perjantai 1. tammikuuta 2016

Jane Austen: Neito vanhassa linnassa


Jane Austen: Neito vanhassa linnassa
Alkuteos Northanger Abbey, 1818
Suomennos Eila Pennanen, 1950, tämä painos WSOY, 2015
300 s. 

Jane Austenin kirjan kertoja pahoittelee kovasti, ettei hänen päähenkilönsä Catherine Morland ole ihan sellainen kuin romanttisen romaanisankarittaren kuuluisi olla. Hän ei ole edes seitsemääntoista ikävuoteen mennessä herättänyt ihastusta yhdessäkään nuorukaisessa. Catherine haaveilee seikkailusta vanhassa linnassa, jollaisista hän on lukenut, mutta kun hän pääsee Tilneyn perheen vieraaksi Northanger Abbeyyn, ei sieltä löydykään salakäytäviä tai kätkettyjä viestejä. Teoksen tyyli on varsin ironinen, ja se tuntuu tekevän pilaa koko lajityypistä. Koska alkusivuilta asti on kuitenkin selvää, että Catherine löytää kirjassa puolison, sijoitan tämän kirjan lukuhaasteeni kohtaan klassinen rakkaustarina. 

Kirjasta on kirjoitettu enemmän esimerkiksi Kiiltomadon sivulla. En tiedä, miksi tämä pokkaripainos on tehty 1950-luvun suomennoksesta, kun kirja on suomennettu myös 1999, alkuteoksen nimellä. Ehkä kyse on tekijänoikeusasioista.

Laskujeni mukaan luin 57 kirjaa vuonna 2015. En silti saanut loppuun vuoden 2015 lukuhaastettani, koska kaikki lukemani kirjat eivät sopineet sen teemakohtiin. Ruksin puuttuvat kohdat vielä nyt alkuvuoden aikana - en halua jättää tätä kesken.

Houkuttaisi myös tarttua Helmet-lukuhaasteeseen 2016. Ajattelin, että ehkä teen sen niin, että pyrin sijoittamaan siihen enemmän myös lastenkirjoja kuin tänä vuonna, koska joka tapauksessa niitä luen. Täytyy googlailla, ovatko muut bloggarit tarttuneet Helmet-haasteeseen, kunhan tästä viime vuoden haasteesta ensin selviän.

Hyvää uutta vuotta 2016 kaikille blogissa pistäytyville!

1 kommentti:

  1. P. S. Bongasin juuri nyt lukemastani kirjasta, Jennifer Worthin Hakekaa kätilö!, sellaisen nippelitiedon, ettei Austen missään romaanissaan kuvaa kahden miehen välistä keskustelua, koska hän ei voinut tuon ajan naisena tietää, millaista yksinomaan miesten käymä keskustelu olisi. Mielenkiintoinen tiedonmurunen - esim. tähän voi kiinnittää huomiota, jos luen joskus taas Austenia.

    VastaaPoista

Kommentointimahdollisuus on vaatii Google-kirjautumisen. Kiitos kommentistasi!