tiistai 17. kesäkuuta 2014

Rachel Joyce: Harold Fryn odottamaton toivioretki

"- - hän pysähtyi taas miettimään, kun seuraava postilaatikko ilmestyi eteen odottamattoman pian. Hän oli aloittanut jotain, vaikka ei oikein tiennytkään mitä, ja kun se kerran oli aloitettu, hän ei ollut vielä valmis lopettamaan."

Sain Suuresta suomalaisesta kirjakerhosta luettavaksi Rachel Joycen teoksen Harold Fryn odottamaton toivioretki (WSOY, 2014, alkup. teos 2012). Kirjoitan kirjasta kommentin kirjakerhon jäsenpaneeliin, mutta kirjoitan lyhyesti tännekin.

Ensimmäisessä luvussa piirretään varsin kliseinen kuva eläkkeellä olevasta miehestä, Haroldista, jonka elämässä ei koskaan tapahdu mitään. Vaimo on etäinen, eikä ruohoakaan voi joka päivä leikata. Harold saa kuitenkin kirjeen entiseltä työkaveriltaan, ja vastauskirjeen postitus sysää tapahtumat liikkeelle.

Harold päättääkin kävellä koko Englannin halki tapaamaan kirjeen lähettänyttä naista. Samalla hänellä on aikaa käydä läpi muistojaan, jotka eivät ole aina kauniita. Mitä kaksikymmentä vuotta sitten oikein tapahtui? Miksi Harold ja Maureen elävät valoverhojen takana, erillään muista ihmisistä ja myös toisistaan? Onko myöhäistä muuttua?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti