keskiviikko 5. elokuuta 2015

Anthony Doerr: Kaikki se valo jota emme näe


Anthony Doerr kirjoitti kymmenen vuotta teostaan Kaikki se valo jota emme näe (WSOY, 2015, suom. Hanna Tarkka, 544 s.). En tiedä, onko sellainen prosessi välttämättä kirjalle aina ansio. Minusta tuntuu kuitenkin, että tässä kirjassa pitkä prosessi näkyy esimerkiksi sen harkitussa rakenteessa. Luvut ovat kohtuullisen lyhyitä, pääosin 2-6 sivun mittaisia, pieniä välähdyksiä. Minusta tätä kirjaa oli miellyttävä lukea.

Kirja sijoittuu toisen maailmansodan aikaan ja vuosiin ennen sitä. Sokea Marie-Laure kasvaa Ranskassa isänsä kanssa, ja saksalaismiehityksen takia he joutuvat pakenemaan toiseen kaupunkiin. Isä on töissä museossa, ja hänen huomaansa uskotaan arvokas timantti, jottei se joutuisi valloittajien käsiin. Kirjan toinen päähenkilö, orpopoika Werner, puolestaan kasvaa Saksassa. Werner on hyvin kiinnostunut kaikesta tekniikasta ja oppii korjaamaan radioita. Se määrittää hänen tulevaisuutensa: sen sijaan, että joutuisi hiilikaivokseen töihin, hänet lähetetään sotakouluun ja sen jälkeen alaikäisenä rintamalle paikantamaan vihollisen radiolähetyksiä. Marie-Lauren ja Wernerin tarinat lähenevät toisiaan, eikä kirjaa ajoittain malttaisi laskea käsistään.

Doerrin teos voitti tämänvuotisen Pulitzer-palkinnon kaunokirjallisuuskategoriassa. Uskon, että tässä on kirja, joka kestää aikaa. Ihmiskohtalot ja historian kipupisteet kiinnostavat aina.

Lukuneuvoja on itseni tavoin pitänyt tästä kirjasta. Sen sijaan Kodin Kuvalehden  toimituspäällikkö on vieraantunut kirjasta lyhyiden lukujen ja liian kaunokirjallisen kuvailun takia, eikä pidä tarinaan sisältyvästä timantistakaan. Timantti, sen menneisyys ja siihen liittyvät uskomukset kuitenkin vievät juonta eteenpäin, vaikka ei myyttisiin voimiin itse uskoisikaan. HS:n arvio on lähes yksinomaan kiittävä, ja kirjan luvataan olevan varma lukunautinto. Sellaista toki ei voi sanoa: esimerkiksi kerronnan epäkronologisuus ja kirjan laajuus karkottavat varmasti osan lukijoista.

Meneillään olevassa lukuhaasteessani tämä ei sovi oikein mihinkään muuhun kohtaan kuin "kirja kirjailijalta, jonka teoksia en ole aiemmin lukenut".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!