torstai 26. helmikuuta 2015

Essi Kummu: Karhun kuolema

Essi Kummun Karhun kuolema (2010) ei ole ihan tavanomainen kirja, ja tätä blogitekstiä on jotenkin vaikea muotoilla tiiviiksi ja kuvailevaksi. Kirja sijoittuu Ruotsin ja Suomen rajaseudulle. Kirjassa kuvataan Matinjussien sukua. Babuska, mumma, on kotoisin Karjalasta. Hänen tyttärensä Fanny ja Stella kasvavat tiiviissä pienessä kyläyhteisössä vähän ulkopuolisina. Erityisesti Stellassa on ominaisuuksia, joita ei ole helppo hyväksyä, mutta samalla hänellä uskotaan olevan parantajanlahjoja, joihin moni turvautuu.


Niin Stella kuin Fannykin kaipaavat pois. Stella hakee yhteyttä luontoon, ja sitä symboloi tarinassa vahvasti mukana oleva karhu. Fanny on jäänyt äitinsä luo asumaan, mutta haaveilee Amerikasta. Kirjan loppu sijoittuu lähelle nykyaikaa, koska siinä mainitaan eurot, mutta kirjan kuvaama maailma on jokseenkin ajaton. 

Kirjassa hämmentävin hahmo on Fannyn poika Alex. Kirjassa kuvataan häntä niin lapsena kuin aikuisena miehenäkin, ja ajoittain ajasta toiseen siirrytään hyvin nopeasti - liki samassa virkkeessä Alex on seitsemänvuotias ja sitten teini-ikäinen. Alex säilyy jollain tavoin koko ajan yksinäisenä pikkupoikana. Hänen kohtalossaan on paljon samaa kuin karhussa. 

Suosittelisin tätä sellaiselle lukijalle, joka hahmottaa monitasoisia ja symbolisia teoksia ja hyväksyy sen, että teoksen maailmassa naisen kotiin voi muuttaa karhu. 

Lukuhaasteessani ajattelin ruksia tällä naiskirjailijan kirjoittama kirja -kohdan, kun ei tämä oikein nyt muihin kohtiin sovi. Sinänsä tuo kohta on hassu: kirjailijan sukupuolella ei ole minulle minkäänlaista merkitystä. Essi Kummulta aion lukea myös uusimman teoksen Lasteni tarina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!