sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Jennifer Worth: Hakekaa kätilö!


Jennifer Worth: Hakekaa kätilö! 
Alkuteos Call the Midwife, 2002
Suomennos Eija Tervonen
Otava, 2012 (tämä pokkaripainos 2014)
391 s. + liitteet (kirjan murteesta ja sanastosta)

Vuosi 2016 on jo hyvässä vauhdissa, mutta minä täydentelen edelleen vuoden 2015 lukuhaastettani. Hakekaa kätilö! on siihen 50. kirja, ja se täyttää kohdan "kirja, joka perustuu tv-sarjaan tai josta on tehty tv-sarja". 

Kirja on omaelämäkerrallinen. Kirjoittaja opiskeli sairaanhoitajaksi ja lähti sitten erikoistumaan kätilöksi 1950-luvun Lontoossa. Hän saa oppinsa Nonnatus Housessa, joka on luostari ja samaan aikaan sairaanhoitolaitos. Nunnat pitävät äitiysneuvolaa, hoitavat kotisynnytyksiä ja kouluttavat uusia kätilöitä. Työ sodanjälkeisen Lontoon slummialueilla on karua. Suuret perheet asuvat ahtaissa oloissa, purkutuomion saaneissa taloissa pommitusten jälkien keskellä, koska mitään muutakaan mahdollisuutta ei ole. Nonnatus Housen kätilöt kohtaavat köyhyyttä, saastaisia asuntoja, pahoinpideltyjä naisia ja prostituutiota. Mukana on kuitenkin onneksi myös valoisampia tarinoita.

Samalla kun Worth kertoo omasta työstään, hän kertoo koko kätilötoiminnan historiasta erityisesti Englannissa. En tiennyt, kuinka vähän aikaa koulutettuja kätilöitä tai synnytyksiin oppia saaneita lääkäreitä itse asiassa on ollut olemassa. Tiesin kyllä, että suurin osa lapsista on syntynyt kotona Suomessakin hyvin pitkään, mutta olin silti yllättynyt, että vasta vuonna 1901 Englannissa avattiin ensimmäinen sairaalan vuodepaikka, joka oli keskittynyt raskaudenaikaiseen hoitoon. Kirja oli siis myös varsin opettavainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!