sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät

Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät (Tammi, 2014, 559 s.) on viimeisin Finlandia-voittaja. Kirjasta on varmaankin sanottu jo kaikki, mitä sanottavissa on. Tämä kirjoitus käsittelee siksi vain lyhyesti omaa subjektiivista lukukokemustani.
Ensinnäkin olen nykyisin laiska tarttumaan paksuihin kirjoihin. Hävettää, vähän. Luen usein illalla vain 30-50 sivua ja lisäksi joutohetkinä sivun pari, mikä tarkoittaa, että 500-sivuinen kirja vie helposti pari viikkoa. Sitten ärsyynnyn, kun on aina vain sama kirja kesken, ja lukuinto lopahtaa. Näin kesällä joutohetkiä on toki onneksi enemmän, ja sopivasti sain tämän näin kesäksi kirjastosta. Lukuhaasteessa sijoitan tämän kohtaan "kirja, jossa on yli 500 sivua". (Odottamassa on Anthony Doerrin yhtä paksu kirja, mutta jospa sen saisi johonkin muuhun kohtaan. Sitä ennen luen kyllä jotakin ohuempaa.)


Joka tapauksessa tämän kirjan lukeminen on tuntunut jo jonkinasteiselta velvollisuudelta. Olin esim. media-aiheisessa koulutuksessa, jossa kaksikin eri puhujaa viittasi tähän. HS:n arviossa puhutaan "uudesta, suuresta aikalaisromaanista". Sitä tämä todella on. Valtonen käsittelee kirjassaan hengästyttävän monia aiheita: tekniikan kehitys, sosiaalisen median valta, median yksipuolistuminen, kaupallistuminen ja kohdentuminen, lääketeollisuuden ja -tutkimuksen etiikka, ympäristöaktivismi... Lukiessa tuli pohdittua monenlaista. Tiedämmekö todella, mitä teemme?

1 kommentti:

  1. Myöhemmin siirsin tämän kohtaan "kirja, joka sijoittuu tulevaisuuteen", vaikkakaan kirjassa kuvatut asiat eivät kovin kauas sijoitu.

    VastaaPoista

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!