tiistai 8. heinäkuuta 2014

Felicia Feldt: Näkymätön tytär

Felicia Feldtin omaelämäkerta Näkymätön tytär on julkaistu Ruotsissa vuonna 2011 ja suomennettu vuonna 2013. Feldtin äiti on Anna Wahlgren, ruotsalainen kasvatusasiantuntija, jonka Lapsikirja on ollut Suomessakin suosittu.

Feldt kertoo kirjassaan oman tarinansa lapsuudestaan. Kirjassa kuvataan äidin vaihtuvia miesystäviä, toistuvia muuttoja, äidin alkoholinkäyttöä ja manipuloivaa käytöstä. Sisarukset ovat vastuussa toinen toisistaan, kun äiti katoaa päiväkausiksi. Äidin majoittamat puolitutut ahdistelevat tyttöjä. Äiti konttaa humalassa pihalla, vaikka hänellä on hoidettavanaan muiden ihmisten vauvoja, jotka hänen pitäisi opettaa nukkumaan. Äiti keksii mielivaltaisia rangaistuksia ja yllyttää sisaruksia toisiaan vastaan. 


Kirjan julkaisun aikaan Felicia Feldt oli 44-vuotias. Olisi mielenkiintoista tietää, miksi hän halusi paljastaa nämä asiat äidistään vuosien jälkeen. Selvää lienee, että jokin lapsuudessa on ollut pielessä, kun tämä kirja on ollut tarpeen kirjoittaa. Toivottavasti prosessi on ollut kirjoittajalle terapeuttinen (kirjasta selviää, että ainakin vaihtuvat miehet ja alkoholinkäyttö yhdistävät äitiä ja tytärtä). Lukukokemuksena Näkymätön tytär ei ollut erityisen miellyttävä. Fragmentaarinen ja epäkronologinen rakenne (lyhyitä katkelmia vuorotellen eri vuosilta) vaikeutti asioiden hahmottamista, vaikka toisaalta linkitti tietyt eri aikojen tapahtumat toisiinsa.

Wahlgren on julkisesti kiistänyt monet Feldtin kirjassa käsitellyt asiat, mutta ilmeisesti kirjan julkaisulla on ollut melkoinen vaikutus hänen suosioonsa Ruotsissa. 

Seuraavaksi kaipaisin jotakin iloisempaa luettavaa. Lisää alekirjojakin ostin, eli ehkä jokin näistä? (Toisin sanoen Hakekaa kätilö! tai tuo toinen, ei Leiri 14, sitä olen aloittanut kerran ja se on ahdistava.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön muutaman roskapostikommentin jälkeen. Julkaisen kommentit mahdollisimman pian. Kiitos kommentistasi!