sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Kati Hiekkapelto: Kolibri


Luin aiemmin aika paljon dekkareita. Viime vuosina se on jäänyt, enkä ole lukenut oikein mitään tällä hetkellä pinnalla olevia suomalaisia tai muita pohjoismaisia dekkarikirjailijoita. Lukupiirissämme on kuitenkin joskus ennenkin ollut  kesäkirjana dekkari, ja tällä kertaa päätimme tarttua Kati Hiekkapellon esikoisteokseen Kolibri (2013). 

Kolibrin päähenkilö on Anna Fekete, ulkomaalaistaustainen poliisi, joka aloittaa uudessa työpaikassa ja saa heti rankkoja tehtäviä. Ammutun lenkkeilijän taustalta paljastuu monimutkainen suhdevyyhti, kun taas henkensä edestä pelkäävän kurditytön suojelu tuo teokseen yhteiskunnallista sanomaa. 

Kirjassa näkökulma vaihtuu, ja välillä syvennytään myös Annan työkavereiden kotielämään. Suunnitteilla on kai kokonainen teossarja, muuten nämä lonkerot tuntuisivat ylimääräisiltä muutenkin useaa tapahtumaketjua seuraavassa kirjassa. 

Hiekkapellon teos tuo mieleen Eppu Nuotion Pii Marin -dekkarit. Päähenkilöissä on vähän samaa esimerkiksi siinä, etteivät he ole ihan perisuomalaisia taustaltaan ja kohtaavat siksi ennakkoluuloja. Kumpikaan ei myöskään ole yksiulotteinen hahmo. Annallakin on omat traumansa setvittävinä, ja niihin varmasti palataan tulevissa kirjoissa.

Kuin kohtalon oikusta unohdin peruuttaa kirjakerhokirjan, ja tämän sarjan seuraava osa kolahti yllättäen postiluukusta juuri kun olin päässyt tässä alkuun. Se on siis seuraavana lukemistossani. 

P. S. Luin kirjasta muutaman arvostelun, ja niissä sanottiin kirjan sijoittuvan "pohjoiseen merenrantakaupunkiin" tai jopa "oululaismiljööseen". Itse en lukiessani kuvitellut Oulua vaan Helsinkiä, mutta täytyy lukea seuraavaa kirjaa vähän tarkemmin sillä silmällä, onko miljöössä jotakin pohjoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti