perjantai 24. kesäkuuta 2016

Tove Jansson: Vaarallinen juhannus


Tove Jansson: Vaarallinen juhannus
Alkuteos Farlig midsommar, 1957
Suom. Laila Järvinen
Lukemani painos: WSOY:n pokkari, 2008
Tekijän kuvittama
140 s.

Milloinpa olisikaan parempi aika tarttua Vaaralliseen juhannukseen kuin juuri nyt, keskikesän juhlan aikaan?

Kirjan juoni alkaa siitä, kun Muumilaakson läheisellä saarella sijaitseva tulivuori alkaa savuttaa. Kesän alku ei muutenkaan ole sujunut parhaalla mahdollisella tavalla, sillä Nuuskamuikkusta ei kuulu, ja ruoho on jo vallannut hänen tavanomaisen leiripaikkansa. 

Tulivuori purkautuu ja saa aikaan tulvan, joka nousee niin korkealle, että Muumitalo peittyy kattoa ja lipputankoa lukuun ottamatta. 
- Tietenkin me selviämme, vastasi Muumimamma. Minä istun tässä odottamassa uutta kotiamme. Vain lurjuksille käy huonosti.

Optimistinen, aina rauhallinen ja lempeä mamma ennustaa oikein, sillä talon viereen seilaa teatterilaiva. Muumit eivät ole teatterista kuulleetkaan, vaan luulevat, että kelluvasta talosta puuttuu yksi seinä. Monenlaista jännitystä teatterin uumenissa on siis luvassa.

Laivalle mukaan otetaan myös perusteellisesti asioiden syitä pohtiva Homssu sekä melodramaattinen Miska, joka luulee, että kaikessa on aina kyse hänestä: jos joku vaikka nauraa jossain, nauru kohdistuu mitä luultavimmin nimenomaan Miskaan. Kun laiva ankkuroidaan ja Muumipeikko ja Niiskuneiti päättävät kiivetä pihlajaan nukkumaan, Miska mutisee: Jospa saisi kerran nukkua puussa. Kun Muumimamma kysyy, miksei Miska sitten mene, tämä vastaa, ettei häntä ole kukaan kysynyt eikä häntä siksi enää huvitakaan mennä. Voi Miskaa, jotenkin tunnistan tällaisesta käyttäytymismallista kovasti itseni, varsinkin nuorempana.

Kirjasta voi myös ottaa oppia juhannuksen perinteiden uudistamiseen. Laivasta rannalle jääneet Muumipeikko ja Niiskuneiti kohtaavat Vilijaanan, joka itkee yksin mökissään. Vilijaana on kutsunut kylään enonsa ja tämän vaimon, kuten jokaisena juhannuksena, vaikka nämä eivät koskaan saavu ja vaikka Vilijaana ei edes pidä heistä. Lopulta hän oivaltaa: 
- Oikeastaan, hän sanoi hitaasti, minun ei ehkä tarvitse kutsua heitä tänne ellei se ole kenestäkään hauskaa?

Minulla ei ole kovin läheistä suhdetta muumeihin. En lukenut näitä kirjoja ahmimisiässä, joten muumit tulivat minulle tutuksi oikeastaan 1990-luvun piirrossarjan myötä, jota itsekin katselin nuorempien sisarukseni kanssa. Jotkut jaksot ja hahmot jäivät erityisesti mieleen, esimerkiksi näkymätön lapsi Ninni ja noidan tyttärentytär Aliisa, joka ei ilmeisesti perustu Janssonin alkuperäiseen tuotantoon. Joitakin Janssonin aikuisille suunnattuja novelleja luin lukiossa. 

Olen kuitenkin viime vuosina hamstrannut näitä Janssonin alkuperäisiä muumikirjoja hyllyyni sillä ajatuksella, että kunhan tyttäreni on sopivan ikäinen (pian hän täyttää viisi), alamme perehtyä niihin. Tähän mennessä olimme lukeneet vain Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia -kokoelmaa, eikä hän ole jaksanut vielä useinkaan keskittyä kovin pitkään kirjoihin, joissa ei ole joka sivulla myös kuvia. Tätä kirjaa aloinkin lukea ensin yksin, mutta siinähän kävi sitten niin, että aamulla oli aloitettava alusta hänen kanssaan (myönnän, hiukan referoiden) ja tässä juhannusaaton mittaan luimme sitten koko kirjan. Meillä on edessä vielä monta mukavaa hetkeä muumien parissa, samoin kuin minulla Janssonin aikuisille suunnattujen kirjojen parissa, joista olen yksittäisten novellien lisäksi lukenut Kesäkirjan. Näissä kirjoissa on paljon viisautta, lempeyttä, ymmärrystä ja oivalluksia. Kiinnostaisi lukea myös Janssonin elämäkerta, hän vaikuttaa kiehtovalta henkilöltä.

Ja nyt on sitten yksi bingorivi täynnä kesäbingosta! Saapa nähdä, olinko tosiaan ensimmäinen - en ole uskaltanut enkä ehtinytkään käydä Lukutoukan kulttuuriblogissa päivän mittaan kurkkimassa.

Hyvää ja rauhallista juhannusviikonloppua kaikille blogissani piipahtaville!


6 kommenttia:

 1. Onneksi olkoon Hanna, ihanalla kirjalla sait bingon! Ja olit tosiaan ensimmäinen, joten saat palkinnon <3 Laitatko mulle sähköpostia, bloggari-krista@suomilukee.fi, niin päästään keskustelemaan siitä minkä palkintokirjan haluat. :)

  VastaaPoista
 2. Tämä on niin symppis Muumikirja ja sopiva näin juhannuksen aikaan :)
  Hyvää Juhannusta ja lukuiloa sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vierailusta! Symppis kirja tosiaan, ja mukavaa, että nämä kirjat ovat minulle lähes yhtä tuoreita kuin tyttärelleni.

   Poista
 3. Onnea bingovoitosta! :D
  Minäkin olen vähän myöhäisherännäinen muumien suhteen, lapsena katselin animaatiota vain silloin tällöin, ja nyt vanhempana alkuperäiset sarjakuvat ovat alkaneet kutkuttaa uteliaisuutta. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mietin: parempi tosiaan nyt kuin että jäisivät kokonaan lukematta :) Ja tosiaan Janssonin muutakin tuotantoa aion lukea: ostin sellaisen neljän pokkarin boksin, jossa on Kesäkirjan lisäksi kolme minulle uutta kirjaa :)

   Poista

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!