myötä "Alankomaiden Stoneriksi" luonnehdittu Ida Simonsin Tyhmä neitsyt. Luin siitä paljon kehuja, mutta jotenkin kirjan hienous meni minulta ihan ohi.

2. Kirja tai kirjasarja, josta sinä pidät, mutta kukaan muu ei pidä?
Mitähän tähän osaisi vastata? Minulla ei taida olla yhtään kovin erikoista tai persoonallista lempikirjaa.

3. Kolmiodraama, jossa päähenkilö päätyy yhteen sen kanssa, jonka et olisi halunnut? 
Tämäkin on aika vaikea kysymys. Nuorempana ärsyynnyin Tuulen viemää -kirjasta: miksei Scarlett tajunnut heti rakastaa ihanaa, vaarallista Rhettiä vaan haikaili nössöä Ashleyta ja siinä sivussa avioitui vielä kahden täysin epäsopivan miehen kanssa? Tämä nyt ei sovi kyllä kysymykseen täysin.

4. Suosittu kirjagenre, josta et pidä tai josta haluaisit pitää, mutta et pysty:
Kirjamakunihan on aika rajoittunut. En lue esimerkiksi chick litiä käytännössä ollenkaan. Minuun ei vetoa sinkkunaisten haikailu miesten perään, ennalta-arvattavat mutta silti muka niin monimutkaiset suhdekuviot ja pinnallisiin asioihin keskittyminen. Jollain lomareissulla luin hampaitani kiristellen Kira Poutasen Rakkautta au lait -kirjan. Tulin siihen tulokseen, että se on niin epäuskottava ja surkea, että sen täytyy olla parodia koko genrestä. Ilmeisesti ei ole. En kuitenkaan varsinaisesti haluaisi olla tätä mieltä, koska en haluaisi arvottaa kirjallisuutta genren mukaan, ja minusta esimerkiksi teokset, jotka sekoittavat eri genrejä, ovat varsin virkistäviä. Olen ajatellut, että voisin yrittää vaikkapa lukea Pauliina Vanhatalon kirjailijanimellään Veera Vaahtera kirjoittamia kirjoja, josko kääntäisin kelkkani chick litin suhteen tai löytäisin genrestä jotain sellaista, josta pidän.

5. Pidetty, suosittu tai rakastettu hahmo, josta et pidä?
Minulla on viha-rakkaussuhde Sieppari ruispellossa -kirjan Holden Caulfieldiin. Ensimmäisellä lukukerralla lukioikäisenä pidin hänestä, toisella lukukerralla aikuisena mietin, voiko rasittavampaa, itsekeskeisempää ja näsäviisaampaa tyyppiä olla. Luulen kyllä, etten ole ainoa, joka ajattelee näin, eli en tiedä, sopiiko tämäkään vastaus kysymykseen.

6. Kirjailija, josta monet pitävät, mutta sinä et?
Kylläpä tämä on itse asiassa vaikea haaste! Tähän pitää varmaankin vastata joku sellainen kirjailija, jonka kirjoja on sentään lukenut, eikä ennakkoluulojen pohjalta. Minulla ei ole mitään ketään kirjailijaa vastaan, eli kyse on enemmänkin kirjojen tyylistä ja sisällöstä. En ole pitänyt esimerkiksi Anna-Leena Härkösen uudemmista kirjoista juurikaan (ks. lyhyt kommenttini Kaikki oikein -kirjasta).

7. Suosittu sarja, jonka lukemiseen sinulla ei ole mielenkiintoa?
Tämä on helppo, näitä riittää! En usko koskaan tarttuvani Knausgårdin kuusiosaiseen, omaelämäkerralliseen Taisteluni-sarjaan. Minulla ei ole mielenkiintoa lukea myöskään Fifty Shades of Grayta tai sen vanavedessä ilmestyneitä muita samantyyppisiä sarjoja.

8. Kirja joka on huonompi kuin siitä tehty elokuva?
Winston Groomin Forrest Gump -kirja voisi ehkä olla sellainen. Ainakin se tuntui elokuvan jälkeen laimealta.

Heitän haasteen eteenpäin kolmelle bloggaajalle, joiden blogeista en vielä löytänyt vastauksia tähän, vaikka toki haastetuksi ovat saattaneet jo jonkun muun taholta tulla:
Arja / Kulttuuri kukoistaa -blogi
Jenni / Sivu sivulta -kirjablogi
Jonna / Kirjakaapin kummitus -blogi

Mukavaa kesän alkua kaikille blogissa piipahtaville! Luultavasti blogini tulee olemaan kesällä aktiivisempi kuin näinä kiireisinä kevätkuukausina. Saatan lukea esimerkiksi nuo yöpöydällä odottavat pinot, mutta ilman stressiä, jos jotain jää lukemattakin (Keltaisia esseitä en lue kokonaisuudessaan ainakaan, koska en ole kaikkia esseiden aiheina olevia kirjojakaan lukenut, eli siitä en varmaankaan kirjoita postausta). Lisäksi ajattelin lopultakin lukea Sinuhe egyptiläisen loppuun, ja sitä varten tilasin sen itselleni, mutta se ei ole vielä saapunut. Minulla oli joskus se lainassa entisen työpaikkani hyllystä varmaan vuoden verran, vaan keskenhän se jäi muiden "pakollisten" luettavien vuoksi. Odotan siis kesältä pitkiä valoisia öitä, lukurauhaa ja sopivassa suhteessa klassikoita ja uutuuksia.

6 kommenttia:

 1. Kiitos haasteesta, ryhdynpä miettimään tätä. :)

  VastaaPoista
 2. Mullakin tuo chic lit on niitä genrejä, jotka ei erityisemmin kiinnosta ja juurikin mainitsemistasi syistä. Tämä ei tietenkään tarkoita (sanon nyt vielä varmuuden vuoksi), että pitäisin ko. genreä jotenkin vähempiarvoisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään haluaisi suhtautua siihen niin, että se on jotenkin vähempiarvoista. Chick lit voi olla varsin viihdyttävää, mutta minun elämässäni sille ei nyt tunnu olevan tilausta. Jos haluan lukea jotain helppolukuista, voin tarttua vaikkapa nuortenkirjoihin :)

   Poista
 3. Kiitos haasteesta! Näitä pitääkin miettiä :)

  VastaaPoista
 4. Kokeilepa Cecelia Ahernin kirjoja, jotka kyllä luokitellaan chick lit -genreen, mutta niissä on muutakin, syvempää ajatusta. Multa saat lainaan! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, Anna! Luulin, että olisin lukenut jonkin hänen kirjoistaan, mutta ilmeisesti sekoitan johonkuhun muuhun, koska minkään kirjan nimi ei kuulosta tutulta kuitenkaan. Voisin hyvinkin kokeilla joskus, kun kaipaan kevyempää lukemista.

   Poista

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!