keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Error - Mielen häiriöitä


Elina Järvi, Tiina Hotti & Olga Poppius: Error - Mielen häiriöitä
Like, 2016
243 s.

"Puolet suomalaisista sairastuu psyykkisesti jossain elämänsä vaiheessa. -- Suuri osa psyykkisesti sairastuneista on aiemmin elänyt terveitä ajanjaksoja, ja monet toipuvat sairaudesta täysin - samalla tavalla kuin muistakin sairauksista toivutaan. Leima sen sijaan usein jää." 

Error - Mielen häiriöitä -kirjassa 15 mielenterveysongelmia kokenutta avaa elämäänsä. Mukana on joitakin julkisuuden henkilöitä (muusikot Alexi Laiho, Herra Ylppö, Marko Annala ja Milana Misic), mutta myös rohkeita tavallisia ihmisiä. Kuten teoksen lopussa olevassa artikkelissa Lobotomiasta lääkehypeen sanotaan, psyykkiset ongelmat koskettavat joko suoraan tai välillisesti meistä jokaista. Siksi on hyvä asia, mitä enemmän niistä puhutaan. Kirjaan haastateltujen henkilöiden elämään ovat vaikuttaneet esimerkiksi masennus, dissosiaatiohäiriö, syömishäiriö tai skitsofrenia. Teoksen lopussa on sanastoa ja tietoa näistä eri diagnooseista.

Kirjassa asioista puhutaan suoraan ja rehellisesti. Myös Olga Poppiuksen ja Pasi Murron ottamat kuvat ovat puhuttelevia. Moni voi varmasti samastua esimerkiksi siihen, että Marko Annalankin mielestä Kelan lomakkeiden täyttäminen on "tuskaista paskaa". "On eri asia täytellä lappuja jalka paketissa kuin henkisesti pää paketissa", hän sanoo. Annalan haastattelu on minusta muutenkin kiinnostavimpia koko kirjassa. Hän kertoo rooleistaan perheenisänä ja muusikkona sekä masennusvaiheiden vaikutuksesta niihin hyvin. Uskon, että hänenkaltaisensa ihmisen avautumisella raskaista asioita on paljon merkitystä; hän antaa varmasti sanoja ennen kaikkea monen hiljaisen miehenjörrikän kokemukselle. Tätä kirjoittaessa soi Mokoman Mutta minulta puuttuisi rakkaus: "Muistelen aikaa jolloin vielä nauroin ja tunsin vihaa / Nyt olen kehys vailla kangasta, luuta ja heikkoa lihaa."

On ehdottomasti hyvä ratkaisu, että teoksessa on ensin viidentoista ihmisen omat tarinat ja niiden jälkeen artikkeli, jossa kootaan, miten mielenterveysongelmia diagnosoidaan ja millaiset hoitokäytännöt ovat osoittautuneet toimivimmiksi. Kun on lukenut asiasta ensin yksilöiden näkökulmasta, on helppo ymmärtää esimerkiksi tätä: "Jos vastassa on kriisi, johon ei ole keinoja sopeutua, ilmenee yleensä ongelmia. Osa masentuu, osa ahdistuu, osa tulee aggressiivisiksi." Mielenterveyden häiriöt voi nähdä inhimillisten ominaisuuksien korostumisena. Jos suruun tai ahdistukseen osaa hakea jo aikaisessa vaiheessa apua ja saa keinoja käsitellä sitä, masennus ei välttämättä pahene kaikkein vaikeimmaksi. 

Kirjan tarinoita lukiessa mietin, että monesti se viimeinen korsi, joka katkaisee kamelin selän, on todellakin pieni. Esimerkiksi kirjassa viimeisenä haastateltu Kristoffer kärsi nuoruudessaan todella rankasta kiusaamisesta, ja aikuisena hänellä oli huono itsetunto eikä hän päästänyt ketään lähelleen. Hän eli elämäänsä pitkälti muita miellyttäen, eikä hän uskaltanut olla onnellinen tai oma itsensä kuin lyhyenä ulkomailla viettämänään ajanjaksona. Silti hän kävi töissä ja saavutti tavoitteita urallaan. Työn ulkopuolella hän eristäytyi, ja lopulta yhtenä aamuna hän romahti töissäkin eikä suostunut menemään palaveriin. Vasta tämän jälkeen hänellä diagnosoitiin vaikea-asteinen masennus, ja hän alkoi tällöin, yli kolmikymppisenä, koota kuvaa siitä, kuka oikeastaan halusi olla.

Skitsofreniaa sairastavan Jeren haastattelussa sanotaan näin: "Helposti yli voimiensa venyvän on tärkeää tiedostaa rajojensa murtumisvaara." Tärkeä muistutus itse kullekin. Kuka tahansa meistä voi päätyä sen rajan toiselle puolellekin, murtua. Silti kirjasta jää päällimmäiseksi ajatus siitä, että hyviä asioita ja toivoa on jokaisen elämässä. Alexi Laihon sanoin: "Vaikka kaatuisi kuinka monta kertaa turvalleen, aina pitää nousta. Vaikka vain vittuilun vuoksi. Hyviä asioita tulee vielä tapahtumaan."

4 kommenttia:

 1. Minä tilasin sunnuntaina tämän kirjan Suomalaisen nettikaupasta enkä malta odottaa, milloin kirja on saatavilla. Nyt kun luin kuvauksesi kirjasta, olen entistäkin malttamattomampi.

  -Anni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Kirja oli kyllä hyvin toimitettu ja ajatuksia herättävä, suosittelisin luettavaksi ihan jokaiselle.

   Poista
 2. Tärkeä ja pysähdyttävä kirja.

  VastaaPoista

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!