torstai 3. maaliskuuta 2016

Audrey Magee: Sopimus


Audrey Magee: Sopimus
Alkuteos The Undertaking
Suom. Heli Naski
Atena, 2015
330 s.

Osallistuin tänä vuonna ensimmäistä kertaa Blogistanian kirjallisuuspalkintoäänestykseen. Parhaiden käännöskirjojen äänestyksessä toiseksi sijoittui irlantilaisen Audrey Mageen Sopimus - ja minä en ollut koko romaanista kuullutkaan. Meinasin menettää hienon lukukokemuksen.

Teoksen alussa Peter Faber ja Katharina Spinell solmivat eräänlaisen järjestetyn avioliiton toisen maailmansodan aikana Saksassa. Molemmat ovat antaneet tietonsa toimistolle ja valinneet toisensa heille tarjotuista puolisoehdokkaista. Peterin motiivina on päästä pois rintamalta kymmenen päivän vihkilomalle, pankkivirkailija Katharina tavoittelee avioliiton kautta ehkä muutakin, mutta ainakin hän tietää saavansa leskeneläkkeen, jos mies sattuukin kaatumaan. Parin välille syntyy kuitenkin tunteita, ja Katharina tulee samantien raskaaksi.

Katharinan isä uskoo vakaasti Suur-Saksaan ja Saksan voittoon Venäjästä. Hän saa jossain määrin uskoa valettua Peteriinkin, jonka on palattava rintamalle. Usko kuitenkin karisee, kun tovereita kaatuu ja jäätyy kuoliaaksi Venäjän aroilla. Marssi kohti Stalingradia on loputon. 

Sillä aikaa Berliinissä Katherina muuttaa vanhempineen juutalaisilta jääneeseen asuntoon, ja he omivat näiden tavarat. Monet muut kaupungissa näkevät nälkää ja jonottavat ruoka-annoksia, mutta Spinellit elävät jokseenkin yltäkylläisesti isän puoluesuhteiden vuoksi. Sota vaatii silti osansa heiltäkin: Katharinan veli Johannes tulee rintamalta lomalle hyvin heikkokuntoisena. Hän ei ensin puhu eikä pysty huolehtimaan itsestään lainkaan. Perheen paetessa pommituksia pommisuojaan Johannes reagoi hyvin voimakkaasti, itkee ja huutaa. Perheen tuttu lääkäri kehottaa heitä pitämään Johanneksen sen jälkeen poissa muiden silmistä: "Emme tahdo heidän näkevän pommeja pelkäävää sotilasta. Se heikentää taistelutahtoa." Pian Johannes kuitenkin lähetetään jälleen rintamalle, vaikka hän ei ole likikään ennallaan.

Magee näyttää taitavasti sodan vaikutukset sekä kotirintamalla että sotatantereella. Hän ei alleviivaa tai selittele, vaan nimenomaan näyttää ja kuvaa asiat. Rintamalla olo on verta, pursuavia suolia, täitä, likaa ja eritteitä, mustaksi jäätyneitä varpaita ja kuopalle painuneita poskia. Berliinissä taas on elettävä jatkuvien pommitusten keskellä, ja puoluesuhteista huolimatta kaikesta alkaa olla pulaa. Pulaa on myös miehistä, eikä Peter pääse katsomaan poikaansa ja vaimoaan. Kestääkö solmittu sopimus? Mitä kaikkea on uhrattava, ja voiko kukaan pysyä samana ihmisenä kuin ennen sotaa?

Sopimus on taitavasti kirjoitettu teos, ja erityisesti esikoisteokseksi harvinaisen sujuva ja pakoton. Vaikkei olisi lainkaan sotakirjallisuudesta tai historiasta kiinnostunut, tälle kirjalle kannattaa antaa mahdollisuus. Vuoden 2016 Kirja joka viikolle -haasteessani sijoitan tämän kohtaan "esikoiskirjailijan teos". Kymmenes kohta jo täynnä!

2 kommenttia:

  1. Viime vuosi oli melko keskinkertainen kirjavuosi, minun oli jopa vaikeaa saada kolmea ehdokasta palkintokategorioihin. Tämä oli yksi parhaista käännöskirjoista, todella huikeaa oli varsinkin loppupuolella kun lyhyet pätkät rintamalta ja kotoa vuorottelivat, kuinka parin sivun välein olosuhteet olivat hurjan erilaiset ja ero vaan kasvoi koko ajan. Yksi mieleenpainuvimmista kirjoista.

    VastaaPoista
  2. Magee kuvaa kyllä hyvin tuon ristiriidan, ja lopussa olot Berliinissä romahtavat nopeasti. Harkittua ja vaikuttavaa kuvausta.

    VastaaPoista

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!