keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja

Maailmassa on ihan liikaa hyviä kirjoja, ja on yksinkertaisesti mahdoton tehtävä lukea kaikkea mitä haluaisi. Lisäksi niin moni asia tahtoo tulla lukemisen tielle. Viime viikkoina olen lukenut tenttikirjoja ja tehnyt remonttisuunnitelmia, joten kaunokirjallisuus on jäänyt paitsioon.

Halusin lukea Emmi Itärannan Teemestarin kirjan heti kun se ilmestyi pari vuotta sitten, mutta se muistui mieleeni nyt uudelleen, kun löysin sen koulun hyllystä. 

Eräs opiskelijani kuvasi nykykirjallisuuden trendejä jokseenkin seuraavasti: "Koko maailma on jotenkin pilalla ja tuhoutumassa ja sitten on tyyliin yks tyyppi tai muutama, jotka pystyy kääntään asiat paremmaksi." Tällaisista negatiivisista tulevaisuudenkuvista käytetään nimitystä dystopia, ja siihen genreen voidaan sijoittaa myös Teemestarin kirja. 

Kirjan perusidea on se, että maailman vesivarat ovat lähes lopussa, ja diktatuuri hallinnoi jäljellä olevia varoja. Myös entismaailman öljyyn pohjautuva teknologia on jouduttu hylkäämään, ja tiedon siirtyminen sukupolvelta toiselle on ollut rajallista tai rajoitettua. Tämän kaiken keskellä teemestarit ovat pitäneet yllä vuosisataisia perinteitään. 

Kirjan päähenkilö on Noria Kaitio, josta tulee teemestari. Muita keskeisiä henkilöitä ovat hänen perheensä sekä paras ystävänsä Sanja. Kirjassa käsitellään isoja teemoja: ystävyyttä, luottamusta, rohkeutta, kunnioitusta... Kielikin on sujuvaa ja kaunista. Hyvä kirja, jota voin suositella myös opiskelijoilleni. 


2 kommenttia:

 1. Tämä oli meillä lukupiirissä viime vuonna. Yllätyin positiivisesti :)
  terkuin Hanne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin muka vastannut tähän kommenttiin, mutta ei sitä näy. Mitä muuta teillä on ollut lukupiirissä?

   Poista

Kommentointimahdollisuus on vaatii Google-kirjautumisen. Kiitos kommentistasi!