maanantai 2. joulukuuta 2013

Luettua: Veitsen terällä

Rakas parempi puoliskoni lukee paljon elämäkertoja, itse en kovinkaan usein. Luetutan kuitenkin paraikaa opiskelijoillanikin tietokirjoja, ja oikeastaan siksikin tartuin tähän kirjaan.

Christer Lybäck on elänyt rankan elämän, ja on hienoa, että hän haluaa jakaa elämäntarinansa. Veitsen terällä -kirjan on kirjoittanut Arno Kotro, joskin kirjassa on myös lyhyitä minämuotoisia katkelmia, jotka on kirjoitettu puhekielellä - ilmeisesti ne ovat Lybäckin omaa käsialaa.

Lybäck ajautui jo nuorena rikollisille teille: hän varasteli autoja, imppasi, ryyppäsi ja lintsasi koulusta. Melko pian hän syyllistyi myös muihin omaisuusrikoksiin ja pahoinpitelyihin. Heti kun hän oli teoistaan rikosoikeudellisessa vastuussa, hän päätyi vankilaan. Yhä syvempään kierteeseen joutumisesta on aika rankkaa lukea. Olin yllättynyt, kuinka lyhyitä tuomioita Lybäck rikoksistaan sai. Ulos pääsemisen jälkeen sama kuvio toistui aina.

Jossain vaiheessa Lybäck tajusi, että alkoholi on syypää hänen kaikkiin ongelmiinsa. Siitä erossa pysyessään hän sai asiat sujumaan ja opiskeli vankilassa ylioppilaaksi. Vapautumisen jälkeen hän päätti opiskella lääkäriksi ja toteuttikin tämän päätöksen erinäisten vaiheiden kautta.

Lybäckistä tuli siis arvostettu kirurgi. Hän ei ollut kuitenkaan koskaan oppinut pitämään huolta raha-asioistaan, ja eron jälkeen hän ajautui ulosottoon ja toimeentulotukiasiakkaaksi. Kirjassa kuvataan, kuinka hän asui asuntovaunussa leirintäalueella ja teki samaan aikaan lääkärintöitä. Tuntuu uskomattomalta, että näin voi oikeasti käydä.

Kirjan loppuosa onkin sitten täysi vastakohta tälle kurjuuden kuvaukselle. Lybäck on nykyisin yksityisen lääkäriaseman osaomistaja ja ilmeisen varakas. Hänen elämäänsä kuuluu urheiluautoja, julkkisystäviä ja ulkomaanreissuja. Hienoa tietysti, että näin kävi, mutta ehkä tämän osion olisi voinut kirjoittaa lyhyemmin tai jotenkin eri sävyyn. Kyllä tämä silti oli lukemisen arvoinen kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti