torstai 14. tammikuuta 2016

Veijo Meri: ManillaköysiVeijo Meri: Manillaköysi 
(1. painos 1957, tämä painos Otava, 1975)
170 s. 

Ensimmäistä kertaa tämän blogin olemassaolon aikana ärsyttää kirjoittaa lukemastani kirjasta. Tämä ei pääosin johdu kirjasta itsestään, vaan siitä, että lukiessani kirjaa olin varsin väsynyt elämässäni tällä hetkellä meneillään olevien asioiden takia. Huomasin siksi aika ajoin, että periaatteessa olin lukenut kirjaa eteenpäin, mutta käytännössä en muistanut lukemastani mitään.

Minulla ei siis ole mitään järkevää sanottavaa siitä, onko Manillaköysi ansainnut paikkansa kansakunnan kaapin päällä. Kirjassa Keppilän Joose löytää jatkosodan aikana huoltotieltä köyden, jonka hän päättää viedä mukaansa kotiin lomalle päästessään. Köysi piilotetaan kietomalla se Joosen vartalon ympärille. Joose parka on tukehtua hengiltä köyden puristaessa häntä koko junamatkan ajan. Symboliikka teoksessa on toki ilmeistä. Yksi jos toinenkin sotilas lienee saanut rintamalta mukaansa jotain sellaista, joka ahdistaa liki kuoliaaksi.

Syy, miksi nyt kuitenkin kirjoitan tästä kirjasta, on se, että se on toiseksi viimeinen esiteltävä kirja viime vuoden lukuhaasteestani. Sijoitan tämän kirjan kohtaan kirja, joka olisi pitänyt lukea koulussa, mutta jäi lukematta. Olen opiskellut kirjallisuutta yliopistolla (mitä ei varmaan ajoittain tästä blogista uskoisi) ja muistan istuneeni praktikumissa, jossa analysoitiin tämän teoksen sisäkertomusten merkitystä. Suositus taisi olla, että toisten praktikumtöiden aiheena olleet kirjat olisi luettu, mutta ainakaan tätä en ehtinyt silloin lukemaan.

Jospa ehtisin huomenna blogata viimeisestä viime vuoden lukuhaasteen kirjasta. Se on kirja, joka jäi joskus kesken, mutta nyt olen sen lukenut.

3 kommenttia:

  1. Hahaa! Nyt kun mainitsit tuon köyden kieputtamisen Joosen ympäri niin tajusin että olen lukenut kirjan! :) Tarkemmin kun mietin niin taisin lukea päivittäessäni yläkoulun lukudiplomin klassikkoja. Tämä ei tainnut päätyä listalle kun ei näköjään jättänyt muistijälkeä.

    VastaaPoista
  2. Ei tehnyt vaikutusta minuun. Aihe oli todella epäkiinnostava

    VastaaPoista
  3. Säälisin kyllä yläkoululaista, joka tähän tarttuisi. Juonen tasollahan tässä ei kovin paljon tapahdu, ja lukuisat sisäkertomukset voivat varmaankin sen ikäiselle hankaloittaa lukemista. Toisaalta diplomia suorittavat ovat varmaan aika kokeneita lukijoita.

    VastaaPoista

Kommentointimahdollisuus on vaatii Google-kirjautumisen. Kiitos kommentistasi!