sunnuntai 23. elokuuta 2015

Kätyrisukat


(Sukat ovat kuvassa koon 28 jaloissa, joten ne eivät pääse ihan oikeuksiinsa. Niiden koko on 34-35.)

Kätyrit-sukat

1. Googlaile esim. hakusanoilla kätyrit, minions, itse ilkimys ja despicable me. Lisää englanninkielisiin vielä perään vaikka knitting, niin hoksaat, että esim. Ravelry on pullollaan ohjeita, joihin nämä hahmot liittyvät. Luultavasti ne ovat parempia ja selkeämpiä kuin alla oleva sepustus :) 

2. Osta lankaa. Itse päädyin Gjestal Maijan väreihin 244 (sininen) ja 216 (keltainen). Molempia kului vajaa kerä (50 g/kerä), keltaista vähemmän kuin sinistä. Jos olet lankahamsteri, tarvittavat pienet määrät harmaata, mustaa ja valkoista saattaa löytyä lankalaatikostasi. Maija on Novitan Nallen paksuista, mutta en tiedä, onko Novitan lankakartassa tällä hetkellä sopivia värejä. Lankaostosten ratoksi voin suositella Halvan Minions-karkkeja :D 


3. Tee sukat. Periaatteessa riittää, että osaat tehdä perussukan, jossa on sininen varsi ja keltainen terä. Terään jonkin verran ennen kärkikavennuksia on tarkoitus tehdä musta raita. 

Näissä sukissa on seuraavanlaiset silmukka- ja kerrosmäärät (minulla on tiukka käsiala ja puikot nro 3, sukat siis kokoa 34-35):

- Varressa on 56 s, joilla tehty ensin 15 krs (4 cm) joustinneuletta (2 o, 2n) ja sitten 25 kerrosta (6 cm) sileää. Sitten olen kaventanut joka puikoilta yhden silmukan (keskellä puikkoa 2 s oikein yhteen), jolloin työhön jää 52 s. Sen jälkeen olen tehnyt 10 krs joustinta (reilu pari senttiä). 
- Kantalappu on tehty ihan tavallisesti kahdella puikolla eli 26 silmukalla, vahvistettuna neuleena. 
- Olen tehnyt kantalappua sen verran, että reunasta saa poimittua 12 s + 1 s puikkojen välistä. Silmukat on jaettu kantapään kavennuksissa 8, 10, 8.
- Kiilakavennukset olen tehnyt joka toinen kerros ja niiden päättyessä vaihtanut värin keltaiseen.
- Terään tehdään siis ohut musta raita muutama sentti ennen kärkikavennuksia. Raidan jälkeen on hyvä olla ainakin 6 krs sileää, jotta silmän kirjaileminen onnistuu. Näissä sukissa raita on n. 15 cm kohdalla kantapäästä mitattuna, ja koko terän pituus on vähän vajaa 22 cm.
- Kärki on tehty sädekavennuksena.


Olen nähnyt vastaavia sukkia, joissa on silminä virkatut pyörylät. Itse päädyin tekemään silmät silmukoita jäljentämällä. Tässä tarvitaan harmaata ja valkoista lankaa (keltainen ja musta ovat siis pohjaväreinä jo olemassa sukassa).

Ruutupiirroksia:

Suut on tehty jonkinlaisilla varsipiston tapaisilla fiiliksen mukaan :) Nämä sukat menevät toiselle kummipojalleni. Idea on saatu Facebookin Voihan villasukka! -ryhmästä, mutta toteutus ja silmien ruutupiirrokset ovat omani. Piirroksia saa hyödyntää vapaasti ja saa kysyä, jos jostain ei saa tolkkua. 

3 kommenttia:

 1. Meillä haluttiin Kätyrit -pipo (miesystävä halus :D )
  Kiitos, kun saa käyttää sun kuvia mallina!

  VastaaPoista
 2. Olepa hyvä ja kiitos vierailusta!

  VastaaPoista
 3. Selkeä ohje sulla. Saatanpa hyödyntää, kiitos!

  VastaaPoista

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!