lauantai 11. heinäkuuta 2015

Hypistelymuhvi

Minulla on muistisairas mummo, ja aina käydessäni hänen luonaan mietin, miten häntä ilahduttaisin, kun hän ei juuri enää kuule ja näkökin on heikko. Törmäsin jokin aika sitten ilmiöön nimeltä hypistelymuhvi. Muhvin on tarkoitus antaa tekemistä levottomille käsille, ja siten rauhoittaa tai tarjota virikettä. En tiedä, onko oma mummoni jo ehkä liian heikossa kunnossa ilahtuakseen sellaisesta, mutta päätin yrittää.

Valmiita muhviohjeita olisi olemassa esimerkiksi tuolla aiemmassa linkissä, mutta päädyin nyt tekemään tällaisen säärystimen näköisen tekeleen ilman mitään ohjeita. 


Lanka: Novita Isoveli (vaalea kukka Ipana-langasta)
Puikot: 6 (virkattu läppä ja isompi kukka koukulla kokoa 5 ja pieni ohuemmalla koukulla)
Silmukoita: 40 (valepalmikkokohdassa 45)
Mitat: muhvin pituus n. 29 cm ja ympärysmitta liki saman verran


Ajattelin, että erilaiset neulepinnat tuovat hypisteltävää myös muhvin sisälle, ja siksi tein joustinta, nurjia kerroksia ja valepalmikoita. Ne tosin vetävät muhvia vähän kasaan tuosta keskeltä, vaikka lisäsin ennen palmikon aloitusta 5 s. Jos teen toisen muhvin, tekisin palmikkoa vain toiselle sivulle tai muhvin alkuun.

Toiselle puolelle virkkasin läpän, jota voi avata ja sulkea, jos vielä sorminäppäryys riittää. Poimin siis vain silmukoita tuosta sivusta ja lähdin virkkaamaan ja tein loppupuolelle napinlävet. 

Lisäksi virkkasin tosiaan pari kukkaa, ohjeita esim. täällä.

Lopuksi tein vielä ketjusilmukkaketjun, jota pujottelin yhden valepalmikon rei'istä. Siihen pujotin muutaman muovihelmen. Ne ovat peräisin lapseni päiväkodissa tekemästä askartelusta, joka rikkoutui. Helmiä on ketjussa sekä muhvin ulko- että sisäpuolella. Ketjun päihin tein solmut, mutta myös ompelin ne kiinni työn sisäpuolelle, jotta varmasti pysyvät. 


Saapa nähdä, jaksaako mummo tätä pyöritellä. Taidan kysyä palvelutalosta myös, olisiko siellä joku muu, joka tällaisesta ilahtuisi, sillä voisin mielihyvin tehdä toisenkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti